Att rida på Island – Eldhestar Exclusive

Rider på Island

Hur är det att rida på Island? Här berättar våra gäster Helena och Lydia som red turen Eldhestar Exclusive tidigare i somras. En ridresa på Island som de aldrig ville skulle ta slut och som gav mersmak. 

Text: Helena och Lydia

Dag 1

En grå måndag kan vara långtråkig, dötrist och… alldeles, alldeles underbar! I alla fall om man har mycket att se fram emot, och det hade vi verkligen när vi blev upplockade utanför bussterminalen i Reykjavik en sen eftermiddag i juniför att köras till Hotell Eldhestar.

Redan på bussen träffade vi de fyra andra som skulle utgöra Eldhestar Exclusive de kommande dagar, ytterligare två från Sverige och två från Tyskland, de senare mor och dotter men där dottern var vuxen medan min dotter Lydia är 12 år (snart dock tonåring).

Ridder på Island Lydia

Just Lydias ålder väckte viss oro hos vår guide Nico då vi träffade under middagen på kvällen, då denna tur, Eldhestar Exclusive, är för mer erfarna ryttare. Vi betygade att hon klarar alla gångarter i terräng, men helt övertygad blev han nog först då han sett henne rida.

Kvällen var fylld av förväntan inför det som skulle komma, äntligen var vi på plats, som vi längtat efter detta! 

Rida på Island dag 2

Dag 2

Enligt väderprognosen var det denna dag under vår vistelse som det skulle regna mest. Det visade sig att det inte var någon överdrift. När riddagen var slut var det inte många plagg som var torra, de orange regnställen vi fick låna till trots. Regnet piskade på från bokstavligt talat alla håll och vi vadade djupt med hästarna – så djupt att även fötterna fick sig ett bad. 

Tack och lov var det dock uppehåll när riddagen inleddes vid Thorlákshöfn strand. Det var mäktigt att rida på den svarta lavastranden vid havets vågor. Jag fick stoet Blóma Rós med mjuka fina gångarter och min dotter Lydia fick Blakkur 93 som enligt utsago skulle vara en fin barnhäst, eftersom guiden som sagt var lite fundersam över Lydias ridkunskaper. Han upplevdes dock som den mest spirituelle av alla hästar och vi skojade efteråt att han kanske förväxlats med ”Blakkur 45” med helt andra egenskaper. Lydia var i alla fall väldigt nöjd med sin häst, en riktig töltmaskin som var ett epitet som vissa av hästarna utnämndes till av gruppen under veckan. Tror ingen förklaring av betydelsen behövs.

Efter den mäktiga upplevelsen på stranden fortsatte ridturen över flodbanken. Den bjöd på härlig galopp innan vi sedan fick ta oss över flera vattendrag. Hästarna fick verkligen visa prov på deras fantastiska förmåga att bemästra olika typer av terräng. 

Under sista delen av dagens tur tilltog regnet och till sist skymtade Eldhestars hotell som en hägring. Just denna dag kändes valet av just denna ridresa extra bra – att få komma hem till en varm dusch och följd av en trerättersmiddag. Kombinationen fysisk aktivitet, fantastiska upplevelser från hästryggen med bekvämlighet och ett dukat bord kändes oslagbar!

Rida på Island dag 3

Dag 3

Denna dag lastades hästarna på trailern för att transporteras till Reykjavik med omnejd. Det var helt nya stjärnor vi fick bekanta oss med. Idag fick jag fick stoet Rauðka och Lydia valacken Mosa. Rautka hade verkligen en stark motor och kunde tölta i hög hastighet och sett i backspegeln var det just hon som blev min favorit under denna ridresa.

Skylt för ridvägar på Island

Det var häftigt att se vilken naturlig del av samhället hästar och ridvägar är i Reykjavik, skyltar för ridvägar verkar vara lika vanligt förekommande här som cykelvägar hemma i Sverige. Vi kunde rida omväxlande genom villaområden och vacker natur. Höjdpunkten för dagen, tyckte nog de flesta av oss, var att rida på en ovalbana i tölt, trav och galopp. Det var mycket fart och fläkt och vår grupp gillade just det! Svårast var ironiskt nog att få till traven…

På kvällen innan middagen hann vi med en spontan tripp till närmaste badhus, det var Nicos förslag och han fixade även transporten. En härlig utomhusbassäng med högre temperatur än vad man är van vid och en mindre pool med 40-gradigt vatten var inte helt fel. Vi uppskattade verkligen Nicos engagemang, då detta inte var något som ingick egentligen. 

Att vara ute i väder och vind på hästryggen gör susen för nattsömnen. Lydia var inte den enda som nästan somnade vid bordet efter att middagen hade inmundigats.  

Rider bland Lupiner på Island

Dag 4

Denna dag var helt magisk. I Thórsárdalur fick vi uppleva en sagolikt vacker natur – berg och frodiga dalar, vattenfall och bäckar, färggranna blomster – lupiner i synnerhet – är exempel på vad vi fick njuta av.

Lydias häst Salmur var lite svårare att få i tölt så hon fick kämpa så att det inte blev grisepass, särskilt i början. Min häst Fimma hade en väldigt mjuk tölt men när tempot höjdes blev det svårt att bibehålla den. Vi var dock båda förtjusta i våra hästar vid riddagens slut.

Vi hade en ny guide denna dag, Daniel, som vi lärde känna redan kvällen innan under middagen, där även Nico var för att lämna över stafettpinnen. Daniel hade stora skor att fylla då vi var väldigt glada och tacksamma över Nico. Det visade sig att vi hade tur med båda guider, väldigt erfarna och bra båda två.

Idag kom myggnäten att ha över hjälmen som vi köpte inför resan till användning då det plötsligt kom en massa små flugor. En magväska med lite bra att ha grejer är inte fel, även solglasögonen kom väl till pass. Skyddar inte bara mot sol utan även flygande stenar när det går undan.

Rider bland Lupiner på Island

Dag 5

Mycket vill ha mer. Vi tror att oavsett hur många dagars ridresa man är med på känner man sig aldrig färdig när sista dagen kommer. Redan börjar hjärnan spinna om hur man ska möjliggöra ytterligare en ridresa längre fram, det är nog någon slags överlevnadsstrategi för att inte bli deppig.

Vår sista dag hölls i ett högt tempo på härliga ridvägar i närheten av Selfoss. Att rida på den gröna slätten vid vattnet var bland de härligaste upplevelserna vi haft på denna resa. Vi red även bland får och föl och fick se mycket gulligt.

Rida på Island Dag 5

Lydia med hästen Davíð och Lena med hästen Blesa matchade varandra bra och ekipagen bjöd på töltkadrilj emellanåt. Jag hade liksom dagen innan Fimma och nu när tempot höljdes ytterligare blev det ännu tydligare att det var svårt med tölten, i alla fall med undertecknad på ryggen. Vi fick vara sist i ledet och emellanåt trava eller galoppera i kapp. Men en galopp klagar man ju inte heller på… Lydia och Davíð var en perfekt matchning och de kunde tölta i alla hastigheter.

Innan gruppen skingrades serverades det pizzabitar och vi gick bordet runt för att berätta om vilken eller vilka favorithästar vi fått under resans gång. 

Som alltid vid uppbrott infann sig en lite vemodig känsla, men samtidigt glädje och tacksamhet över underbara dagar med ett härligt gäng och fantastiska guider. 

Nu är ridresan slut för denna gång men inte för alltid!! Tack till Eldhestar och Ridresor Island för hjälp och tips under och inför resan!

Ryttare och ridresorislands resenärer Helena och LydaLydias favoriter: 

Häst: Davíð – underbar tölt och en riktig töltmaskin, precis lagom pigg och otroligt vacker.

Omgivning: Vackraste landskap i Thórsárdalur

Ridupplevelse: Sista riddagen vid Selfoss 

Middag: Lax med löksås och potatis 

Efterrätt: Äppelpaj med salt karamellsås

 
Ridblogg Ridresor Island

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts