Plokkfiskur – Isländsk fiskgratäng / fiskgryta

flokkfiskur isländsk fiskgratäng

Island är ett litet land med många fantastiska restauranger runt om. Och ju mer blir de, framförallt i Reykjavik. Däremot har Island inte varit de landet som direkt är ”känt” för sin matkultur.

Många tänker säkert ruttet eller rökt när man nämner isländsk matlagning. Så som deras ruttna haj eller rökta fårhuvud. Förr när kylskåp och frys inte fanns var det bästa sättet att bevara maten genom att lägga in maten, röka den eller torka den. Det var också väldigt populärt att lägga kött och fisk i salt för att bevara den.

Det finns dock många fina ingredienser på land och i havet. De finns några klassiker som inte verkar gå ner i popularitet trots det växande utbudet av matalternativ i stormarknader och restauranger i landet.

Jag tänker dela med mig med en utav mina favoriter: Plokkfiskur!

Plokkfiskur är något emellan en fiskgryta och fiskgratäng. Matig och mustig i smakerna. En typisk scandinavisk maträtt. Allt du egentligen behöver är en vit fisk ( torsk eller kolja), potatis, gullök, vetemjöl, mjölk, smör, salt och peppar.

Det finns många alternativ och jag har blivit bjuden på båda det ena och det andra med Plokkfiskur. Några varianter är att blanda i en nypa curry och vitlök eller blanda fisken med kyckling. Jag tänkte visa er det traditionella receptet.

Till fiskgratängen Plokkfiskur behöver du:

500g Torsk eller Kolja.
500g Potatis.
1/5 Gul lök, finhackad.
1/5-1dl Vetemjöl.
2dl Mjölk.
2dl Fisk buljong.
50g Smör.
Salt och vitpeppar.
Gratinerinngs ost (Valfritt).

Gör såhär:

Sätt ungnen på 200 grader

Koka potatisarna. Islänningarna kokar gärna sina potatisar med skinn på och tar av den efter kokning.

Koka upp vatten i en djup bred panna eller stor kastrull. Tillsätt en nypa salt och sedan fisken, täck över med lock. Stäng av värmen och låt pannan stå på spisen.
Efter 8-9 min ta av fisken från spisen. (Helt ok om du vill behålla vattnet fisken legat i som fiskbuljong senare).

Kär potatisen i kuber. Flinga fisken med en gaffel lite lätt. Lägg åt sidan.

Smält smör i en panna eller kastrull, lägg i löken och låt den svettas. Samtidigt häll upp mjölken och fiskbuljongen i en annan kastrull under uppvärmning.
Strö mjöl över smöret och löken och rör om under ca 1-2 min. Sakta häll i mjölken och buljongen.

Det bör tjockna och likna en sås eller soppa. Då är det läge att hälla i potatisen och fisken och rör om tills de löst ihop. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.
Rör ner gratineringsosten och låt stå i 2-3 min.

Eller:

Häll över fiskgrytan i en ugnssäker form och gratinera med ost. Baka i ugnen (200C), i 3-5 min tills osten fått en gyllene färg.

Jag gillar att toppa med finhackad färsk timjan.

Serveras traditionellt med rågbröd. Gärna det isländska rågbrödet som bakas i de heta källorna.

Smaklig måltid!

”Kylskåpet är ett bra exempel på att det är insidan som räknas.”

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts