På upptäcktsfärd med vandring på Island

Vandring på Island och upptäcktsfärd

Följ med på en vandring på Island med min utflyktskompanjon Sigrún och mig. En kväll i augusti bestämde vi oss för att gå på upptäcktsfärd på gränsen till det isländska höglandet. 

Text: Jessica Danielsson

I och med att det har varit en extremt solig och varm sommar här på Island i år så smälter självklart glaciärerna fortare. Det medför också nya vattendrag som inte existerar i vanliga fall. Jag har hört att det ska finnas grottor i området som vad jag vet inte har något namn men ligger i närheten av Grjótá på vägen till höglandet. Det var ett perfekt vandringsmål för oss som bara planerade en kvällstur.

Vandring på Island över sand och sten

Vi började vandringen över sand och sten, detta är inte någon riktig vandringsled utan bara vi som var nyfikna. Med stabila kängor och två hundar som sällskap gick vi i fåran där det på våren bildar bifloden Grjótá av allt smältvatten från bergen som i sin tur strålar samman med floden Hvítá. Med andra ord så är det stenar överallt. Efter en stund upptäckte vi att vi hade hamnat på fel sida om en kulle, så vår genväg blev självklart en senväg, men i gott sällskap och sol så är det helt okej.

Vandring på Island med grottor och sprickorUppifrån kullen kunde vi se det nya vattendraget som bildats och det såg ut som att det fanns ett litet vattenfall längre upp. Vi bestämde oss för att vandra längs med glaciärvattnets klassiska mjölkfärgade vatten för att se om vi kunde komma ända fram till vattenfallet.

Hundarna hade hur skoj som helst när de kunde bada och känna nya lukter om vartannat. Då vi började närmade oss blev det svårare att gå och vi klättrade på stenar i och vid sidan om vattnet.

Hade vi haft rep och gångstavar med oss hade vi kunnat kolla hur djupt vattnet var och om vi kunde vada igenom det.

Just som det såg ut som att vi inte kunde komma länge hittade vi en liten spricka i berget och nyfiken som Sigrún är såg hon att det var möjligt att fortsätta genom sprickan.

Vandring på Island med fantastiska vattenfall

Vandra bland grottor och vattenfall

Jag vet inte varför det är så lockande att befinna sig bakom ett vattenfall? Men det är det!

Kanske på grund av sagor och filmer med en dold grotta, hemlig passage bakom fallen, eller varför inte en skatt! Ingen skattkista bakom detta vattenfall, men det var lagom svalkande när det är varmt. En liten grotta som skulle kunna användas till vind och regnskydd fann vi ändå på andra sidan. Likaså kunde vi skymta mindre vattenfall bortanför det “stora”, men det fanns ingen möjligt att nå dem från det här hållet. Det får bli till en annan gång då vi kan gå över berget i stället. 

På vägen tillbaka försökte vi hitta ett lämpligt ställe att korsa glaciärvattnet på, kanske skulle vi kunna hitta till grottan eller grottorna som ska finnas här. Vi gav upp och plumsade till slut igenom vattnet i stället. När vi väl hade vadat genom vattnet såg vi att det var ganska långt att gå tillbaka för att gå på jakt efter grottorna som ska finnas där någonstans. Dem får vi spara vi till en annan gång. Det skulle också vara skoj att gå tillbaka senare när det inte är extremvarmt för att se om det ens existerar något vattenfall där då. Det

Självklart hade vi i förväg talat om i vilket område vi skulle vandra i, ifall något skulle hända. Där vi gick går det under första delen att ta sig fram på en starkare terrängfyrhjuling men resten av vägen hade det varit helikopter eller till fots som gällt för att rädda oss om olyckan skulle vara framme. För er som gillar att vandra och kanske inte har någon att meddela så finns det möjlighet att i Reykjavíks turistcenter hyra en spårare (gps) som man kan aktivera om något skulle hända.

Allt som allt var vi i väg mellan två och två och en halv timme. Riktigt härlig promenadutflykt i sommarvärmen med ett vattenfall i stället för grottor.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts