Vilken riderfarenhet behöver man för en ridresa på Island?

Ryttare med riderfarenhet Island

Har du bestämt dig för att rida en ridresa på Island. Ska du rida själv, med familjemedlemmar, pojkvännen eller flickvännen, med kompisar eller kanske med jobbet?

Oavsett hur du ska resa och med vilka bör du välja rätt ridresa för rätt riderfarenhet.

ALLA kan rida en islandshäst!

Oavsett om du aldrig sett en häst i hela ditt liv eller om du är världschampion så finns det ridturer för alla. Det vi vill att du gör innan du bokar din ridresa är att fundera ut din riderfarenhet och de du reser med riderfarenhet.

Islandshästen är en riktig guldklimp. Jag önskar att min första häst hade varit en islandshäst. Den är tålig som tusan och riktigt lojal. Med den mindre storleken så är islandshästen mindre skrämmande för de flesta.

“Ramlar jag av så är det i alla fall inte så långt ned till marken” Nä och det stämmer ju!

Temperamentet hos islandshästen är lugnt och stilla, när vi ber våra hästar om energi och fart så kommer det. Men islandshästen i sig är en väldigt lugn hästras. På Island avlas hästarna mycket på hur de är i psyket.

Hästarna på Island bor mestadels utomhus och i stora flockar blandade med ston och valacker. Därför är rida utomhus och i grupp inget problem för dem. Heller inte vädret om det skulle vara vind och rusk, som det är känt att hästar ofta reagerar på.

Islandshästens gångart tölt

Islandshästen är känd för sin gångart tölt. Den är fyrtaktig, vilket betyder att hästen aldrig lämnar fotfästet från marken. Det gör att islandshästen är väldigt trygg och säker i svår terräng. Tölten är också väldigt bekväm. Till skillnad från trav och galopp där du måste ställa dig i en sitts så är tölten som en snabbare jogg och allt du behöver göra är att sitta djupt ner i sadeln.

Islandshästen är en utav de få hästraser i världen som har bevarat denna gångart och islänningarna har fortsatt att avla fram en så stadig och taktsäker tölt som möjligt då den är väldigt bekväm att färdas fram i.

vacker islandshäst

Riderfarenhet för osäkrare ryttare

Det är dumt att ta dig an för mycket. Känner du dig som en osäker ryttare, kanske tycker att det är lite läskigt att rida ett högre tempo, inte tycker om för tuff terräng eller obehagligt väder.

Då tycker jag att du ska ta en titt på de ridresor med färre riddagar, såsom två-tre riddagar. Dessa ridresor är lättare och bekvämare då du oftast färdas till häst nära gårdarna på bra och ordentliga ridvägar. Du har nära till hus och gårdar med bra boende och kanske till och med att du bor på samma ställe alla dagar. Samt när ni färdas i kortare sträckor behövs heller inte lika många hästbyten.

Rider ni utan en flock med hästar eller en mindre flock med hästar är ni mindre beroende av att följa hästarnas tempo. Guiden kan bestämma utöver ryttarnas erfarenheter hur fort ni ska färdas. Dessa turer är också väldigt bra som en första ridresa så du får ett smakprov på hur det faktiskt är.

Olika grader av riderfarenhet

Rider du tillsammans med andra som saknar riderfarenhet, eller kanske ett resesällskap med olika grader av erfarenhet? Inga problem. Det finns gårdar runt om hela Island som tar er med häst ut på fina ridturer över dagen.

Många utav dagsturerna har möjlighet att dela upp gruppen under ridturen till en mer erfaren grupp som rider i ett högre tempo, och en mindre erfaren grupp som rider i ett lugnt harmoniskt tempo. Under turen har ni stunder då gruppen rider alla tillsammans och när ni rider var för sig.

Det man absolut bör tänka på här är om du reser med ett mindre barn under 8 år. Det är varken schysst för ditt barn eller guiden om ni delar på er. Dels pga. av språket som kanske inte är detsamma och dels om en olycka skulle vara framme. Ta det säkra före det osäkra.

Ryttare med islandshäst

För mer erfarna ryttare

Har du många timmar i sadeln med egen häst, rider regelbundet på ridskola eller medryttar häst. Har du ridit islandshäst tidigare. Då passar längre ridresor in på dig perfekt. Det finns allt i mellan turer från fem riddagar upp till tio riddagar, och alla är lika äventyrsrika.

Sikta in dig lite på vad det är du vill se utav Island. Vilken del utav landet, vilken typ av terräng. Det finns allt mellan klättring i mycket berg kring vulkaner, till att rida längst kilometerlånga svarta sandstränder.

Längre ridresor med byte av häst och övernattning

När ni rider de längre ridresorna blir byten utav hästar fler under dagarna. Du rider ca tre till fyra hästar per dag och då också med en flock lösspringande hästar. Hjorden av hästar bestämmer mycket utav tempot. Har du tur kanske du till och med får vara med och valla hjorden. Du får leva ett liv som en riktig isländsk cowboy/cowgirl under dessa dagar.

Under de längre ridresorna är vissa övernattningar i enkla stugor och bergshyttor. Vissa nätter finns det inte möjlighet till dusch eller elektricitet. Du får räkna med att bli lite skitig under dessa dagar och packa smart med många ombyten. Du kommer att resa hem med rikligt mycket riderfarenheter i ditt bagage.

Viktigt när du bokar ridresa

Något som är superviktigt att lyfta fram när du bokar din ridresa är tidigare skador. Har du en skada eller har haft en skada som påverkar dig psykiskt eller fysiskt. Behöver du speciell hjälp eller speciella redskap. Äter du mediciner?

Allt detta är jätteviktigt att tala om när du bokar din resa och för din ridguide. Detta är för din egen säkerhet och för dina medresenärers säkerhet.

När du bokar en ridresa till Island med Ridresor Island så får du personliga råd vid val av ridresa som är kostnadsfri. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts