Om Island
Island och vikingar
Vad tänker vi på när vi pratar om Island? Landet av eld och is. Drömresemål för de flesta. Underbara ridresor med fantastisk natur för andra. Det härliga stadslivet i Reykjavik med coola restauranger och hotell, den vackra och instagramvänliga naturen längst bilfärden, och såklart våra fantastiska islandshästar med fem gångarter, starka nog att bära en vuxen man över lava och is.
Men också stora filmtitlar som Game of thrones och Vikings har lockat ett stort antal resenärer till ön de senaste åren, och ökat intresset för vikingarna och deras historia. De platser vi ser i serierna hemma i soffan idag blir morgondagens resedestinationer.
Var kommer ordet viking från?
Islands historia är relativt ung och började inte sin romantiska vikingatid förrän i slutet av 800-talet och pågick fram till början av 1100-talet. Det var de skandinaviska nordmännen från Danmark, Norge och Sverige som gav sig ut på jakt, först för att plundra men inom kort efter ny mark att erövra.
Ordet Viking har som så många andra gammalnordiska ord sitt ursprung från en beskrivning. Ordet Vig som betyder ”strid”, och Vik som betyder ”vik” eller ”inlopp”, ligger sannolikt bakom ordet Viking. Just Vik kan även kopplas till ”Viken”, den stora bukten i norska Oslofjorden där många nordmän startade sina resor. Det är även möjligt att Viking kommer från det isländska ordet ”Vikja”, vilket betyder ”att röra sig”, vilket kan syfta på vikingarnas benägenhet att ständigt vara i rörelse.
Islands första viking
Ingólfur Arnarson, än idag är en av Islands mest omtalade vikingar, som tillsammans med sin fru och andra landsmän från Norge var den första att bosätta sig permanent på Island. Han som många andra ville bryta sig loss från kung Harald Finehairs regering och lämnade Norge år 874 i färd mot Island.
Ingólfur och hans fru bosätter sig permanent vid en plats som han kom att kalla Reykjavik, “rökig vik”. De berättas att han som många andra inspirerades av de ångande källorna och den geotermisk energi som användes då och än idag för att värma upp byggnaderna och för att överleva det tuffa klimatet.
DNA-studier visar att Islands första bosättare i stor utsträckning härstammar från Norge, däremot visar studierna att den kvinnliga linjen har visat att 62% procent av Islands första kvinnliga bosättare var av keltiskt ursprung. Ett resultat av de kvinnor som tillfångatagits under vikingaräder på de brittiska öarna.
Det isländska språket
Det isländska språket träder ibland fram under vissa scener i de storslagna vikingaserierna. Låter språket bekant? Många ord i det unika isländska språket är snarlika med och ligger väldigt nära danska och norska. Under de första århundradena talades isländskan med en nordisk dialekt.
Mellan 1200- och 1300-talet ökade skillnaderna mellan de nordiska språken och blivit så tydliga att det knappast kunde kallas för dialekter längre. Från den tiden ansågs de nordiska språken som separata språk. En bibel från 1500-talet, den första tryckta på isländska, som finns på folkmuseumet i Skógar, kan lätt läsas av islänningar än idag.
Intressant fakta är att isländskan har många ord för att beskriva väder, inklusive 150 olika sätt att beskriva vind på.
Mer om isländska vikingar
Det finns mycket att lära sig om den isländska vikingahistorian. Vill man grotta in sig ordentligt finns två primära böcker om Island och bosättningen. Íslendingabók, en kort historia om folket från starten fram till 1200-talet, och Landnámabók, som listar de ursprungliga bosättarna samt spårar deras släktforskning.
Det finns också samlingen av isländska familjesagor, Íslendingasögur. Den berättar om konflikterna mellan de stora familjeklanerna från de tidiga vikingagenerationerna. Men som islänningarna säger, ”Det handlar mest om hur de dödade varandra för makten”.
Är du en riktig vikingafantast och vill uppleva vikingatiden då finns det flera guldkorn värda att besöka på Island. Mina favoriter bland dessa är bl.a Viking World Museum i Reykjanesbaer, strax utanför Reykjavik längst kusten, och är en rolig och lekfull upplevelse samt en fantastisk plats att åka till. Nationalmuseet i Reykjavik är ett måste, och så även vikingalånghuset från 900-talet som sägs vara det äldsta beviset på permanent mänsklig boplats på Island. Det utgrävdes 2001 och är kvar på sin ursprungliga plats, nu under jord, och är en utställning värd att besöka.