Rida Islandshäst på Island

Islandshäst på Island

I tidigare blogginlägg har jag delat med mig av får och hästinsamlingen på Island. Och i samband med framförallt det inlägget tänkte jag dyka in i en frågor som jag får väldigt ofta – Vad använder man alla hästar till på Island? Rids alla hästar? Finns det vilda hästar på Island?

På Island finns det ca 90 000 islandshästar – ta och ge med tanke på att ungefär 4000 hästar exporteras från ön varje år.

Islands befolkning är ca 320 000 invånare och är en stor hästnation.

Tips!

Boka ridresa med prisgaranti?

Islandshästen, en stark och bekväm häst att rida

Islandshästen är i storlek mycket mindre en de flesta hästar vi ser runt om i världen. Men tveka inte på deras styrka. Med sina två extra gångarter, tölt och passgång är de starka och mycket bekväma att rida under en längre sträcka.

Använder du dig av ordet “islandsponny” istället för islandshäst riskerar du att förolämpa islänningarna. De ser stolt på sina hästar.

När du rider en ridresa på islandshäst rider du ofta på urgamla stigar som islänningarna har ridit på i generationer. Du rider i vikingarnas fotsteg. Genom obebodda slätter och dalar, klättrar fram över berg och korsa sjöar på samma stigar som de red i.

I de gamla fornnordiska sagorna nämns islandshästen ofta och spelade en stor roll i vikingarnas strider. Hästen var människans ovärderliga tjänare. I gravarna hittades de fallna ryttarna begravda med sina hästar.

Rider du en resa på Island får du inte bara lära känna olika hästar. Du får också lära känna hjärtat av landet och dess historia.

Ryttare med regnkläder på islandshästar

Rätt packning och kläder när du ska rida islandshäst

Oavsett vilken ridtur du har bestämt dig för att ge dig ut på, så gäller det att packa rätt och tänka praktiskt. En ridresa på islandshäst kan innebära långa riddagar över svarta sandstränder, djupa bäckar och steniga berg. Då är ytterplagg och underställ minst lika viktigt som ridbyxorna själv.

Jag rekommenderar:
En tålig vindjacka som klarar av mycket regn, håller tätt men samtidigt andas ordentligt, då du konstant motionerar och rör dig hela dagarna. Lägg lite extra tid på att hitta en bra jacka så kommer du långt vad det gäller utrustning. ULL UNDERSTÄLL kommer att bli din bästa vän. Och såklart Yllesockor.

Ull är ett levande material som både andas och håller värme. Här på Island är de traditionella ylletröjorna lika populära nu som de var 100 år sedan. Lägger du en grundläggande bas med ylle och toppar med material som andas så kommer din ridresa bli mycket bekväm.

Bra bekväma skor. Gärna vattentäta då vädret på Island skiftar varannan timma och ridresorna ofta innebär att korsa bäckar och sjöar med hästarna.

Islandshästar njuter i solen

Bra tips när du ska rida islandshäst (eller vanlig häst)

Jag tänker dela med mig av en av mina bästa tips som inte många vet om. Oavsett om du är en erfaren ryttare som ridit mycket eller en relativt ny ryttare med få ridtimmar i sadeln så är ridsår något vissa får av att sitta länge i sadeln.

Mitt bästa tips är cykelbyxor under ridbyxorna, det är riktigt effektivt. Hejdå ridskav!

Viktigt att känna till innan du packar

Vad som är väldigt viktigt att känna till innan du packar inför din ridresa till Island. Kläder som varit i ett annat stall och kontakt med hästar utanför Island måste tvättas i över 40 grader. Är det kläder i lädermaterial måste de desinficeras med intyg att de är rena.

Hästarna på Island är isolerade på ön och har därför ingen kontakt med hästar utanför. Bakterierna i andra länder och stall är annorlunda än de på Island. Islandshästarna kan därför bli väldigt sjuka om de kommer i kontakt med dessa bakterier. Lägg det i tanken när du packar.

rider islandshäst på vintern i naturreservatet heiðmörk

Rida islandshäst på vintern

På vinterhalvåret kan vädret bli väldigt motigt att rida i. Det är få gårdar som anordnar längre ridturer än dagsturer på vintern. Dels för att ridvägarna förändras mycket och för att det inte är särskilt trevligt för dig eller hästarna att rida i dåligt väder.

Oavsett så kan jag rekommendera att åka till Island och rida under dagen på vintern. Krispig snö och norrsken är helt fantastiskt.

Vanligtvis brukar gårdarna låna ut overaller till sina gäster som vill rida på Island. Kolla därför med den gården du ska rida med om de har den möjligheten.

Annars tycker jag att du ska packa en varm dunjacka, gärna någon typ av overallbyxa ovanför dina ridbyxor som håller värmen och riktigt tåliga skor.

Ridblogg Ridresor Island

"Island och ryggen på en islandshäst skapar minnen, för du kommer inte ihåg din bästa internetdag."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts