Vinterridning och norrsken på Island

Ridresa med vinterridning och norrsken på Island

Många tycker att Island är som allra vackrast på vintern och att rida i det vackra vinterlandskapet är en upplevelse alla borde ta chansen att uppleva någon gång i livet. Just nu är en fantastisk tid att rida på Island och samtidigt uppleva norrsken.

Text: Jenný Rúriksdóttir / Íslandshestar
Översättning: Lotta Lind

Vill du rida på vintern?

Íslandshestars vintertur kan du läsa mer om på ridturen: Vinterridning och norrsken.

Vinterridning med islandshästar på Island

Åsikterna om att det inte skulle vara bra eller säkert för hästarna att ridas då det är kallt saknar grund och både hästar och ryttare njuter av en ritt genom det snötäckta krispiga vinterlandskapet. 

Hästarna har acklimatiserat sig för vinter och det isländska klimatet och går ofta ute dygnet runt från mitten av sommaren till slutet av december. På hösten sätter islandshästarna sin fluffiga vinterpäls som håller dem både varma och torra hela vintern. 

De får då faktiskt svårare att bli av med värme än att hålla sig varma, vilket gör att du kan uppleva att hästarna blir flåsigare och svettigare vid ridning, vilket inte beror på dålig kondition utan att de helt enkelt att blir för varma och flåsar och svettas mer för att bli av med överskottsvärme.

Norrsken under vinterridning på Island

Vintern är även en fantastisk tid för att uppleva norrsken och det allra bästa är att kombinera ridning med norrsken! Den ideala latituden för norrsken är 66° nord och Islands latitud på 65° nord gör det till den perfekta norrskensdestinationen. 

Efter en dags ridning eller när mörkret faller rekommenderar vi att du vänder blicken upp mot himlen för att se Aurora, morgonljusets gudinna, ta över tyglarna och se hennes färgsprakande färd över himlen. 

Aurora Borealis ser du bäst ute på landsbygden, långt ifrån stadens ljus, och bästa tiden är mellan kl. 23 och 01, helst vid nymåne en klar och molnfri natt. Men, som den oförutsägbara gudinna hon är, kan hon lika väl dyka upp iklädd grönt, rött eller lila även om alla dessa kriterier inte är helt uppfyllda.

Det är inte svårt att förstå att detta fenomen omges av många historier och vidskepelser inom många olika kulturer. Enligt den fornnordiska mytologin var norrskenet en reflektion från de rustningar och sköldar som bars av de Valkyrior som beslutade vem som skulle få leva och vem som skulle dö på slagfältet.

Svenskarna refererade norrskenet till en reflektion av sillstimmen i havet, medan kineserna såg drakens eldsflammande andedräkt i kampen mellan gott och ont. De forna islänningarna ansåg att norrskenet gav smärtlindring vid barnafödande, men det var viktigt att modern inte såg norrskenet under förlossningen, risken var då stor att barnet skulle bli vindögt.

Fantastisk norrsken under vinterridning på Island

Myter som dessa lever kvar och kan även vara en del av orsaken till det växande intresset kring norrskensturism. En av de mest kända myterna är den japanska som säger att ett barn som föds under norrsken skulle få extra mycket tur genom livet, bli mer intelligenta och även vackra. 

Bra historier har en förmåga att leva kvar och växa sig staka och de blir dessutom bra historier för turistguider att berätta. Just denna myt marknadsför norrsken väldigt starkt i Japan.

Idag förklarar forskare norrsken med ord som störningar i magnetosfären, solvindar, elektroner och protoner, jonisering, molntäckning och polära områden som helt och hållet påverkar intensiteten, färgen och timingen för vårt moderna och lite mer förutsägbara norrsken.

För mer detaljerad information om forskning och för att få en aktuell femdygnsprognosför chansen till norrsken kan ni gå in på webbplatsen för Sævar Helgi Bragason, den kända isländska rymdväderspecialisten, kallad StjörnuSævar (stjärnan Sævar)

https://auroraforecast.is/ eller besök hemsidan för The Icelandic Met Office https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/

Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts