Vintern på Island

Vintern på Island med islandshästar

Den här vintern på Island har varit en av de sämre för hästarna, temperaturen har varierat mycket mellan plus och minus från ena veckan till den andra, och ibland från dag till dag.

Text: Jessica Danielsson

Speciellt under januari och februari har den ena stormen efter den andra avlöst varandra. Ena dagen storm med regn och andra dagen storm med snö. Idealisk hade varit att konstant ha minus under vintertid, men önska kan man alltid göra. Jag har valt att inte rida vintertid då jag inte har tillgång till ridhus och ridvägarna i området är varierande snöfyllda, isiga eller översvämmade. I stället får hästarna ströva runt på fälten och bara vara hästar. 

Jag kan tydligt se hur stark överlevnadsinstinkten hos hästarna är då de hellre föredrar vindskydd bestående tre små träd än de stora konteringarna vi ställer ut till dem, de vill kunna se om det kommer några rovdjur, även om det inte finns några på Island. Vi skottade i stället upp två snövallar runt höbalen för att slå två flugor i en smäll, de fick ett vindskydd som de kan se över, och höet blåser inte iväg, vilket blir mer ekonomisk för oss ägare.

Ibland händer det att folk smäller smällare på andra dagar än vid nyårsafton på tolvslaget, och det är ju sådär kul att vakna upp och se att alla hästar är borta. Som tur var hade vi bara tre av hästarna hemma. Ut i ett härligt iskallt snöoväder behövde vi gå för att först hitta dem, sedan lyckas fånga en, och därefter promenera hem med dem. Denna gång hade de bara tagit sig ungefär en kilometer bort så de var lätta att hitta och som tur var ingen trafik åt det hållet.

Islandshästar under vintern på Island

Ska man bo på Island så får man acceptera att vädret är vad det är. Dagarna är ganska korta så det gäller att ta vara på de ljusa timmarna. En tv är bra att ha när stormarna viner och bunkrat upp med mat ifall de stänger av vägarna. I år har det varit ganska många dödsolyckor på grund av extremt väder. 

När ni semestrar på Island så är det alltid bra att kolla road.is för att se aktuell vägstatus, om vägarna är avstängda, om det är halka eller något annat att ta hänsyn till. Bra är också att kolla safetravel.is där ni ser om några varningar är utfärdade. 

Står det att ni ska ändra resplaner så gör det! Det kan kanske svida att inte får se allt som man planerat på sin semester, men hellre det än att bli sittande i bilen i flera timmar innan hjälp kommer, särskilt när det är varningar på grund av snö och vind. Det är bra att ha koll även på även på sommaren.

Nu i april så började vintern äntligen att släppa taget så smått och temperaturen varierar mellan – 3 och +10, och stormarna blir färre och färre. Den 21 april firadeislänningarna Sumardaginnfyrsta (första sommardagen). Det är en röd dag och om dagen har fint väder så åker grillen fram hos de flesta. 

Själv så funderar jag på att ta hem min unghäst Ýmir och så småningom fortsätta inridningen. Sugen på en långritt blir jag också, blir inte ni det?

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts