Ridresa med fårinsamling - Melrakkaslétta

Ishestar är stolta över att anordna en „round-up“-tur i de allra nordligaste delarna av nordöstra Island. Denna del av Island är endast bebodd av att fåtal personer, de flesta av dem boendes i små fiskebyar längs kusten eller på gårdar.

Fårinsamling - Melrakkaslétta

Denna tur innehåller stor variation i landskapet då vi startar med vacker fjällutsikt från den breda fjorden Öxarfjörður. Halvön Melrakkaslétta, som sträcker sig nästan hela vägen till polcirkeln är ett paradis för fågelskådare och personer med geologiskt intresse.

Här befinner vi oss mitt på den mittatlantiska ryggen där de Nord Amerikanska och Eurasiska kontinentalplattorna glider isär.

På denna speciella tur får vi följa bönderna på norra Island när de samlar in sina tusentals får från fjällen. Vi kommer samla in får från Núpasveitafréttur och halvön Melrakkaslétta och driver dem in till fårfållan Katastaða där bönderna sorterar ut sin flock för att ta fåren tillbaka till sina gårdar.

Lokala bönder har samlat in sina får i detta område under århundraden. Lär av dem hur man hanterar hjorden, driver fåren nerför fjällsluttningar, över floder och ut ur skyddande dalar till sin viloplats för natten, bara för att ge sig ut igen nästa dag för att samla in fler.

Att vara bland bönderna och erbjuda dem en hjälpande hand i denna urgamla tradition är så nära som man kan komma Islands hjärta och själ.

Som deltagare tar du del av en årlig tradition och inte en tillrättalagd ridtur, därför är det viktigt att ha ett öppet sinne, god fysik och förmåga att arbeta i team.

Förvänta dig att bli behandlad som en i gänget, och var beredd på arbeta lika hårt som bönderna och njut av den kamratskap som uppstår bland alla som deltar.

Värd för denna tur är Halldór och Elín med familj från gården Bjarnastaðir, känd bland många islänningar för deras utmärkta avel. Halldór är en respekterad samhällsmedborgare och är bland annat känd som „fjällens konung“ när det är dags att samla in fåren under hösten.

När du deltar i insamlingarna så upplever du det riktiga Island! Du kommer att bli en del av gruppen och hjälper till att driva och sortera ut djuren.

Självklart innebär det många timmar utomhus i ibland kallt väder. Den isländska hösten att många färger och typ av väder.

Förvänta dig att rida i gyllene solsken ena sekunden och i regn och kanske till och med slask nästa. Vi rekommenderar därför att klä sig väl under dessa höst-turer.

Ta med er varma underställ (gärna i ull) och flera ullstrumpor och handskar.

Det är också bra att ta med sig lite snabb energi i form av choklad och nötter för långa dagar utomhus.

En varm ryttare är en glad ryttare!

Mer information om ridresan

Fårinsamling: Melrakkaslétta

Ridvana:
Ridvana 4 Erfarna ryttare

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Dagar: Torsdag - måndag
Lös flock: ja
Datum 2024: 5 - 9 september
Boende:Sovsäcksackommodation i det mysiga gårdshuset på Bjarnastaðir. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats:Reykjavik
PRIS: 20 495 SEK
Bokningskod: IH-23

Andra populära ridresor:

Thorsmörk

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 

Denna ridresa går genom dalen Thórsmörk, en av Islands vackraste platser som en gång helgades åt asaguden Tor. Här förenas skogens grönska med närheten till glaciärerna.

Rider tölt på stranden med islandshästar

Vinterridresa under norrsken

Längd: 4 dagar / 3 nätter / 3 riddagar 

Från midvinter till tidig vår erbjuder vi vinteräventyr här på de norra delarna av Island, en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrskenet som dansar i skyn.

Kjölur

Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar 

Denna ridresa går genom det obebodda höglandet längs den klassiska Kjölur-rutten vars historia är intimt förknippad med Islands historia. Här lämnar naturens skönhet ingen förbipasserande oberörd.