Landmannalaugar med Ridresor Island och Eldhestar

Landmannalaugar med Ridresor Island

Jag tror inte att jag har varit ensam i min dröm att åka till Island för att rida islandshästar och uppleva detta fantastiska land från hästryggen. Jag har ridit i mer eller mindre hela mitt liv och sedan första gången jag satte mig på en islandshäst har längtan vuxit sig starkare.

Text: Johanna Gustavsson

Dag 1: Äventyret startar!

Den 8:e Augusti 2022 var det äntligen min tur! Jag, min mamma och tre andra svenskar hade bokat tur 17 – Landmannalaugar via Ridresor Island tillsammans med Eldhestar. Framför oss väntade ett 7 dagar långt äventyr och min lycka var total!

Vi flög från Köpenhamns flygplats direkt till Reykjavik med Iceland Air och hade en riktigt smidig upplevelse med dem. Från flygplatsen hoppade vi på en flygbuss till bussterminalen BSÍ, där vi blir upplockade av Eldhestar vid 17:30 på kvällen. Vi anländer till Eldhestars gård Vellir i Hveragerði, där vi välkomnas med trerätters middag när vi kommer fram. Vi gör oss även hemmastadda i deras gästhus där vi kommer att tillbringa första natten, innan vi ger oss av.

Vi är en ganska stor grupp, totalt 19 gäster från Sverige, Finland och Tyskland. Efter middagen får vi lära känna varandra lite bättre och får även berätta lite mer om vår erfarenhet av ridning generellt och speciellt Islandshästar. Det visar sig att samtliga är erfarna ryttare och de flesta har även mycket erfarenhet av just islandshästar. Men i gruppen finns även de som aldrig ridit islandshäst och som såklart är lite extra spända inför all tölt som väntar!

Vi går och lägger oss ganska tidigt denna dag, samtliga gäster med stor förväntan inför morgondagen och starten på vårt äventyr!

Landmannalaugar på Island med islandshästar

Dag 2: Vellir – Fellsmuli – Rjúpnavellir

Då Sverige ligger två timmar efter Island vaknar vi tidigt morgonen för avfärd och när frukosten serveras vid 8, är vi redan ihoppackade och redo. Efter en gedigen frukostbuffé på gårdens restaurang samlas vi i stallet för en genomgång av turen vi ska göra tillsammans.

Vésteinn, som även är son till en av grundarna till Eldhestar, är vår huvudguide och han håller en powerpointpresentation för oss, där han går igenom praktiska detaljer kring ridningen, hästarna, hästflocken som vi kommer att ha med oss, turen vi ska rida och saker som kan vara bra för oss att veta om.

Efter det tar vår andra guide, Lotta, vid och ger oss en praktisk genomgång kring hur man får en islandshäst att tölta, hur vi packar ihop regnkläderna och även hur vi ska hantera hästarna i stort. Även om alla är väldigt ridvana känns det otroligt tryggt att få så mycket bra information innan vi ger oss av och det känns som att vi alla vet vad vi har att vänta oss och blir kanske ännu mer exalterade kring att ge oss iväg!

Efter genomgången blir vi alla tilldelade en häst och vi startar med att rida i paddocken på gården. Detta för att våra guider ska få en känsla för oss som ryttare och även vilka typer av hästar som kommer att passa oss under färden. Även om det alltid är lite nervöst att bli betraktad av experter, tycker jag det känns fint att det finns en sådan omtanke för att det ska blir rätt match, både för hästarna och ryttarna.

Efter en enklare lunch är det dags att ge oss av! Vår första destination är gården Fellsmuli, där en av grundarna, Nonni, bor och även gården där vår huvudguide är uppvuxen. Från gården plockar vi upp fler hästar och när vi sedan rider mot Rjúpnavellir har vi totalt 57 hästar med oss! Vi har delat upp oss så att vissa rider framför flocken av hästar och andra bakom. Det är hästarna vi rider på som avgör om man får vara framför eller bakom flocken, då det generellt är lite piggare hästar där fram och lugnare där bak. Jag får starta bakom flocken och får en magnifik utsikt över hela ledet av hästar när vi rider mot vulkanen Hekla.

Denna första riddag går i något lugnare tempo, vi varvar skritt med tölt och vi börjar långsamt bli varma i kläderna. Efter ungefär fyra timmar på hästryggen når vi vårt slutgiltiga mål för dagen; Rjúpnavellir – en otroligt vacker plats precis vid floden Ytri-Rangá. Vi bor i en mindre stuga, där samtliga av oss, 19 gäster, tre guider och vår kock, får plats i två rum. Vi gäster sover i våningssängar där madrasser redan finns på plats men där vi får stå för sovsäck och kudde. Vår kock Nico väntar redan på oss med kaffe och kaka när vi kommer fram och till kvällen blir vi återigen serverade en fantastisk tvårätters middag!

Landmannahellir med gröna dalar på Island

Dag 3: Rjúpnavellir – Landmannahellir

Vi vaknar till strålande sol och det känns otroligt lyxigt att få lov att uppleva ett soligt och varmt Island! Det känns som att vår förväntansfullhet har smittat av sig på hästarna och på morgonen får vi uppleva en flygande tölt mot vår första destination för dagen – Áfangagil! Jag får denna dagen rida före flocken av hästar och min underbara häst ligger snart längst fram i ledet och jag kan inte sluta le när vi flyger fram över grusgången, med sanden som ryker upp efter oss av farten.

Vi rider totalt tre hästar denna dag, på vår totalt åtta timmars ridning mot Landmannahellir. Mitt favoritögonblick på dagen är när bergen plötsligt öppnar upp sig och vi ser dalen framför oss; en otroligt vacker plats med gröna berg och vattendrag som slingrar sig genom landskapet. Hästarna känner på sig att vi snart är framme för vila och vi ökar upp takten på tölten för den sista sträckan mot stugorna, där vi och hästarna ska bo över natten.

Landamannahellir är döpt efter den grotta som finns i dalen, där lokalbefolkningen brukade övernatta med både hästar och får förr i tiden. Även om vi är otroligt trötta på kvällen vandrar vi till grottan för att undersöka och jag tycker definitivt att det är värt ett besök!

Även denna dag kommer vi fram till nybakta brownies och nybryggt kaffe – en otroligt fin avslutning på en hel dag till häst. Vi njuter av kvällssolen och somnar bums i våningssängarna som finns i stugan, efter en riktigt god middag ännu en gång.

Rider över lavasand på Island

Dag 4: Landmannalaugar

Dag fyra på resan är en stor höjdpunkt, då vi denna dag tar en dagsutflykt med hästarna från Landmannahellir till Landmannalaugar – en välkänd plats på höglandet av södra Island där man kan bada i varma källor. Vi lämnar därför all packing på morgonen i vår lilla stuga, för att ge oss av över dagen.

Vi rider över lavasand, genom bergen och snart anar vi de färggranna sandbergen som Landmannalaugar är känt för. Det är mineralrik lavasand som skapar dessa otroliga färger och bergen skiftar i rött och grönt, det ser nästan för vackert ut för att vara sant. Då denna plats även är en attraktiv destination för hikers och andra turister, får vi göra en grand entré med hästarna när vi töltar fram på vägen som leder fram till källorna och många samlas för att se hästarna och filma oss när vi töltar förbi. Vi stannar för lunch och låter även hästarna få mat i en provisorisk paddock, ungefär en minuts gångavstånd från källorna.

Landmannalaugar och islandshästar dag 4

Efter några timmar på hästryggen i strålande sol och med lavasand i hela ansiktet, känns ett dopp i en varm källa otroligt lockande! Det är bara ca 13 grader i luften, men det gör oss inte något då vattnet är förvånansvärt varmt. Värmen kommer i strömningar från marken och på vissa partier är det så varmt att vi måste flytta på oss snabbt för att inte bränna oss på huden.

Totalt rider vi tre olika hästar under dagen och på vägen hem får jag rida en albinohäst som är så vacker att han är som tagen ur en film. Det känns passande att rida på en vit islandshäst med blåa ögon, genom de färgstarka bergen och jag tänker för mig själv att det här är en av mitt livs starkaste ögonblick.

När vi kommer tillbaks till Landmannahellir väntar grillat lamm till middag och fyllda av god mat och minnen för livet somnar vi snart gott!

Ryttare på Island Dag 5 Landmannalaugar

Dag 5: Landmannahellir – Þóristunga

Dag fem mot hästryggen rider vi mot berget Loðmundur, ett ståtligt berg på 1.432m.ö.h. Vi skrittar över och genom bergspasset och anländer till fjorden Bjallavaði. Även idag har vi vädret på vår sida med strålande sol och lite vind, vilket tyvärr gör att vi blir attackerade av flugor vid fjorden, så att införskaffa myggnät kan vara en bra investering inför liknande resa.

Vi rider längs med fjorden och vid ett parti behöver vi vada genom vattnet med hästarna för att komma förbi berget. Vid ett tillfälle blir det relativt djupt, vilket gör att en av hästarna snubblar och ryttaren tyvärr får sig ett ofrivilligt dopp! Ingen blev skadad och vår medresenär får snabbt låna kläder, vilket gör att vi snart skrattar gott åt händelsen. Tips nummer två från mig blir därmed att hålla ett extra tag i manen när du vadar med häst genom djupare vatten för att hålla sig torr.

Vi stannar för lunch vid en otrolig stenpaddock precis vid vattnet, kallad Hald. Därefter rider vi igenom gräslandskap till Þóristunga, där vi övernattar i en riktigt lyxig stuga – även kallad för höglandshotellet. Vi får egna mindre rum och bekväma sängar.

Under kvällarna är det Vésteinn som står för underhållningen och han berättar sina bästa historier från turer från förr samt delar med sig av lite allsång! Även om vi är ett stort sällskap skapas snabbt en gemenskap i gruppen och vi skrattar mycket och hjärtligt tillsammans under resans gång.

Rjupnavellir stuga på Island

Dag 6: Þóristunga – Rjúpnavellir

Dag sex på hästryggen och jag börjar känna mig riktigt varm i kläderna! Även guiderna börjar slappna av något och vi får hjälpa till att valla hästarna framåt och att hålla koll på flocken. Näst sista riddagen betyder att vi börjar rida tillbaks mot Rjúpnavellir, stugan där vi spenderade vår andra natt. På förmiddagen skrittar vi över lavasandsöken och jag försöker att passa på att njuta av varje sekund.

Vi äter lunch vid foten av ett vackert berg och efter en kortare vila hoppar vi upp på hästryggen igen för en riktig tempoökning, då vi töltar resten av dagen hela vägen fram till Rjúpnavellir! Vi töltar på fantastiska ridvägar och den lite mer avslappnade inställningen gör att vi rider i två led, bredvid varandra. Jag får rida bredvid min mamma och får en känsla av total eufori när vi flyger fram över vägen tillsammans!

Näst sista kvällen får vi lov att önska hästar som vi uppskattat extra mycket för den kommande sista riddagen. Men, om man ska få den häst man önskar behöver man anstränga sig lite extra i ifall det är så att flera personer önskat samma hästar. Den som levererar bäst sång och dans är den som får hästen, hälsar vår huvudguide Vésteinn med glimten i ögat! Och självklart vill man ha sina favoriter tänker vi och sjunger isländsk ridsång för fulla muggar samt dansar vår bästa linedance på altanen vid vårt hus.

Dag 7: Rjúpnavellir – Fellsmuli – Hemresa

Vattenfallet Pjofafoss Island

Sista dagen gryr och jag börjar undra hur tiden kunnat gå så snabbt, det känns som jag precis har kommit hit! Samtidigt som jag känner mig fylld av minnen för livet.

Det verkar som att jag lyckats leverera i sången och dansen från igår för jag får samtliga tre hästar från min önskelista, vilket såklart gör mig lite extra glad, även om samtliga hästar jag ridit varit underbara på sitt sätt.

Under förmiddagen rider vi till vattenfallet Þjófafoss, även kallat tjuvarnas vattenfall, då man brukade kasta ner tjuvar för detta förr i tiden. Ritten går sedan mot berget Búrfell, där det förr i tiden har sagts bo troll. Att Islänningar varit (eller är) vidskepliga är ganska lätt att förstå med tanke på deras magiska och förtrollande natur som känns ha någonting mystiskt över sig.

Höjdpunkten på dagen kommer när vi töltar fram över en sandväg genom en skog, då vi får upp ett rejält tempo och får en fantastisk fart genom träden! När vi anländer för dagens lunchpaus kommer även regnet fram, vilket ger oss anledning att använda de orangea regnkläderna vi har haft med oss sedan dag ett. Det känns på något sätt bra att få lite regn också, som att vi faktiskt får uppleva lite isländskt väder på riktigt!

Vi avslutar dagen med att rida till Fellsmúli, gården där vår resa startade. Vi får säga hejdå till alla fantastiska hästarna och sedan ta buss till Eldhestars gård för en sista fika tillsammans. Det känns ofattbart att vi ska lämna hästarna, ridningen och våra guider för denna gångoch jag börjar genast tänka på nästa resa till Island.

Sammanfattning av ridresan till Landmannalaugar

Det är såklart svårt att sammanfatta en resa och alla fantastiska upplevelser med ord. Det är svårt att förklara känslan i kroppen, lyckan i hjärtan eller leendet i själen när man töltar fram genom magnifika landskap. Men det jag kan säga är att om du funderar på att åka till Island, så vill jag ge mina varmaste rekommendationer att faktiskt göra det! Livet är för kort för att inte uppleva naturen, hästarna, livet och glädjen som Island erbjuder.

Jag vill ge mitt hjärtligaste tack till Ridresor Island och Eldhestar för mitt livs resa. Och en sak är säker, jag kommer snart tillbaka!

Vill du veta mer om ridresan Landmannalaugar?

Denna ridresa är rankad av GeeHorse som en av de bästa ridresorna i hela världen!
Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts