Islandshästar och vad man använder dom till

Islandshäst som betar på Island

I tidigare blogginlägg har jag delat med mig av får och hästinsamlingen på Island. Och i samband med framförallt det inlägget tänkte jag dyka in i en frågor som jag får väldigt ofta – Vad använder man alla hästar till på Island? Rids alla hästar? Finns det vilda hästar på Island?

På Island finns det ca 90 000 islandshästar – ta och ge med tanke på att ungefär 4000 hästar exporteras från ön varje år. Islands befolkning är ca 320 000 invånare och är en stor hästnation.

Om islandshästar

I flera hundra år har hästarna på Island levt ett liv som halvt tama och halvt vilda. De föds ute på vidderna i stora flockar. Vallas ned under hästinsamlingarna och sorteras om de är redo för att ridas in eller inte.

Hästarna används mest under sommarhalvåret och resten av året bor de utomhus i flockarna.

Alla hästar på Island ägs av någon. Förr var det mestadels sagt att om ingen känner igen hästen, då han inte är frysmärkt med ett nummer eller symbol på ryggen eller klippt i örat, tillhörde hästen bonden som ägde marken hästen hittades på.

Bönderna på Island kan ha stora hjordar upp mot hundratals till tusentals hästar så det var ett lätt sett att göra upp det på.

Nu är det inte alls lika vanligt med frysmärkning av hästar och förbjudet att klippa dem i örat. De som görs nu för att hålla reda på hästarna är att vi chipmärker dem. Chippet kan läsas av med en dataskanner och ett nummer för hästen läggs in i en databas med ägarens namn.

islandshästar på Island med ryttare i bakgrund med mäktig vy

Fyra kategorier vad islandshästarna på Island används till

Hästsport

Fotboll, handboll, basket och simning är vanliga sporter på Island men också ridning. Många börjar rida när de är små, oftast finns det någon i familjen som äger massa hästar som barnen får ta del av på helger och lov.

Skolorna är väldigt engagerade i hästsporten och många stall samarbetar med skolorna så barnen lätt kan få ta del utav ridning.
Träning och tävling av islandshästar är en stor del av vad de flesta uppfödare och gårdar gör på Island. Har man fina hästar som går så långt som till Landsmót ges en viss status till gården.

Trevliga ridhästar för nöje och transportmedel

Hästarna avlas fram för att användas såsom till tävling som till trevliga ridhästar. På Island är det ett social sammanhang att ta in sina hästar till stallarna och rida ut tillsammans efter jobbet eller på helger. Det avslutas oftast med grillfest och trevligheter.

På sommaren är det många som lastar på sina hästar på trailern och flyttar med dem till sommarhuset där de kan rida ut i den fantastiska naturen eller rida med på längre turer i höglandet.

Turridning

Ridresor är populärt och det är många islänningar som har startat turridning de senaste åren. I nästan alla städer och byar på Island kan du hitta en turridning.

Jag tror inte att det finns något land där de är så populärt för turister att prova på ridning som på Island. Inte nog med att du ser så mycket av landet från hästryggen men du får också som turist ta del av Islands historia genom vikingahästarna.

Export av Islandshästen

Som tidigare nämnts är exporten av hästar stor. 4000 hästar är räknade att lämna Island per år ungefär.

1995 tog hästexporten fart på riktigt och redan då exporterades ca 2000 hästar per år och sedan dess har det bara stigit mer och mer och exportvärdet på hästar har ökat med flera miljoner ISK de senaste åren. 73% av de hästar som exporteras till andra länder är i tanken till avel och sport medan bara 24% kommer från försäljning av vanliga rid och hobby hästar.

islandshäst föl export från Island

Hästexportören Gunnar Arnarsson som är en utav de absolut största exportörerna i landet menar att det har förändrats under det senaste decenniet med exportering. Förr brukades många hästar köpas för uthyrning, ridskolor, turridningar eller för att hamna i ett försäljningsstall för att sedan säljas vidare.

Numera är det vanligare att köparen tar sig till Island för att leta efter sin häst. Oftast flygs hästar till Liége, Belgien och transporteras därifrån till olika europeiska länder. Dock förra året rapporterades det att de flesta Islandshästar transporterades till Tyskland, Sverige, Danmark och Schweiz.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts