Ridtur på ridvägen Kjölur

Kjölur

Ridvana:Ridresor på Island med Eldhestar och Ridresorisland

Ridvana 3 Duktiga till medelgoda ryttare
Antal dagar:
 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar
Längd: ca 185 km
Dagar: varierar
Datum 2022:
Juni: 17 - 23, 26 - 2 juli
Juli: 13 - 19, 21 - 27
Augusti: 5 - 11, 14 - 20
Boende: Delade rum med bäddade sängar och sovsäckslogi i enkla fjällstugor under ritten. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 21 795 SEK
Bokningskod: ELD-20

Skicka bokningsförfrågan

Kjölur (ELD-20)

  Antal resenärer:
  1234fler

  Övrigt:
  (Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


  Detta hjälper oss att förhindra skräppost. Tack!


  Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

  Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

  **Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

  * = obligatoriska fält

  En sak är säker, om ni har eller funderar på att boka er ridresa med oss kan ni känna er trygga! Vi följer paketreselagens villkor vilket innebär att om vi skulle vara tvungna att ställa in ett ridäventyr som ni har bokat med oss, på grund av t.ex. UD:s rekommendationer eller isländska restriktioner, får ni tillbaka hela resans pris.
  Läs mer om våra villkor här

  Vi följer den gamla ridvägen Kjölur som i mer än 1000 år varit en länk mellan södra och norra Island.

  Kjölur, en ridtur med vattenfall, gejsrar och glaciärer

  Denna ridtur går genom det obebodda höglandet och dess historia är intimt förknippad med många dramatiska händelser från Islands historia, många av de gångna generationernas stridshistorier utspelade sig längs den här vägen.

  Naturens skönhet lämnar ingen förbipasserande oberörd här. På ridvägen Kjölur får vi uppleva en blandning av kända platser såsom vattenfallet Gullfoss, gejsrar, glaciärer, den fascinerande ödsliga vildmarken och heta källor.

  Vid Hveravellir väntar de varma källorna på oss som en efterlängtad oas mitt i ödemarken. En av de mest kända fredlösa personerna från förr, Fjalla-Eyvindur, hade sitt tillhåll här.

  Vi fortsätter norrut från Hveravellir och vår slutdestination, Islands nordland, tar emot oss med sina vackra gröna dalar.

  Mer information om ridresan

  Dagsprogram

  Dag 1: Ankomst till Keflavík – transfer till Reykjavik – Hveragerdi
  Upphämtning klockan 17.30 – 18.00 på busstationen BSÍ i Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej).

  Där möts vi av en representant från Eldhestar för transfer till gården Vellir strax utanför samhället Hveragerdi.

  Väl framme på gården checkar vi in i vår gäststuga och på kvällen serveras den gemensamma middagen på hotellet. Dagen avslutas med en detaljerad beskrivning av ridresan.

  Dag 2: Hveragerði – Torfastaðir – Geysir
  Vi kör till gården Torfastaðir i det vackra området Biskupstungur. Härifrån rider vi längs mjuka stigar tills vi kommer fram till en å som vi korsar flera gånger.

  På kvällen kommer vi fram till Geysir där vi övernattar på gästhemmet. På kvällen besöker vi de varma källorna vid Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss. (ca 20 km)

  Dag 3: Myrkholt  – Fremstaver
  Idag fortsätter vi mot fjällen med ett stopp vid vattenfallet Gullfoss. Strax ovanför Gullfoss tar vildmarken vid och vi rider in i en svart öken täckt av sand och sten.

  Vi rider längs floden Sandá, som tidigare kunde vara ett svårt hinder, tills det byggdes broar på 70- och 80-talet. Vi följer floden Hvitá västerut tills vi kommer till fjället Bláfell, som reser sig 1160 meter över havet och erbjuder oss en fantastisk utsikt över Kjölur.

  Om vädret tillåter ser vi tre glaciärer härifrån, nämligen den kända Eyjafjallajökull, Hofsjökull och Langfjökull. Vi ser även vulkanen Hekla och berget Hlödufell. Vi sover denna natt söder om Bláfell i fjällstugan i Fremstaver. (ca 27 km)

  Dag 4: Fremstaver – Árbúdir
  Vi fortsätter norrut längs östra sidan av Bláfell. När vi ridit på bron över Hvitá ser vi vattenfallet Ábóta och härifrån tar Kjölur vid.

  Kjölur är den äldsta ursprungliga leden mellan södra och norra Island. Invånarna i Skagafjördur och Eyjafjördur använde sig av denna led på väg till alltinget förr i tiden. Den är mestadels jämn och ligger 600-700 meter över havet.

  Under vår ritt bjuds vi på panoramautsikt över glaciärerna Hofsjökull och Langjökull och den pittoreska bergskedjan Kerlingafjöll – Kjölurs stolthet.

  Nu är det bara sista etappen kvar av dagen och vi tar oss upp längs med floden Svartá till Árbúðir, där vi spenderar natten. (ca 30 km)

  Dag 5: Árbúdir-Hveravellir
  Idag finns det anledning att vara speciellt glad eftersom kvällen kommer att bjuda på ett varmt bad i  Hveravellir’s varma källor.

  Först rider vi mot bergskedjan Hrefnubúdir. Mellan Hrefnubúdir och sjön Hvítárvatn finns ett öppet och grönskande område som heter Hvitárnes. Området byter utseende och karaktär när den gröna blomman Fifa framemot sommaren blir vit och dess frön blåser iväg.

  Förr fanns det mycket gräs längs Kjölur, men nu är det sällsynt förutom i Thjófadalur (tjuvarnas dal), som vi kommer rida igenom senare denna dag.

  Vi fortsätter nu österut längs floden mot Kjalfell och lavafältet Kjalhraun. Namnet Kjölur är omdiskuterat, några tror att det kommer från fjällkedjan Kili i Norge, andra tror att det kommer från att berget Kjalfell ser ut som en upp och nedvänd båt, dvs kjölen.

  Väster om Kjalhraun passerar vi genom en trång klyfta, och kommer in i Tjuvarnas Dal. Dalen är formad som en cirkel, och väl gömd av berg.

  I dalen måste vi vara försiktiga, eftersom naturen är mycket känslig. Från dalen rider vi över en liten bergskam, som kallas Thröskuldur, och därifrån följer vi en mjuk och fin ridstig till Hveravellir. (ca 45 km)

  Dag 6: Hveravellir – Áfangi
  Dagens ritt är lite kortare, och det ger oss möjlighet att njuta av den vackra naturen vid Hveravellir innan vi sadlar hästarna och ger oss av.

  Hveravellir är ett av Islands största geotermiska område, och många av källorna är välkända för sin färgprakt. Förr i tiden var platsen ett tillhåll för fredlösa.

  Söder om varmvattenområdet besöker vi en ruin som heter Eyvindarkofi, där den laglöse Fjalla-Eyvindur hade sitt tillhåll.

  När vi fortsätter norrut från Hveravellir rider vi över floden Seydisá och följer mjuka stigar förbi bergen Sandkúlufell, Hanskafell och Saudafell. (ca 32 km)

  Dag 7: Áfangi – Vatnsdalur
  Vi fortsätter norrut över heden Eyvindarstadaheiði på vår väg mot bebyggelsen på norra Island. Medan vi rider har vi fjällen bakom oss och glaciärerna runt oss. På vår högra sida finns den stora sjön Blöndulón, som skapats av vattenkraftverket vid Blanda.

  Vi fortsätter längs mjuka stigar och fjällvägar tills vi kommer till den djupa och gröna dalen Vatnsdalur där vi också når vårt mål på gården Forsæludalur, som är den sista gården i dalen.

  Vi blir sedan körda tillbaka till Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej). Deltagarna tar flygbussen till Keflavík flygplats på egen hand eller fortsätter resan på Island. (28 km)

  Vad ingår?

  * Transfer från Reykjavik till gården

  * Helpension under ridresan. Med start med middag på ankomstdagen och avslutas med lunch på avresedagen. Maten består av en stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm). Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning

  * Regnkläder, sadelväska och ridhjälm att låna

  * Sovsäckslogi i enkla fjällstugor under ritten. Ta med egen sovsäck!

  Information om boende under ridresan:

  Delade rum med bäddade sängar och sovsäckslogi i enkla fjällstugor under ritten. Ta med egen sovsäck!

  Viktig information

  * Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

  * Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

  * Observera att varannan avgång går från norr till söder och vice versa.

  Tvätta dina ridkläder!

  Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

  Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

  Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

  De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

  Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

  Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

  De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

  Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

  Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

  För ytterligare information, besök http://www.mast.is

  Andra populära ridresor:

  Best of Eldhestar

  Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 
  Pris:
   13 995 SEK

  Häng med på denna ridresa där vi får uppleva de bästa av Eldhestars olika korta och långa turer på södra Island. Reykjadalur med sina varma källor och Thingvellir är bara några av höjdpunkterna på denna ridresa.

  Solnedgång på Island

  Mot midnattssolen

  Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar 
  Pris: 
  26 695 SEK

  Under juni månad går solen aldrig när här på de nordöstra delarna av Island. Att betrakta de färgglada landskapet medan den blodröda solen svävar över det glittrande havet är en oförglömlig utlevelse.

  Ridsällskap och vackra vyer med grönskande berg på Island

  Geysir Gullfoss Special

  Längd: 6 dagar / 5 nätter / 4 riddagar
  Pris: från 15 695 SEK

  Detta är en kortversion av vår populära ridresa Gyllene cirkeln. Häng med på denna ridresa som bland annat tar oss till de varma källorna vid Geysir och det gyllene vattenfallet Gullfoss.