Smör och sockerglaserade potatisar

Smör och sockerglaserade potatisar

Jag vill dela med mig utav ett isländskt recept för juletider, kanske till och med något som kan passa in på julbordet.

Det hör till traditionen på Island att äta lamm kring jul. Lammet kan antingen rostas i ugnen eller stekas på grillen. Det är också väldigt vanligt att panera lammkotletter i ägg, mjöl och brödsmulor och steka på.

Det behöver naturligtvis inte bara vara lammstek på julbordet utan det kan också finnas en hederlig julskinka så som vi gör den på svenskt vis på bordet. Men det är vad islänningarna äter till köttet som jag ska dela med mig av.

Smör och sockerglaserade potatisar i panna

Det är en sidorätt som garanterat finns på de flesta julborden här på Island. En söt delikatess som de flesta gillar små som stora.

Till smör och sockerglaserade potatisar behöver du:

3 medelstora potatisar:
5 matskedar socker
3 matskedar smör (inte margarin)

Gör så här:

1). Tvätta och skrubba medelstora potatisar rena. Skala dom fint. (För en kortare koktid kan du skära potatisarna i halvor – jag tycker de är snyggare om de är hela dock. )

2). Koka upp vatten i en kastrull, när det kokat upp sänk värmen till hälften och därefter lägg i potatisarna. Vi vill inte vrålkoka sönder potatisarna. Täck för med lock och låt de koka 20-25 min tills de är mjuka.

3). Tappa ur vattnet i ett durkslag och låt potatisarna sitta i durkslaget i ca 5 min för att torka upp.

4). Lägg i sockret i en panna på medelhög värme tills det smält och därefter lägg i smöret.

5). När blandningen nått en rik gyllene färg ta bort den från plattan och rör ned potatisarna. Rulla dom försiktigt i karamellsåsen.

Servera tillsammans med kött eller annat gott som rostade grönsaker, gärna med en gräddsås till som på isländskt vis.

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts