Tillbaka till Fagradalsvulkanen

Fagradalsvulkanen och vulkanutbrott på Island

En månad senare var jag tillbaka vid vulkanen. Nu fanns det ytterligare en vandringsled, B-leden, den fick det bli denna gång! Lite enklare vandring men fortfarande långt ifrån lätt. Första delen var flack med stenar att gå på, alternativt emellan. Leden går uppför samma berg som första leden (A-leden) men på ett annat ställe som anses vara ett uns enklare. Väl uppe på berget väntade ca 30 min promenad med samma förhållanden som första delen, dvs relativt lätt. 

Jag måste säga wow, förändringen på en månad är otrolig, området är SÅÅ mycket större! B-leden slutar på toppen på av ett av bergen som omger dalen med vulkanen. Platsen vi satt och åt på vid första besöket är nu täckt av lava!

Dalen börjar fyllas upp ordentligt med lava, minst 50 meter tjockare nu än förra gången då lavan beräknades vara 15 meter tjock. Sedan dess har även 10 nya ventiler öppnats varav 4 redan hunnit stängas igen. Alla öppningar ligger på rad i linje med lavakammaren som vi vet finns under marken i detta område. Det ser nu ut som sex mindre vulkaner i dalen.

Denna gång stannade vi tills det började mörkna och det är än mer storslaget då man ser den glödande lavan tydligare i mörkret. Nu kunde vi höra ljudet från vulkanerna, ett dovt ljud som påminner om när en båt kör mot höga vågor och dunsar ner från dem. 

Området förändras dagligen och vandringslederna med dem. Ett tag var vulkanen som en lava-gejser som sprutade upp lavan 500m upp i luften. Helt fantastiskt att se, även om jag bara såg det från tv soffan. Vad som är säkert är att det kom upp lava i allt snabbare takt. De byggde upp höga vallar med grävmaskiner för på sikt vill de leda lavan ner till havet där det är fritt fram för den och inte kan skada någon.

Men de räknade inte med att lavan skulle ta sig över vallarna så snabbt som den gjort. De har beräknat att när vulkanen släppte ut mest lava täcktes en yta av nio fotbollsplaner per dag. Nya vallar byggs upp och lavan närmar sig havet. När eller om den väl gör det så kommer den att korsa södra vägen mellan Grindavík och Stokkseyri, väg 427 vid Suður­strand­ar­vegur.

Vulkanen har växt sig ganska stor med tiden, men eftersom dalen och de närliggande dalgångarna har fyllts upp med lava gör det att vulkanen ser ut att ändra storlek. Nu i augusti ser den stor ut igen. Ett tag såg det ut som att den skulle sluta, men den håller fortfarande tiotusentals turister och islänningar, underhållna varje dag. Kanske tar jag mig dit igen, vi får vänta och se vad som händer näst. Här på Island direktsänds det dygnet runt på tv från vulkanen, om ni också vill se den så kan ni följa den live här: https://visiticeland.com/eruption

Viktigt att tänka på om du vill besöka vulkanen

  • På plats ska du alltid se till att befinna dig på högre höjd än lavan. Även om mycket av lavan har stelnat och är kall så ska du aldrig gå på den i ett aktivt område, det kan ta några få sekunder för den att smälta igen och du ser inte om det är åar av het lava under den som har stelnat. Du kommer säkerligen också att se turister som gör det ändå. De “vill” inte se riskerna och blir sura när de blir tillsagda. Det är ett under att ingen omkommit än. 

  • Ha med extra kläder! Du håller dig varm så länge du vandrar, men blir också snabbt kall när du stannar. Medhavd matsäck rekommenderas.  

  • Kolla alltid förutsättningar innan du går. Om räddningsteamet ber dig vända om så ska du respektera det och vända om, det kan bero på att vulkanen har börjat släppa ut mer gas, dåligt väder är på väg eller något annat, de är där för din säkerhet. Oavsett så utsätter du dig för gas när du vistas i området så stanna inte för länge, de uppmanar att inte ta med mindre barn eller djur till området, även de som har astma eller andra lungsjukdomar bör tänka sig för. 

  • Håll koll på tiden, det är lätt att glömma bort den när du är där. Räddningsteamet är inte där dygnet runt. När de gått hem så är det ingen som kan varna om vulkanen börjar ge ifrån sig mer gas. 

  • Håll dig till de utmärkta vandringslederna, lavakammaren sträcker sig under ganska stort område och nya öppningar kan uppstå. Som mest har vi hittills sett åtminstone tio aktiva öppningar. 

    • Ta med pannlampa om du vill gå och se vulkanen när det är mörkt. Vandringslederna har inga lampor uppsatta och är det en molnig natt så blir det väldigt mörkt. 

  • Som alltid, vart du än befinner dig, se till att inte skräpa ner i naturen, det du tar med på utflykten ska med tillbaka! 

Utöver detta så är det bara att se till att njuta!

Det finns även möjlighet att boka helikoptertur till området. Det kostar mellan 30.000 – 60.000 ISK (ca 2.000 – 4.000 SEK) Det finns korta flygturer till området och du får möjlighet att stanna där i ca 30 minuter innan ni flyger tillbaka till parkeringen i närheten. Om du är sugen på en längre helikoptertur så går det att flyga från Reykjavík.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

En ridblogg om ridresor, Island, islandshästar sevärdheter och lite till...
Senaste inläggen
Kategorier

Recommended Posts