Ridresa på norra Island – Nordlandets sevärdheter

Ridresa norra Island

Att rida på norra Island är en upplevelse! Här berättar vår gäst Amelia Planck om när hon red Nordlandets sevärdheter med Íslandshestar.

Text: Amelia Planck

Efter två år av covidrestriktioner och inga resor tänkte jag att det var dags att uppleva Island där jag aldrig varit tidigare. Jag har ridit mycket i mitt liv men min erfarenhet av islandshästar är inte så stor, någon tur på bekantas hästar och en kortare tur i den svenska fjällvärlden gör att det nog går att räkna ena handens fingrar. Men, tänkte jag, hur svårt kan det vara…

Jag åkte några dagar innan ridningen skulle börja för att även få en chans att se mig om i Reykjavik och ta en kortare guidad tur för att se omgivningarna däromkring.

Ridresa norra Island - Dag 1

Ridresa på norra Island – Dag 1

Första dagen då ridturen skulle ta sin början var det tidig upphämtning i Reykjavik och redan vid 06.30 stod jag och tre ryttarklädda kvinnor och väntade på den lilla minibussen vid en av alla upphämtningsbusshållplatser som finns runt om i Reykjavik. Ute på den lilla inrikesflygplatsen hade vårt flygbolag ännu inte öppnat, men en snäll person låste upp och släppte in oss – och fixade bara lite senare en stor termos med kaffe, vilket åtminstone jag uppskattade mycket!

Efter att vi alla 16 deltagare lokaliserats och checkats inflögs vi norr ut i ett – i mitt tycke – alldeles för litet flygplan. Resan gick dock utmärkt och vi landade tryggt och säker i Húsavík, där Halldor, Mejse och Michelle väntade på oss. Efter ett kortare stopp för att införskaffa vattentäta handskar (tänk tjockare diskhandskar ungefär) och ta ut lite pengar (som vi knappt behövde) satte vi full fart mot gården och en mycket efterlängtad lunch!

Innan vi träffade hästarna fick vi prova ut regnkläder, sadel och ridhjälm – sedan gällde det att hålla ordning på sina saker, och därefter var det äntligen dags att träffa hästarna för första gången! Jag är ingen van islandshästryttare och ville ha någon liten snäll och duktig töltare vilket jag också fick, lilla Dimma som sedan blev en av mina favoriter under veckan.

Den här första dagen red vi en lite kortare tur, utan lös flock, bort till Asbyrgi som enligt mytologin sägs vara ett hovavtryck efter Odens häst Sleipner och där älvorna bor.

Väl tillbaka på gården vad det dags för middag och en liten utflykt till vattenfallet Dettifoss, och efter det somnade vi alla ovaggade…

Ridresa norra Island med vilopaus i solen

Dag 2

Efter en välbehövlig natts god sömn och en stärkande frukost, var det nu dags för en heldag i sadeln. Vi hade en helt fantastisk tur med vädret, strålande sol, nästan vindstilla och runt 15 grader. Då vi nu skulle lämna gården skulle alla hästar följa med, även de som inte reds, vilket varomkring 60 hästar och som istället sprang medsom en lös flock.

Vi red genom en av Islands få skogar, över kullar och genom ljung, ofta i en rask tölt för att se till att flocken följde med och inte stannade för att äta. Den medhavda lunchlådan avnjöts i strålande sol och flera av oss passade på att ta en liten tupplur i solen.

Efter lunch fick vi nya hästar att rida, och under den kommande veckan vi fick prova olika hästar varje dag och Halldor försökte alltid se till att det var någon som skulle passa. Framåt tidiga kvällen kom vi fram till vårt läger för natten, en liten fjällstuga med sängar längs med väggarna och ett långt bord i mitten där alla fick plats.

Innan läggdags hann vi äventitta på de varma källorna runt stugan – inga som inbjöd till bad direkt, men ett väldigt fascinerande naturfenomen – och trots min skepsis mot att sova alla i samma sal tror jag att de flesta av oss sov alldeles strålande.

Ridresa norra Island övernattning i stuga

Dag 3

Vår tredje dag började med ett tidigt uppvaknande och stärkande havregrynsgröt innan det var det dags för uppsittning igen. I dag skulle vi ta oss närmare 33 km och det började kännas lite i rumpan efter de föregående dagarna. 

Vädret var fortfarande fantastiskt, varmt och soligt även om det på eftermiddagen började blåsa upp rätt rejält och dammolnet från alla lösa hästar kunde ses på långt håll. I dag hade vi rätt högt tempo och jag red lilla Helga som tydligt talade om för mig att jag inte behövde bekymra mig, hon visste exakt vad hon skulle göra och kunde springa fort på ställen jag annars tyckt att skritt nog varit mer lämpligt.

Under eftermiddagen skulle vi även korsa en flod och det var mindre bra att ha en av de minsta hästarna just den dagen kanske, vi blev nog alla lite blöta om fötterna dock.

Natten tillbringades tillbaka på gården, så det var dags att packa upp igen.

Ridresa norra Island med födelsedagstårta

Dag 4

Island är vackert – åtminstone om man tycker karga klipper och ljungbeväxta vidder är vackert. Island ÄR vackert på det där sättet som är svårt att fotografera – det blir liksom för platt och Island har väldigt mycket horisont samtidigt som berg, floder och hav är nästan för nära och det går inte att få med på ett foto – det är lätt att bli lite filosofisk när man sitter i sadeln med sol och vind i ansiktet och ljudet av närmare 80 hästar som töltar bakom en och en bedövande vacker natur omkring sig, det är något meditativt över det hela.

En annan anledning till att det var svårt att fota kan vara att eftersom det var så varmt så togs lager efter lager av kläder av och kameran då råkade hamna längst ner i en av mina sadelväskor och blev väldigt svår att komma åt den under ridningen.

I vilket fall, fjärde dagen red vi ca 27 km, och vid något tillfälle var vi upp i över 30 km/h enligt den teknikintresserade danskan i gruppen. Vi korsade en flod (lite grundare än dagen innan) och en liten bäck… Dagens glädjeämnen var myggnätet över huvudet – småflugorna var oerhört påträngande när vi stod still – den fantastisk födelsedagstårtan vi bjöds på eftersom en i gänget fyllde 25 – hon sa att det var den bästa födelsedag hon haft – och det fantastiska varma badet vi avslutade dagen med.

Ridresa på norra Island med vacker himmel

Dag 5

Den sista riddagen, vilket naturligtvis var jättetråkigt, men samtidigt liiiiite skönt, för nu började det göra rätt ont i rumpan. Idag var det också den dagen vi skulle rida längst sträcka, drygt 40 km. Tydligen tyckte också ”någon” att vi haft det lite för bra och att det nu var dags att få uppleva lite riktigt isländsktväder – regnkläder på alltså!

Det blev dock inte så farligt som de varnat för, vi hade några riktiga skurar, men däremellan var det rätt skönt. Typiskt nogkom det en skur just då det var dags för lunchpausså det blev första dagen utan tupplur och solning, utan vi gav oss i stället i väg rätt fort.

I dag bytte vi även de som vill hästar en extra gång, och genom ren tur fick jag därför rida både Dimma och Eik som blivit mina favoriter under veckan, vilket gjorde dagen till en av de bästa – vädret till trots. Tyvärr blev det ju lite lerigare men trots detta töltade hästarna på i rasande takt, de är helt otroligt säkra på ”fötterna” de här små hästarna!

Väl hemma på gården igen var vi alla rätt leriga, och väldigt hungriga, så det blev rusning till middagen och till duscharna – utifrån vilket man tyckte var viktigast att ta hand om först.

Ridresa på norra Island med glad islandshäst

Dag 6

Så var det dags för vår avresedag och ingen ridning men tanken var att vi skulle åka på valskådning innan avfärd. Dessvärre låg dimman tät och det gick stora vågor på havet så det skulle varit mycket svårt att se några valar och det blev därför i stället ett kortare besök på Húsavíksvalmuseum innan det var dags att ta flyget tillbaka till Reykjavik.

På grund av det dåliga vädret kunde vi dock inte flyga från Húsavík utan fick ta en snabb åktur till Akureyri där planet i stället väntade på oss. Återigen fick vi sätta oss i det lilla flygplanet (usch!), och vädret var ju inte toppenbra så det blev en något skumpig färd tillbaka till Reykjavik.

Innan vi åkte hann vi dock få diplom som även innehöll namnen på alla de hästar vi ridit (tack för det hade jag nog annars glömt!), och ta farväl av Halldor, Andri, Mejse och Michelle som hade sett till att vi skötte oss och var säkra till häst, och Anna och Elin som såg till att vi skötte oss och fick mat och var där vi skulle vid rätt tid utan häst…

Väl tillbaka i Reykjavik visade det sig pågå någon form av kulturfestival med väldigt mycket folk på stan, vilket blev lite av en chock efter tystanden och stillheten vi kom från.

Island visade sig verkligen från sin bästa sida den här veckan. Fantastiskt väder, varmt och skönt, väldigt trevliga, välskötta och välridna hästar, god rejäl mat och ett landskap som tar andan ur en!  Tack för den här turen – jag kommer kanske tillbaka!

Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts