Hur rider man tölt? Om att rida en häst med gångarter

van ryttare rider islandshäst i tölt

Går du i tankarna om en ridresa till Island och drömmer om att tölta över de isländska slätterna på de fantastiska islandshästarna?

Har du erfarenhet av att rida men aldrig prövat på en häst med fler gångarter och kanske gör det dig lite osäker på hur tuff resa du ska boka?

Hur riden man tölt?

Ingen fara, jag ska berätta om vad du ska tänka på när du rider en häst med fler gångarter och framförallt hur du får din häst till tölt. Det är faktiskt inte så komplicerat som du må tro.

Beroende på vem du rider för hittar du många olika tekniker och positioner. Det viktigaste är att det känns rätt för dig och att du märker resultat. Islandshästarna tar kortare steg än de större hästarna, därför är de oftast väldigt mjuka att sitta på oavsett gångart.

Det lätt att du ”åker häst” istället för att verkligen rida din islandshäst och separera gångarterna eftersom att de är så mjuka att sitta på i alla fall. Islandshästen har därför ett rykte om sig att vara en utav de lättare raserna att rida. Oavsett om du spenderar en timma i veckan eller många timmar om dagen i sadeln, kan du göra en justering i taget för att bli en mer effektiv ryttare. Det jag försöker säga är att, våga begära av din häst.

Rider tölt på islandshäst

Så hur fungerar tölten?

Den fjärde och mest omtalade gångarten för islandshästen är tölten. Det är en otroligt smidig gångart där hästarna lätt kan tölta upp till 20 mph.  Islandshästarna är födda med gångarten, de töltar alltså i det fria utan ryttare på ryggen med.

Förbered dig och hästen till tölten. Tänk på underlaget. Är det allt för stenigt eller djupt underlag är det jobbigt för hästarna att ta tölten då de måste samla sig mer än i traven. Försök hitta en bra och mjuk sträcka att börja med.

Sitt lite längre tillbaka i sadeln än vad du normalt skulle göra. Luta dig inte bakåt utan håll samma upprätta position som du normalt har.

Korta tyglarna så du har kontakt med hästens mun. Tänk att du vill göra små halvhalter. I tölten kommer hästen att bära nacken lite högre än de andra gångarterna men du vill inte att hästen ska tappa sin fina form. Håll därför din hand stadigt.

Du kan ge din häst en mild press med dina ben, eller en lätt smackning.  Islandshästarna är ofta taggade på att öka farten och är känsliga för hjälperna så du behöver absolut inte överdriva med att skänkla. Börja försiktigt.

När du rider islandshästarna bör du följa grunderna till den klassiska dressyr ridningen. Känns din häst stel och motig, jobba mycket med att mjuka upp din häst genom att flytta för skänkeln. Ställ åt olika håll. Få hästen att lyssna på dig och vad du begär.

Alla hästar du får på en ridresa är inte densamma. Vissa hästar behöver mer tid på sig till en fin tölt och andra töltar på kommando.  Ha därför tålamod med den häst du rider och ge inte upp.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts