Hjónabandssaela – Den lyckliga äktenskapskakan

Hjónabandssaela den lyckliga äktenskapskakan

Visst har vi haft ett helt magiskt rabarberår i år! Hela frysen är fylld av rabarber som bara väntar på att få användas upp på alla möjliga vis. Vanligtvis är rabarbersylten en stor favorit att fylla skafferiet med till sensommaren eller hösten, men även en riktigt bra rabarbergelé, som enligt isländsk tradition alltid ska stå på bordet när söndagslammet serveras.

Jag tänkte ta oss ett steg längre och dela med mig av en utav mina absoluta favorit kakor till kaffet. Jag svär att du inte kan hitta en enda islänning som inte vet vad Hjónabanssaela är.

Varför heter kakan ”Den lyckliga äktenskapskakan”?

Äktenskapskaka olika lager

Den äldre generationen av isländska hemmafruar lärde sig baka denna kaka åt sina män. Traditionen säger att kakan bara skulle delas med den man älskar.

Den rekommenderas även att ätas ”gammal” och att den är som ett bra äktenskap, den blir bara bättre med tiden. Kakan serverades ofta vid bröllop och andra finare tillställningar.

Nu känns traditionen något gammalmodig med tanke på att endast 30% av alla registrerade barn födda på Island är födda inom äktenskapet. Med sin smöriga havreskorpa och knäckiga mitt av rabarbersylt är kakan så oemotståndlig att den numera serveras som den populäraste kakan till kaffet, närhelst andan faller på.

Kanske är detta islänningarnas svar på den svenska kladdkakan…

Ingredienser du behöver till kakan:

Till rabarbersylten:
En bunt rabarber, (ungefär 5 medelstora rabarberstavar), skivade i tunna skivor.
4 msk Socker
1 tsk vaniljextrakt

Skorpan (pajdegen):
3,5 dl hela havregryn
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
4 msk brunt socker
1 tsk kardemumma
¾ tsk bakpulver
4 msk (saltat) smör, rumstemperatur

Vispad grädde eller vaniljglass vid servering.

Gör såhär:

Börja med att göra sylten.
Blanda rabarber, socker och vaniljextrakt i en medelstor kastrull och värm på medelvärme. Låt sjuda, rör om ofta tills rabarberna släpper ut saften och bryts ned avsevärt till en bredbar konsistens. Låt puttra i 20 – 30 minuter. (Viss struktur är okej).

Medan sylten puttrar, börja med pajdegen. Värm ugnen till 225 grader. Smöra en ugnsform eller kakform (ca 25 cm lång), helst med en avtagbar bas.

Placera havregrynen i en matberedare och kör lite kort för att dela upp dem något.
Tillsätt mjöl, socker, kardemumma och bakpulver, låt ingredienserna pulsa en stund i matberedaren så att de blandas.Tillsätt smöret och bearbeta lite till.

Fördela cirka tre fjärdedelar av degen i den smorda formen. Tryck med händerna jämnt över botten och lite uppåt på sidorna, var noga med att botten inte bli för tjock.

Sprid den färdiga sylten jämnt över pajbotten.

Smula och fördela resten av degen över rabarbersylten (som på en smulpaj).

Baka i ugnen tills skorpan blir gyllenbrun, cirka 25 minuter.

Låt kakan svalna i pannan en stund och servera sedan med vispad grädde eller vaniljglass. Servera till dem du älskar och se vad denna kaka för med sig för tur!

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

En ridblogg om ridresor, Island, islandshästar sevärdheter och lite till...
Senaste inläggen
Kategorier

Recommended Posts