Saltvik Comfort är den perfekta ridresan för familjer och grupper med varierande ridvana

Ridresa Saltvik Comfort på norra Island

Så var det dags att bestämma vart vi skulle åka på Livias tioårsresa. Att det skulle bli en ridresa var klart. Livias största intresse är hästar och i skolan hade hon läst om Island och ville så gärna dit för att rida på islandshästar. 

Livia har ridit sedan hon var fyra år och är van vid hästar, jag själv var den moster som introducerade ridning för henne trots att jag aldrig varit någon ridtjej själv. Vi fastnade för resan till Saltvik eftersom vi läste att den passade sådana som oss med olika riderfarenhet.

Vi åkte ett par dagar innan för att få se Reykjavik.

Text: Text: Eva Rimsten och Livia Rimsten Eckerdal

Saltvik norra Island – Dag 1

Första dagen då ridturen stod Livia och jag redo att checka in vid inrikeshallen 07.30 för att ta flyget till Husavik. Med oss på flyget var även två andra deltagare då det lilla planet lyfte från ett grått Reykjavik.

Efter en kort flygresa på 40 minuter möttes vi på flygplatsen i Húsavík av strålande sol och Mika. Bilfärden till Saltvik som gården heter tog bara några minuter. När vi kom fram installerade vi oss på våra rum och träffade övriga gäster, sammanlagt var vi sex personer som kommit till gården för att rida. Vår lilla grupp hade stora förväntningar och frågorna om hur och vad vi skulle göra under de tre dagarnas ridning haglade. Vi fick också tillfälle att berätta om våra egna riderfarenheter och önskemål vi hade inför kommande dagar.

När vi kom till stallet var våra sadlar uppradade inför första dagens ridning. Vi fick välja ut hjälm innan det var dags att hämta hästarna i hagen. Livia fick en pigg liten häst som gärna ville vara först i ledet medan jag fick en snäll häst som var van vid ryttare som inte hade mycket vana av ridning. Vi red en kortare tur för att prova oss fram hur man töltar. När vi kom tillbaka till gården var lunchen klar att serveras och efter en sopplunch och lite vila var det dags för dagens andra ridtur. Livia fick den här gången den häst hon kom att gilla bäst – Prince. Jag fick ytterligare en snäll häst. Vi red över hagar och slätter med utsikt över havet och de snöklädda bergen i riktning mot Akureyri.

Efter middagen åkte vi till Húsavíks varma bad GeoSea. Det var väldigt skönt och avkopplande efter första dagens ridning att sitta i det varma vattnet med utsikt över havet och bergen.

Livia på ridresa i norra Island

Dag 2

Vi vaknade efter en kort natts sömn till ännu en solig dag. Efter frukost fick Livia följa med tjejerna som arbetade på gården under sommaren för att samla in de hästar som skulle ridas under dagen. Vi andra deltagare mötte senare upp i stallet. 

Dagens ridtur gick till Husaviks vattenfall, efter diverse trassel med en av hästarna, hästen Lolly hade fått en stor sten som satt fast i mellan rummet vid skon. Vi red i strålande sol på en bergsrygg över havet. Väl framme vid vattenfallet fick hästarna möjlighet att vila lite och vi tittade på den magiska utsikten. 

Efter lunch tillbaka på gården delade vi på gruppen. Livia ville stanna på gården och rida en tur till på favorithästen Prince, en av stalltjejerna gjorde henne sällskap, och vi andra gav oss i väg på sightseeing. Vi åkte och tittade på Dettifoss, Europas högsta vattenfall, Dimmuborgir – en trevlig promenad mellan lavastenar i olika formationer och Hverir, en plats som får en att tro att man lämnat jorden och hamnat på Mars. 

När vi kom tillbaka till gården hade Livia hunnit rida en tur utmed stranden, tölta i ridhuset och göra en av hästarna Rems fantastiska man fin med flätor.

Ridpaus med islandshästar på ridturen Saltvik Comfort.

Dag 3

Vår tredje och sista dag var lika solig och fin som de tidigare. Skillnaden var bara att det var varmare så Mika berättade att hästarna skulle behöva lite mer vila än vanligt under dagens heldagstur. När vi lämnade gården hade vi tre lösa hästar med oss för att vi skulle ha möjlighet att göra byten om någon häst blev extra trött. Livias häst Idlur var mest van att ha oerfarna ryttare och behövde drivas på för att inte somna när vi skrittade, men när vi töltade blev det fart på honom. Det märktes att han gillade det. 

Efter att vi korsat en flod fick hästarna vila. Mika var noga med att hästarna skulle få flera pauser under turen. Hon berättade att eftersom det var tidigt på året var flera av hästarna inte riktigt i den form som de behövde vara för att orka med längre sträckor utan vila. Livias favorithäst Prince fick inte följa med för han var ännu inte tillräckligt stark för att klara en heldagstur.

Vi åt lunch i solen vid en bäck där såväl hästar som vi själva fick en stunds vila. Efter lunch fick vi byta hästar, min häst Snecka visade tidigt att hon ville hem och den efterlängtade vilan, så fort det blev dags att sitta upp gjorde hon sig redo att sätta fart hemåt.

Tillbaka på gården var det dags för middag. Två av deltagarna åkte på kvällen i väg för valsafari men vi andra stannade på gården och tog det lugnt.

Livia rider islandshäst på Island

Dag 4

Avresedag, solen strålade och Livia var såå ledsen att hon skulle åka hem. Hon hade som hon sa haft de bästa riddagarna i sitt liv. Tjejerna i stallet hade också låtit henne vara med på allt som hände på gården att hon kände sig om en riktig stalltjej. Jag var också nöjd med dagarna vi haft och kände att de gett mersmak för ridning.

Saltvik visade verkligen sig från sin bästa sida. Vi hade fantastiskt väder, soligt, väldigt trevliga, välskötta hästar, och otroligt snäll och hjälpsam personal på gården. De anpassade sig verkligen efter vår förmåga och våra önskemål.

Tack för den här turen!

Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts