Ridresa med fårinsamling - Melrakkaslétta

Fårinsamling: Melrakkaslétta

Ridvana:
unnamed-3

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Dagar: Torsdag - måndag
Datum 2020: 10 - 14 september
Boende: Sovsäcksackommodation i det mysiga gårdshuset på Bjarnastaðir. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 15 895 SEK
Bokningskod: IH-23

Pris: 15 895 SEK

Datum 2020:
September: 10 - 14

Skicka bokningsförfrågan

Fårinsamling: Melrakkaslétta (IH-23)

Antal resenärer:
1234fler

Övrigt:
(Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

**Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

* = obligatoriska fält

Ishestar är stolta över att anordna en „round-up“-tur i de allra nordligaste delarna av nordöstra Island. Denna del av Island är endast bebodd av att fåtal personer, de flesta av dem boendes i små fiskebyar längs kusten eller på gårdar.

Fårinsamling - Melrakkaslétta

Denna tur innehåller stor variation i landskapet då vi startar med vacker fjällutsikt från den breda fjorden Öxarfjörður. Halvön Melrakkaslétta, som sträcker sig nästan hela vägen till polcirkeln är ett paradis för fågelskådare och personer med geologiskt intresse.

Här befinner vi oss mitt på den mittatlantiska ryggen där de Nord Amerikanska och Eurasiska kontinentalplattorna glider isär.

På denna speciella tur får vi följa bönderna på norra Island när de samlar in sina tusentals får från fjällen. Vi kommer samla in får från Núpasveitafréttur och halvön Melrakkaslétta och driver dem in till fårfållan Katastaða där bönderna sorterar ut sin flock för att ta fåren tillbaka till sina gårdar.

Lokala bönder har samlat in sina får i detta område under århundraden. Lär av dem hur man hanterar hjorden, driver fåren nerför fjällsluttningar, över floder och ut ur skyddande dalar till sin viloplats för natten, bara för att ge sig ut igen nästa dag för att samla in fler.

Att vara bland bönderna och erbjuda dem en hjälpande hand i denna urgamla tradition är så nära som man kan komma Islands hjärta och själ.

Som deltagare tar du del av en årlig tradition och inte en tillrättalagd ridtur, därför är det viktigt att ha ett öppet sinne, god fysik och förmåga att arbeta i team.

Förvänta dig att bli behandlad som en i gänget, och var beredd på arbeta lika hårt som bönderna och njut av den kamratskap som uppstår bland alla som deltar.

Värd för denna tur är Halldór och Elín med familj från gården Bjarnastaðir, känd bland många islänningar för deras utmärkta avel. Halldór är en respekterad samhällsmedborgare och är bland annat känd som „fjällens konung“ när det är dags att samla in fåren under hösten.

När du deltar i insamlingarna så upplever du det riktiga Island! Du kommer att bli en del av gruppen och hjälper till att driva och sortera ut djuren.

Självklart innebär det många timmar utomhus i ibland kallt väder. Den isländska hösten att många färger och typ av väder.

Förvänta dig att rida i gyllene solsken ena sekunden och i regn och kanske till och med slask nästa. Vi rekommenderar därför att klä sig väl under dessa höst-turer.

Ta med er varma underställ (gärna i ull) och flera ullstrumpor och handskar.

Det är också bra att ta med sig lite snabb energi i form av choklad och nötter för långa dagar utomhus.

En varm ryttare är en glad ryttare!

Mer information om ridresan

Dagsprogram

Torsdag: Reykjavík – Húsavík – Ásbyrgi Canyon – Dettifoss Waterfall – Bjarnastaðir

Upphämtning på busstationen BSÌ klockan 08:00 (boende i Reykjavik ingår ej) för flyg vidare till Húsavík och transfer till gården Bjarnastaðir.

Glöm inte att ta med pass eller annan identitetshandling för inrikesflyget.

Busstransfer till gården Bjarnastaðir där vi möter våra guider och hästar och äter en sen lunch. På vår väg kommer vi att stanna vid Dettifoss, Europas största vattenfall och nationalparken Ásbyrgi.

Ásbyrgi är ett av naturens under, en stor hästskoformad ravin med branta klippor som är upp till 100 meter höga. Enligt legenden var det Sleipner, asaguden Odens häst som satte sitt hovavtryck här när de red förbi.

Efter en kort introduktion till islandshästen beger vi oss ut på en 2 – 3 timmar lång ridtur genom Kerlingaskógurs låga växtlighet och njuter av fantastisk utsikt över fjorden Öxarfjörður och den välkända sjön Skjálftavatn som plötsligt dök upp efter en jordbävning för 28 år sedan när marken sjönk fyra meter över natten.

Vi övernattar på Bjarnastaðir. (ca 30 km)

Fredag: Rounding up the sheep in Núpasveit
Vi börjar vår dag tidigt och varje ryttare kommer att få följa med varsin av de lokala bönderna och dess hund för att ha bonden som mentor och guide under denna tur. Detta område är rikt på vegetation med gröna dalar och små sjöar.

Vi kommer hålla på till sen eftermiddag, lämnar våra hästar och får vid en avlägsen gammal stuga och återvänder tillbaka till gården för en rejäl middag och en god natts sömn. (ca 35 km)

Lördag: Rounding up the sheep on Melrakkaslétta
Halvön Melrakkaslétta som sträcker sig nästan ända ut till polcirkeln och är ett paradis för fågelskådare och människor med geologiskt intresse.

Här befinner vi oss mitt på toppen av den mittatlantiska ryggen där den Nordamerikanska och Eurasiska kontinentalplattorna glider isär.

Vegetationen är ideal för fåren och de lokala bönderna är väldigt stolta över deras område och får.

Vi möts upp med hästarna och fortsätter att driva fåren ner till Katastaðarétt där de stannar över natten tillsammans med hästarna. Vi övernattar på Bjarnastaðir. (ca 30 km)

Söndag: Day of the round-up
Det här är den sista och väl firade dagen av insamlingen. På morgonen börjar sorteringen av fåren och den fortsätter tills varje får har återvänt till sin ägare.

Delta i sortering av fåren, ”pass the flask around” och njut av sången och firandet efter en lyckad ritt bland fjällen.

När sorteringen är avslutad följer vi med bönderna från Daðastaðir och Presthólar och hjälper dem att driva hem sina får.

Övernattning och avskedsmiddag på Bjarnastaðir. (ca 35 km)

Måndag: Bjarnastaðir – Húsavík – Reykjavík

Vi säger adjö till hästarna och våra guider innan vi åker tillbaka till Húsavík för vårt flyg till Reykjavik.

Ankomst till Reykjavik på eftermiddagen (boende i Reykjavik ingår ej).

- Vi förbehåller oss rätten att ändra resplanen vid behov -

Vad ingår i ridresan?

* Transfer från Reykjavik till gården.

* All inclusive under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning.

* Regnkläder, vattenflaska, sadelväska och ridhjälm att låna.

* Sovsäcksackommodation i delade rum i det mysiga gårdshuset på Bjarnastaðir. Vänligen ta med egen sovsäck!

Information om boende under ridresan:

Sovsäcksackommodation i det mysiga gårdshuset på Bjarnastaðir. Ta med egen sovsäck!

Viktig information inför ridresa

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Andra populära ridresor:

Nordlandets sevärdheter

Längd: 6 dagar / 5 nätter / 5 riddagar
Pris: från 22 795 SEK

Norra Island är känt för sin storslagna natur och sitt varierade landskap. Ridresan leder oss från gården Bjarnastaðir nära Húsavík till sjön Mývatn, som är känt för sin vulkaniska aktivitet.

Hästinsamling på Island

Hästinsamling – Viðidalstungurétt

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Pris: 18 395 SEK

Hästinsamling är ett måste för dig som vill uppleva Islands kultur. Denna tradition när hästarna samlas in efter en sommar på höglandet är en fantastisk upplevelse!

Vackert grönskande ängar och ryttar

Från Geysir till fjällen

Längd: 2 dagar / 1 natt / 2 riddagar
Pris: från 6 795 SEK

Detta är en kortversion av vår populära ridresa Gyllene cirkeln. En ideal ridresa för dig som vill njuta av islandshästar under ett par dagar i ett fantastiskt landskap.