Ridresa med norrsken på Island

Ridresa med norrsken på Island

Hösten är här och varför inte passa på att boka en weekend till Island? Perfekt för dig som vill få en kort paus från vardagen. Själv var det så när jag och mina vänner besökte Island för första gången. Vi hade alla drömt om att åka till Island och det visade sig att flygbiljetterna dessutom var ganska billiga.

Även om vi alla var hästvana så känns det bra att välja en ridtur med lite lägre svårighetsgrad första gången. Det kan ju skilja en hel del mellan ridkulturerna i olika länder och inte var vi vana vid islandshästar heller, även om vi prövat någon gång i Sverige.

Text: Jessica Danielsson

Valet av ridresa passade oss perfekt men det var inte lätt att hitta en helg när alla kunde, så det fick bli första bästa som passade alla. Resan inkluderade två dagars ridning, bad i The Secret Lagoon, Gullfoss, Geysir, Þingvellir och Reykjavík. Det var i princip alla sevärdheter vi hört talas om tidigare förutom The Secret Lagoon och förhoppningsvis kunde vi även få se lite norrsken på kvällarna.

I väg till Island bar det! Väl framme blev vi upphämtade med buss direkt från flygplatsen. Det var en regnig och grå eftermiddag. Som på alla turer kan det bli ändringar i planeringen, vi fick veta att vi skulle åka till The Blue Lagoon istället för The Secret Lagoon i och med att vi inte skulle hinna dit i tid innan stängning. Jag tror inte att det var någon som blev ledsen över det, det är inte dumt att få krypa ner i ett varmt bad efter en lång dags resande. Om ni någon gång åker till Island och det är tråkigt väder så rekommenderar jag att åka och ta ett varmt bad. 

Resan till farmen tog cirka två och en halv timme med en kort bensträckare. De kändes som en väldigt lång busstur i och med att det var mörkt ute och vi inte kunde se något av landskapet. När vi väl anlände till farmen var vi trötta men glada och vi blev välkomnade med ett varmt mål mat, välkomsttal och bäddade sängar. Oj, vad gott vi sov!

 

Ridkompisar på ridresa till Island

Efter en rejäl frukost fick vi äntligen möta hästarna. Förväntansfulla och fascinerade såg vi på när de fångade häst efter häst genom att skärma av dem från flocken. Sedan såg det ut som att så fort de lade handen på hästens panna eller mule så förändrades deras beteende från “självständig vildhäst” till lydig familjehäst. När alla fått en häst och en genomgång av att sadla den isländska hästen bar det av. Vi red till Gullfoss där vi hade lunchpaus och tid att se vattenfallet. På vägen tillbaka till farmen fick vi rida längs med en ravin med vacker utsikt över floden Hvitá. Kittlande nära kanten red vi, klart ingen härlig upplevelse för höjdrädda men en upplevelse som man inte glömmer i första taget.

Norrsken på Island

Väl tillbaka på farmen avnjöts ännu en härlig måltid med isländskt lamm och potatis. I resebeskrivningen inför resan stod det att det är begränsad till gång till alkoholhaltiga drycker på isländska landsbygden och att det är bra att passa på att köpa med sig något på flygplatsen. Det ångrade vi att vi inte gjorde, ett glas vin på kvällen efter dag på hästryggen hade inte varit så dumt. Som tröst hade vi lyckan att se lite norrsken senare på kvällen. Det är en speciell upplevelse att se det gröna ljuset tyst komma smygande över himlen, plötsligt bara finns det där och du kan stirra på det som förtrollad ända tills nattkylan bryskt tar dig tillbaka till verkligheten och får dig att längta tillbaka till värmen. 

Nästa dag red vi genom Haukadalsskógur, det är en av Island största skogar och efter att ha lämnat skogen hade vi sedan lunchpaus i en hage utanför Geysir. Vi fick också möjlighet att gå och titta närmare på Geysir och alla de heta källorna i området. Dagen gick alltför snabbt och efter en lång härlig töltsträcka tillbaka till farmen var det dags att packa väskorna och gå på bussen som körde oss till Þingvellir. Där vi fick se och uppleva hur kontinentplattorna långsamt kommer att dela Island i minst två delar i framtiden. 

En väldigt vacker natur som dessutom är en av inspelningsplatserna till både Bröderna Lejonhjärta och Game Of Thrones. Efter Þingvellir tog bussen oss till Reykjavík där vi tackade våra guider för dessa underbara dagar som de väglett oss genom med oförglömliga upplevelser.

Konstverk vikingaskepp på Island

På kvällen gick vi ut och åt i Reykjavík. Typiskt nog är du ganska slut på krafter efter några heldagar med ridning och sightseeing, så efter restaurangbesöket var det en god natts sömn som lockade mest. För att ta vara på de få timmar vi hade på morgonen innan flygbussen skulle gå, gick vi upp så fort det ljusnade för att hinna se lite av Reykjavík. Oturligt nog så är nästan allt stängt på söndagar så någon shopping blev det inte, men en snabbvisit till Hallgrímskirkja, konserthuset Harpa och det ikoniska vikingaskeppet hann vi med innan det var dags att kliva på flygbussen och åka ut till flygplatsen. 

Vi hade en perfekt helg med upplevelser i massor och jag kan varmt rekommendera en höst- eller vinterresa till Island. Just kombinationen att rida och se norrsken finns i olika varianter och erbjuds av flera av våra ridresearrangörer på Island så det är bara att välja och vraka.

Vilken väljer du? 

Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts