Sprengisandur – Ridresa mellan glaciärerna

Sprengisandur – mellan glaciärerna

Ridvana:

Ridvana 4 Erfarna ryttare


Antal dagar:
8 dagar / 7 nätter / 7 riddagar
Längd: ca 325 km
Datum 2021:
Juli: 26 - 2 augusti
Augusti: 3 - 10 augusti
Boende: Delade rum med bäddade sängar
Mötesplats: Inrikesflygplatsen i Reykjavik (Terminal Eagle air)
PRIS: 33 995 SEK
Bokningskod: RI-7

Skicka bokningsförfrågan

Sprengisandur – mellan glaciärerna (RI-7)

  Antal resenärer:
  1234fler

  Övrigt:
  (Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


  Detta hjälper oss att förhindra skräppost. Tack!


  Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

  Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

  **Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

  * = obligatoriska fält

  En sak är säker, om ni har eller funderar på att boka er ridresa med oss kan ni känna er trygga! Vi följer paketreselagens villkor vilket innebär att om vi skulle vara tvungna att ställa in ett ridäventyr som ni har bokat med oss, på grund av t.ex. UD:s rekommendationer eller isländska restriktioner, får ni tillbaka hela resans pris.
  Läs mer om våra villkor här

  Sprengisandur – mellan glaciärerna

  Sprengisandur är namnet på höglandsplatån mellan de två största glaciärerna på Island, Vatnajökull och Hofsjökull, som förbinder de nordöstra delarna av Island med höglandet på södra Island.

  Detta är den längsta och tuffaste vägen mellan norra och södra Island och ända sedan de första bosättarna kom till Island har denna rutt genom det mest avlägsna området på det isländska höglandet använts av isländska resenärer, antingen till fots eller häst.

  Oändliga historier och äventyr har sitt ursprung och rötter någonstans längs denna 25 mil långa sträcka. Många som behövde resa längs denna rutt var rädda på grund av alla berättelser om spöken, troll och fredlösa som sades leva här.

  Om du är ute efter den ultimata utmaningen vad gäller att rida på Island, är det denna ridresa du ska välja!

  "Ridum ridum"

  Sången “Á sprengisandi” är “nationalsången” för isländska ryttare och andra höglandsresenärer och den beskriver de äventyr och upplevelser man kunde möta under en resa genom det isländska höglandet på 1700-talet.

  Ensamma resenärer eller små grupper av ryttare har hittat sin väg här, ibland under dimmiga och ovänliga väderförhållanden, men också under unik tystnad och med oförglömliga vyer i alla riktningar när himlen är klar och glaciärerna glittrar i solskenet.

  Mer information om ridresan

  Dagsprogram

  Dag 1 Saltvík–Akrar 35 km

  Vi möts på morgonen på inrikesflygplatsen i Reykjavik, terminal Eagle Air, för inrikesflyg till Húsavík i norr. En representant från gården Saltvík möter oss på flygplatsen och skjutsar oss till gården vilket tar ungefär fem minuter.

  Efter en kortare introduktion till våra guider och hästar börjar vi ritten genom den gröna vegetationen genom norra Islands landsbygd. Vi följer heden Hvammsheiði och rider längs en 10 km lång och mycket fin töltväg över heden.

  Vi rider utmed sjön Vestmannsvatn genom björkskogen i Vatnshlíð innan vi når gården Akrar där vi lämnar hästarna för dagen. Vi kör sedan tillbaka till Saltvík där vi övernattar. I Saltvík kan vi koppla av i de heta badtunnorna och mjuka upp musklerna inför morgondagens äventyr!

  Dag 2 Akrar–Mýri 50 km

  Vi korsar Fljótsheiðiför att rida mot vattenfallet Goðafoss där vi tar vår lunchpaus.Här får vi tid att besöka det vackra vattenfallet och njuta av landskapet. Efter lunchen rider vi upp längs floden Skjálfandafljót som vi sedan följer resten av dagen tills vi anländer till vårt pensionat i Kiðagil.

  Dag 3 Mýri–Fossgilsmosar 45 km

  Vi fortsätter längs floden, genom dalen Bárðardalur tills vi kommer till gården Mýri, den sista gården i norr innan vi rider in iSprengisandur. Från Mýri startar vi turen över vildmarken och följer den historiska leden markeradav stenhögar som visar vägen över höglandet.

  Vi avslutar dagens tur vid Fossgils mosar, vid kanten av öknen, där vi lämnar hästarna för natten och åker tillbaka till pensionatet Kiðagil där vi tillbringar ytterligare en natt.

  Dag 4 Fossgilsmosar–Laugafell 45 km

  Vi startar dagens ridtur från Fossgilsmosar med att rida genom den berömda dalgången Kiðagil, mest känd från låten "Á sprengisandi" som sjungits av ryttare i alla tider. Kiðagil var förr destinationen för alla resenärer som korsade vildmarken i Sprengisandur.

  Då vi rider vidare mot Sprengisandur säger vi farväl till det sista gröna gräset i norr innan vi påbörjar vår ritt genom öknen. Om vädret är klart har vi magnifik utsikt mot de mäktiga glaciärerna Vatnajökull och Lanfjökull.

  Under eftermiddagen når vi Laugafell, en riktig oas i denna öken med sina gröna ängar och ångande varma källor. Här kan vi njuta av ett välförtjänt bad efter en lång dag i sadeln.

  Dag 5 Laugafell– Háumýrar 50 km

  Från Laugafells oas rider vi vidare och har de enorma glaciärerna Vatnajökull, Tungnafellsjökull och Hofsjökull i sikte under hela dagen!Vi korsar floderna Bergvatnskvísl och Fjórðungskvísl och anländer vår destination vid Háumýrarunder eftermiddagen.

  Efter att ha satt upp våra tält för natten och gjort hagar till hästarna njuter vi av tystnaden och den magiska atmosfären här ute i vildmarken där glaciärerna vakar över oss.

  Dag 6 Háumýrar - Versalir 40 km

  Vi kommer nu ner till de södra delarna avSprengisandurvilketföross till naturreservatet Þjórsárver. I Þjórsárver finns fortfarande ruinerna efter en av Islands mest kända fredlöse, Fjalla-Eyvindur, som lyckades överleva 17 år på höglandet under 1700-talet.

  På kvällen får vi höra hans historia som ger insikt i de äventyrliga och extremt hårda överlevnadsförhållandena på det isländska höglandet. Vi övernattar i en fin fjällstuga vid Versalir.

  Dag 7 Versalir - Þóristungur 45 km

  Vi tar oss ner från vildmarken till vår slutdestination Þóristungur. Vi följer glaciärfloden Kaldahvísl och njuter av utsikten mot bergen och de mäktiga glaciärerna på båda sidor om oss.

  Vi tillbringar den sista natten på ett trevligt pensionat i närheten och firar på kvällen vår resa över höglandet, berättar historier och sjunger sånger om vårt äventyr!

  Dag 8 Avresa
  På morgonen blir vi skjutsade till Reykjavik(boende i Reykjavik ingår ej). Beräknad ankomsttid till Reykjavik ca kl 11:00.

  Observera att varannan ridresa går från söder till norr och att dagordningen då blir omvänd, vi avslutar då resan med inrikesflyg från Húsavík.

  Vad ingår i ridresan?

  * Transfer från Reykjavik till gården tur och retur.

  * Helpension under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

  Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning.

  * Regnkläder, sadelväska och ridhjälm att låna

  * Sovsäckslogi i delade rum i mysiga fjällstugor. Vänligen ta med egen sovsäck!

  Information om boende under ridresan:

  Delade rum med bäddade sängar.

  Viktig information inför ridresa

  * Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

  * Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

  Tvätta dina ridkläder!

  Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

  Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

  Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

  De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

  Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

  Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

  De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

  Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

  Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

  För ytterligare information, besök http://www.mast.is

  Andra populära ridresor:

  Insamling av vinterhästar inför vintern på Island

  Island i höstskrud – hästinsamlingar!

  Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 
  Pris:
  19 995 SEK

  Hästinsamling är ett måste för dig som vill uppleva Islands kultur. Denna tradition när hästarna samlas in efter en sommar på höglandet är en fantastisk upplevelse!

  Krýsuvík och Blå lagunen

  Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 
  Pris:
   från 12 795 SEK

  Den här ridresa bjuder på storslagna vyer. Först över södra Island och de imponerande glaciärerna och sedan över området Reykjanes, Reykjavík och hela vägen bort till Snæfellsnes.

  Vulkanen Hekla

  Längd: 6 dagar / 5 nätter / 5 riddagar 
  Pris:
  15 995 SEK

  Häng med på denna ridresa där vi utforskar området mellan den kända vulkanen Hekla och glaciären Tindafjallajökull. Detta område är känt för sin fantastiska natur som formats av kraften från vulkaner och glaciärer.