Resa till Island och COVID19

Resa till Island och Covid 19

För mig som bor på landsbygden har livet inte förändrats jättemycket under året med Covid. Jag har mina hästar att ta hand om och hundar att gå ut med. Jag är tacksam för att det ändå är lättare att befinna sig i en pandemi som denna idag än vad det hade varit för bara 10 – 15 år sedan. Idag har vi trots allt telefoner som har både Skype och Facetime, eller andra sätt, för att både kunna se och prata med vänner och familj som man inte kan träffa för tillfället. 

Text: Jessica Danielsson

Island och Sverige är det länder som har haft mest lika Coronastrategier. Ingenting stängdes ner till en början utan det var det egna ansvaret som präglade första tiden. Här på Island började vi känna av virusspridningen och följderna av den under februari – mars 2020 och de första restriktioner som infördes var att begränsa vårt umgänge till så få som möjligt och att hålla oss på två meters avstånd från varandra, dessutom erbjöds handsprit på alla offentliga platser.

Ju mer viruset spred sig, desto fler rekommendationer och regler tillkom. Antalet personer på offentliga platser begränsades mer och mer. Keflaviks flygplats har varit öppen hela tiden, men det blev ändå få resande som kunde ta sig hit i och med att de andra länderna stängdes ner och de flesta flyg ställdes in. De flesta har försökt att följa rekommendationerna så gott de kan. En av rekommendationerna var att storhandla vilket ledde till att människor till att börja med hetshandlade som de aldrig gjort förr, en del butiker tömdes mer eller mindre och även här på Island gapade hyllorna tomma på toalettpapper.

För ett litet land som Island som är beroende av sin turism blev följderna väldigt stora. Arbetslösheten ökade i samma takt som viruset spred sig. 2018 var ett rekordår för turism på Island då över två och en halv miljon människor besökte landet. Året efter hade turismen minskat något men det var fortfarande väldigt många besökare för ett land som bara har lite över 360 000 invånare. Sommaren 2020 var Coronaläget något bättre här på Island och hotell, gym och restauranger började öppna upp igen. Under hela högsommaren kunde islänningarna njuta av sin semester nästan som det var för 20 år sedan då turismen inte var så stor. En härlig varm sommar var det, men efter den kom den andra vågen av viruset.

Andra vågen blev värre även här på Island och nu infördes krav på användning av munskydd på offentliga platser. Från en dag till en annan hade munskydd blivit till en norm, plötsligt började alla titta snett på dig om du hade glömt ditt munskydd. Det är lite roligt att se när en rekommendation fungerar så väl och att alla hjälps åt för att följa dem.

Reglerna har ändrats fram och tillbaka hela tiden, allt för att minimera och kontrollera spridningen, alkohol fick först bara säljas fram till kl 21, sedan till kl 22, maxantalet personer i en grupp har varierat allt från 10 till 20 och senare 40 personer osv, badhusen har fått öppna och stänga igen, samma sak med restauranger och gym och idrottsevenemang. Under en period ombads du att inte lämna det område eller region du bor i och helst hålla dig hemma så mycket som möjligt. Ingen vill riskera att bli smittad för att du hjälper någon med tex punktering som har varit ute och nöjeskört.

Under hösten 2020 när den andra vågen varade ändrades restriktionerna i allt snabbare takt. Varje, varannan eller var 4 – 6:e vecka kom nya restriktioner. Det enda som har varit detsamma sedan pandemins början har varit rekommendationen om att hålla minst två meters avstånd från varandra, använda handsprit och att minimera ditt umgänge.

Restriktioner Covid 19 på Island och islandshäst

Vaccinering mot Covid 19

I takt med att fler och fler har blivit vaccinerade under vår och försommaren så kunde vi äntligen börja lätta på restriktionerna. Från den 25 maj i 2021 fick det vara upp till 150 personer i en grupp. Vi skulle fortfarande hålla två meters avstånd till okända människor men i skolor, på arbetsplatser, vid fritidsaktiviteter och när vi träffade nära vänner så räckte det med att hålla en meters avstånd. Du behövde inte längre bära munskydd men rekommenderas ändå att göra det. Alkohol fick äntligen säljas till åtminstone kl 23 igen, något som har varit efterlängtat av många.

Vad man däremot gjorde som en extra säkerhetsåtgärd till att börja med var att registrera alla som besökte olika ställen, som till exempel restauranger och hotell. Om du gick ut för att äta middag så fick du lämna personnummer, namn och datum utifall att det skulle visa sig att någon som befunnit sig där samtidigt senare visar sig vara COVID19-positiv. Alla som hade vistats i lokalen samtidigt kontaktades då för att hålla sig i karantän och boka tid för provtagning för att säkerställa att de inte blivit smittade. Självklart är det omdiskuterat om man verkligen får registrera människor på detta sätt och det fanns egentligen ingenting som hindrade dig från att skriva ett annat namn eller fel personnummer om du verkligen inte vill bli registrerad. Däremot tycker jag att det fungerade bra, människor förstod situationen och att det bara var något tillfälligt.

Vaccineringen går framåt, själv fick jag Jensen-vaccinet för ett tag sedan och många av skolorna har blivit tillfälliga vaccineringslokaler. Här på Island får du ett sms en vecka innan du ska vaccineras med information om vilket vaccin du ska få. Du ska infinna dig på tilldelad plats i god tid med munskydd på och med den streckkod som du fick i sms:et. 

I skolan jag gick till för att bli vaccinerad hade de märkt upp klassrummen med Jensen, AstraZeneca, Moderna och Pfizer. De tog in lite över 20 personer åt gången i ett klassrummen med utplacerade stolar att sitta på. Först fick alla lite information och sedan vaccineras det i en hejdundrande fart. Ingen rengöring innan sticket och det gjordes inför alla andra i klassrummet, om någon hade svimmat så hade alla sett det. Hade du tur så fick du ett plåster efteråt. 

Hela tiden gick poliser runt och övervakade det hela, det är inte lätt för de som är spruträdda! Själv var jag lite chockad över tillvägagångssättet eftersom de på flygplatsen har fixat avskärmade bås att sitta i vid snabbtest i näsa och svalg så hade jag förväntat mig något liknande nu vid vaccineringen. Efter lite härliga biverkningar av huvudvärk, illamående, feber och magont så verkar det ändå rätta till sig så smått efter några dygn. Sedan är det bara att vänta tre veckor för att jag ska kunna börja resa igen.

Vaccinering mot Covid 19 på Island

Restriktioner borttagna för Covid 19 från 1 Juli

Den 1 juli kom beskedet alla väntat på! Alla restriktioner togs bort och livet blev plötsligt som vanligt igen. Det är bara på flygplatsen som du fortfarande behöver göra ett snabbtest om du inte kan uppvisa att du är vaccinerad, och då även sitta i karantän i 5 dagar.

Tyvärr varade det bara i några veckor och så var det på med munskydd igen men bara efter några veckor ändrades det till frivilligt på vissa platser. Det är så det är här på Island, fram och tillbaka, fram och tillbaka och så lite fram och tillbaka igen, och så lär det vara ett bra tag till. Tydligen så ska alla som fått Jensen vaccinet få en spruta till fast med Pfizer, denna gång mig själv inräknat. De som fick av andra sorter åker troligen på en tredje spruta. Vem vet i slutänden kanske det blir flera.

När du planerar att besöka Island så rekommenderar jag att ni håller er uppdaterade på nya eller kommande restriktioner så mycket som möjligt. Flygbolagen brukar vara bra på att informera om vad som gäller. Annars är www.covid.is den bästa informationssidan om vad som gäller. Man får hänga med i svängarna för ibland går det fort här på ön.

Förhoppningarna inför sommaren var positiva, men vi hade inte räknat med den explosion av resenärer som trots allt kom över sommaren. Från att vara ett land med hög arbetslöshet till ett land som skriker efter personal på bara en månad. Helt sjukt, men väldigt härligt! Framtiden är över lag positiv och Island räknar med omkring 1.3 miljoner besökare 2022. Det ser vi fram emot!

Välkomna! ☺

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts