Ridresor
Kungsleden med 120 hästar
Att rida den anrika Kungsleden genom Islands högland, från söder till norr, med en flock på 120 hästar, är en unik upplevelse. Följ med Torbjörn och Stephaine och deras 12-åriga dotter, då de red den sommaren 2024.
Vi har hunnit med att uppleva Reykjavik ett par dagar. Staden skiftar mellan slitna låga funkishus i betong som sett bättre dagar och färgglada kvarter med trähus, eller som är vanligt här på grund av regn och hårda vindar, hus med plåtfasad som efterliknar träpanel. Restaurangerna bjuder på riktigt god mat. Soppa som serveras i ett stort bröd på Icelandic Street Food kan verkligen rekommenderas! Man får tre olika soppor för priset av en.
Dagen för vårt äventyr tar vi oss iförda ridkläder med en taxi från hotellet i Reykjavik med allt bagage till busstationen inför avfärd nio på morgonen. Vår busschaufför Aki möter upp och vi träffar vårt resesällskap. Gruppen består av tyskar, schweizare, britter och finnar och så vi, Stephanie och Torbjörn med vår tolvåriga dotter. Förutom vår familj finns en mamma och fjortonårig dotter från Tyskland med. Några av de andra känner varandra från tidigare ridturer men flera känner ingen av de andra.
Vi lastar bagaget i bussen som kommer följa oss hela färden.
Första dagen – historia och kultur
Förmiddagen bjuder först på historia och kultur. Vi besöker Skógarhólar i Þingvellirs nationalpark. Hör möttes Alltinget, Islands parlament, på vikingatiden. Naturkrafterna som alltid är närvarande på Island visar här upp spåren av kontinentalplattornas drift ifrån varandra när vi promenerar genom ravinen Almannagjá.
Färden går vidare till våra hästar där teamledaren Haukur med team möter upp. Vi visste att vi skulle rida med en flock, men att det skulle vara så många hästar! Totalt med de hästar vi rider är det 120 hästar. Haukurs egna, några från teammedlemmarna och fårskötares hästar som behöver motion inför höstens vallning.
Ledarna hämtar hästar från hagen och fördelar till oss. Vi delas upp i förtrupp och eftertrupp. De som rider före leder flocken och vallar löshästarna som vill springa förbi tillbaka till flocken. Eftertruppen ser till att alla hästar hänger med och vallar in de som tar sig för långt från flocken. Det är ledarna som ansvarar för vallningen men allt eftersom hjälper vi andra till mer och mer resten av ridturen. Cowboykänslan infinner sig verkligen även om det är islandshästar istället för kor vi vallar.
”Det är verkligen en upplevelse att rida med så många hästar längs den led som redan vikingarna använde för att ta sig till tinget. Vackert och storslaget.”
Efter eftermiddagens fikapaus byter vi hästar. Det blir intressant att få uppleva en ny häst men några släpper lite motvilligt en favorithäst tillbaka till flocken för att få en ny. Möra i kroppen anländer vi till Reykholt där vi lämnar hästarna för att ta bussen till Brautartunga där en rejäl middag lagad av Haukurs mamma väntar oss.
Rider som vikingarna
Det är kargt och vackert. Att vikingarna liksom vi red dessa sträckor efter vintern då de skulle upp till norra Island är fascinerande att tänka på.
Under rasterna diskuterar vi våra hästar. En del har fantastisk tölt, många verkligen, några lite skumpigare och ett fåtal får man parera övergångar till trav med. En och annan kortare galopp blir det också. Ibland när vi stannar för rast vid en sluttning eller vattendrag bildar vi en linje och motar tillbaka hästar som vill ta sig förbi. Vi och vattnet eller sluttningen blir deras stängsel. Även vikingarna färdades med extra hästar för att de skulle kunna byta och rida hela dagen.
Slutligen anländer vi till vårt boende i gästhuset Gamlie Baer.
Dagens ridsträcka ca 23 km
Vilodag med kort ridtur och sightseeing
Vi är upprymda och möra efter två dagars ridning med fyra olika hästar och vi får beskedet att det blir en kortare tur denna dag, endast 8 Kram. Det känns skönt att få chans att hämta igen oss och vi utlovas en eftermiddag med upplevelser.
Vi besöker Surthellirs lavagrotta och tar oss försiktigt ner balanserande på stora stenar. Långt nere i mörkret upplyst av mobilernas lampor fotograferar vi oss vid en naturlig installation av is-stalaktiter och is-stalagmiter. Senare besöker vi Hraunfossar och Barnfossar som är mäktiga vattenfall.
Senare på eftermiddagen väntar Húsafells geotermiska bad och efter middagen på Gamlie baer där vi bor andra natten blir det allsång. Med tysk, svensk, engelsk och finsk brytning gör vi vårt bästa för att stämma upp i Haukurs urval av engelska och isländska(!) sånger.
Efter sången är vi trötta och nöjda och inser vi att vi behövde en lugnare dag med avkoppling för att vara i form inför de kommande dagarna.
En riktig cowboy
Vi tar bussen tillbaka till hästarna och rider från Reykholt och vidare över höglandet. Till höger om oss har vi utsikt över glaciären Langjökull på Höglandet.
Vår dotter för beröm av en teammedlem, “En riktig cowboy!" Hon rycker ut från gruppen och motar in hästar på vift och föräldrahjärtat klappar lite extra.
Vi var förvarnade om att det ofta kan regna på Island och vi är ordentligt utrustade med regnkläder men kläderna får stanna inpackade i packpåsarna som hänger framför sadeln. Det växlar mest mellan sol och molnigt och vi njuter av den friska höglandsluften.
På kvällen bor på Álftakrókur som är en mycket enkel stuga på höglandet. Haukurs mamma har trots det lagat en ordentlig middag åt oss på kökets gasolspis.
Dagens ridsträcka ca 24 km
Längsta dagen
Vi är förvarnade om en lång tur och det är med förväntan vi tar oss ut ur stugan efter frukost. Det blåser rejält men samtidigt är vi glada att regnen fortsatt håller sig borta. Landskapet är karg och till höger om oss tornar glaciären Langjökull i fjärran. Det blåser fortfarande stark vind som kyler men ridningen gör oss varma.
Framåt tiotiden på kvällen och fyra hästar senare är vi framme vid Hvammstangi som nästan känns som ett hotell efter förra nattens enkla boende.
Vi diskuterar sträckan. Var det 53 kilometer eller 57 som en av deltagarnas GPS-klocka visade? Långt var det i alla fall och vi är glada att vi klarat det så bra. Alla från vår tolvåriga dotter till paranta pensionärer i sällskapet klarade den långa ritten. Hur långt som mest hade vi ridit i Sverige på en dag? Bara en bråkdel av detta i alla fall!
Dagens ridsträcka ca 53 km
Ivriga hästar
Vi rider ner från Höglandsplatån i god fart. Hästarna är ivriga och vill hem! Det grönskar allt mer och vi kommer ner till Vatnsdalur. Älven forsar långt nedanför oss och vi anländer slutligen till Húnavatnshreppur där vi lämnar hästarna för att ta bussen ner till Hvammur Farm där middag och allsång väntar. Bussen kör längs en bördig dal och tankarna går åter till vikingarna som en gång seglade runt ön och fann denna vackra plats att bosätta sig på.
Haukurs gästhus bjuder på riktig hotellstandard och det är skönt att njuta av maten, koppla av i sofforna och sen bädda ner sig i de sköna sängarna.
Dagens ridsträcka ca 26 km
Bästa töltdagen
Vi tar bussen tillbaka till hästarna och rider ner längs dalen mot Hvammur Farm, samma sträcka som vi åkt med bussen men “off road” i vanlig ordning.
Ridningen bjuder på den bästa tölten hittills i jämn och vacker terräng där vi flera gånger korsar älven. Marken är jämn och det är varmt i luften. Vi är uppmärksamma när vi korsar älven samtidigt som löshästar plaskar fram runt om oss. Vi passerar dalens äldsta gård som brukats sedan åttahundratalet. Islands historia är ständigt närvarande.
Haukur kunde inte bjudit på en bättre avslutning och när vi tar farväl av hästarna är det svårt att förstå att vi har ridit i sju dagar i sträck. Det är bara att tacka de fantastiska hästarna som burit oss hela vägen.
Vi har fått uppleva Island på riktigt!
Text och bild:
Torbjörn & Stephanie Conon