Fårinsamling med Eldhestar

Fårinsamling med Eldhestar

Ridvana:

Ridvana 3 Duktiga till medelgoda ryttare
Antal dagar:
 6 dagar / 5 nätter / 5 riddagar
Längd: ca 90 km
Dagar: fredag - söndag
Datum 2023: 12 - 17 september
Boende: Delade rum med bäddade sängar
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 18 495 SEK
Bokningskod: ELD-21

Denna ridresa ger ett unikt tillfälle att delta i en traditionell isländsk fårinsamling. Hjälp bönderna att få hem sina får efter en hel sommar bland fjällen.

Detta är ett hårt arbetande äventyr där deltagarna får uppleva både den isländska naturen och den isländska själen - vilket garanterat kommer lämna ett bestående minne.

Ridresa och fårinsamling med Eldhestar

Efter att lammen föds i maj släpps fåren ut bland fjällen till sina betesmarker, stora områden som är separerade från varandra av välbyggda fårstaket eller naturliga hinder så som stora floder, glaciärer etc.

I september rider bönderna upp i bergen tillsammans med sina hundar för att driva hem fåren, en tradition som genomförts i århundraden. Beroende på områdets storlek kan det ta upp till en vecka på hästryggen eller till fots.

Varje område har en “bergs-kung” eller “drottning” som styr insamlingen, bönderna och har kontroll över allt. Varje område har en egen “rétt” dit man samlar fåren.

När fåren är samlade och drivna in i “rétten” börjar bönderna sortera dem. Alla får har ett öronmärke så man vet till vilken gård de tillhör.

Att sortera fåren i “rétten” är den största händelsen under fårinsamlingen på Island.

Människor, familjer och vänner samlas, sjunger, pratar och självklart sorterar får.

Mer information om ridresan

Andra populära ridresor:

Hästinsamling – Skrapatungurétt

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar

Hästinsamling är ett måste för dig som vill uppleva Islands kultur. Denna tradition när hästarna samlas in efter en sommar på höglandet är en fantastisk upplevelse!

Äventyr kring vulkanen

Längd: från 4 dagar / 3 nätter / 3 riddagar 

Bland dalar och heta källor tar denna ridresa oss över svart lava i närheten av vulkanen Hengill och vidare in i den gömda vackra dalen Maradalur, också kallad för hästarnas dal.

Från pool till pool

Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar 

Ridresan för dig som vill rida hela dagarna och bada i varma bassänger på kvällarna. Vi rider genom ett omväxlande landskap med grönskande dalar, lavafält, glaciärer och vattenfall.