Sprengisandur – Ridresa mellan glaciärerna

Sprengisandur är namnet på höglandsplatån mellan de två största glaciärerna på Island, Vatnajökull och Hofsjökull, som förbinder de nordöstra delarna av Island med höglandet på södra Island.

Ända sedan de första bosättarna kom till Island har denna rutt mellan glaciärerna använts av isländska resenärer, antingen till fots eller häst.

Oändliga historier och äventyr har sitt ursprung och rötter någonstans längs denna 25 mil långa sträcka som ligger gömd mitt i det mest avlägsna området på det isländska höglandet.

Sången “Á sprengisandi” är “nationalsången” för isländska ryttare och andra höglandsresenärer och den beskriver de äventyr och upplevelser man kunde möta under en resa genom det isländska höglandet på 1700-talet.

Älvor, fredlösa och mystiska fantasier kommer till liv längs denna rutt omringad av enorma glaciärer och höglandets ödemarker.

Sprengisandur – mellan glaciärerna

Ensamma resenärer eller små grupper av ryttare har hittat sin väg här genom ibland dimmiga och ovänliga väderförhållanden men också genom unik tystnad och med oförglömliga vyer i alla riktningar när himlen är klar och glaciärerna glittrar i solskenet.

Denna ridresa innehåller också tre dagars ridning i de gröna dalarna på norra Island vilket ger oss en god insikt i kontrasterna i Islands natur. Bor gör vi på semestergårdar i norr och i mysiga fjällstugor på höglandet.

Vissa av dem med ett gemensamt rum som vi alla bor i, medan ett av dem erbjuder bekvämare boende med dubbelrum.

Mer information om ridresan

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1. Reykjavík – Saltvík – Aðalból

Mer detaljerad information kring transfer och upphämtningstider från Reykjavik kommer ett par veckor innan avresa.

Vi möts på inrikesflygplatsen (Terminal Eagle air) i Reykjavik på morgonen (boende i Reykjavik ingår ej) för inrikesflyg till Húsavík i norr. En representant från gården Saltvík möter oss på flygplatsen och skjutsar oss till gården vilket tar ungefär 5 minuter.

Efter en introduktion till våra guider och hästar börjar vi ritten från Saltvík och korsar hedlandet Hvammsheiði och älvarna Mýrarhvísl och Laxá. En av älvarna är hundra meter bred där vi korsar den i närheten av gården Aðalból som också är dagens destination.

Vi skjutsas tillbaka till Saltvík för att spendera vår första natt där. På gården väntar oss den varma badtunnan för att mjuka upp stela muskler efter vår första dag i sadeln. (ca 25 km)

Dag 2. Aðalból – Fosshóll
Vi rider från Aðalból, genom björkskogen Vatnshlíð och njuter av utsikten över sjön Vestmannsvatn som är känd för att vara den plats där de första bosättarna satte upp sitt första läger för att spendera vintern på Island för över tusen år sedan.

Vi rider över kullarna på heden Fljótsheiði innan vi anländer till Fosshóll som ligger alldeles intill det fascinerande vattenfallet Goðafoss. Övernattar gör vi på en semestergård i närheten. (ca 25 km)

Dag 3. Fosshóll – Mýri
Idag följer vi glaciärälven Skjálfandafljót längs dalen Bárðardalu som är en av Islands längsta dalar. Sandiga strandkanter gör denna del av ridresan perfekt för att njuta av riktigt snabb tölt på våra fantastiska islandshästar.

Vi avslutar ritten på gården Mýri som är den sista gården i norr innan vi tar oss upp på höglandet.

Bönderna på Mýri har välkomnat resenärer genom århundraden, antingen i början på en lång resa mot söder eller utmattade resenärer som varit vilse och utan mat i flera dagar.

Filmen ”Hrútar” (2015) är inspelad på gården Mýri och berättar historien om två bröder och deras dramatiska relation i isoleringen vid vildmarkens kant.

Vi övernattar på en närliggande semestergård. (ca 45 km)

Dag 4. Mýri – Fossgilsmosar
Efter att vi har sagt hejdå till våra vänner på Mýri är det dags att bege sig upp på höglandet. När vi har stängt grindarna på Mýri kommer vi inte komma till några staket eller mänskligt skapade vägar förrän vi anländer till vår slutdestination i söder, hela 200 km bort.

Vi rider förbi ruinerna till den sen länge sedan övergivna gården Íshóll och får höra historier om bönder som försökte överleva här uppe på höglandet. Vi följer sedan den lugna dalen Mjóidalur och upp längs ravinen Kiðagil där vi lämnar hästarna för natten.

Vår buss väntar på oss här för att ta oss till höglandcentret Laugafell där vi kommer spendera de kommande två nätterna.

Vid Laugafell finns det en naturligt varm badkälla att koppla av i efter en lång ritt upp på höglandet. (ca 50 km)

Dag 5. Fossgilsmosar – Laugafell
Vi rider från Kiðagil och följer de gamla ”Stonemans” vägmarkeringar som är gjorda av staplade stenar för att märka ut vägen åt resenärer från förr. Dessa stenhögar märker ut hela Sprengisandur och var tidigare den viktigaste guidningen när varken kompass eller gps fanns.

Under eftermiddagen anländer vi till Laugafell som verkligen är en oas i denna öken med sina gröna ängar och ångande varma källor.(ca 50 km)

Dag 6. Laugafell – Háumýrar
Nu närmar vi oss mitten av Island och från och med nu rinner floderna mot söder. Vi följer och passerar några av älvarna här på höglandet, både glaciär- och färskvattensfloder och känslan av de iskalla glaciärerna tar sig igenom skinnet medan vi fortsätter vårt äventyr söderut.

Háumýrar var tidigare den första chansen för hungriga hästar att få tag på gräs och var därför en vanlig övernattningsplats för resenärer från förr. (ca 50 km)

Dag 7. Háumýrar – Versalir
Vi rider från Háumýrar genom det naturliga naturreservatet Þjórsárver. Detta område innehåller en av de största häckningsplasterna för Heiðargæs (spetsbergsgås).

I Þjórsárver finns fortfarande ruinerna efter en av Islands mest kända fredlöse Fjalla-Eyvindur som lyckades överleva 17 år på höglandet under 1700-talet.

På kvällen för vi höra hans historia som ger insikt i de äventyrliga men extremt hårda överlevnadsförhållandena på det isländska höglandet. (ca 40 km)

Dag 8. Versalir – Þóristungur
Vår sista dag i sadeln är en lång med spännande ritt där vi följer älven Kaldahvísl mot vår slutdestionation i söder. Vi har glaciärer på båda våra sidor hela dagen och njuter av fantastisk utsikt mot fjällen Arnarfell och Hágöngur och när vi närmar oss vår destination dyker den mäktiga vulkanen Hekla upp i sikte.

Förhoppningsvis välkomnar hon oss tyst och lugnt även om det är ”dags” för hennes nästa utbrott. Vi firar vår lyckade ritt med en trevlig grillfest under kvällen och delar historier från vårt äventyr på höglandet. (ca 50 km)

Dag 9 . Avresa
På morgonen blir vi skjutsade till Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej). Beräknad ankomsttid till Reykjavik ca 11.00

Vad ingår i ridresan?

Vad ingår i ridresan?

* Transfer från Reykjavik till gården tur och retur.

* Helpension under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning.

* Regnkläder, sadelväska och ridhjälm att låna

* Sovsäckslogi i delade rum i mysiga fjällstugor. Vänligen ta med egen sovsäck!

Viktig information

Viktig information inför ridresa

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Sprengisandur – mellan glaciärerna

Ridvana:


Antal dagar:
 9 dagar / 8 nätter / 8 riddagar
Längd: ca 310 km
Datum 2019: Se tillgängliga datum under "Skicka bokningsförfrågan!" nedan
Boende: Delade rum med bäddade sängar
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 32 495 SEK
Bokningskod: RI-7

Skicka bokningsförfrågan!

Pris: 32 495 SEK

Datum 2019:
Juli: 23 - 30, 31 - 7 augusti

Skicka bokningsförfrågan

Sprengisandur – mellan glaciärerna (RI-7)

Antal resenärer:
1234fler

Övrigt:
(Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

**Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

* = obligatoriska fält

Andra populära ridresor:

Vilda islandshästar går över flod

Strand- och fjällritten

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Pris: från 15 495 SEK

En kortversion av vår populära ridresa Snæfellsnes. Under fyra dagar rider vi längs stränderna på halvön Snæfellsnes. Här hittar vi många av de naturfenomen som Island har att erbjuda.

Mäktig vy med berg och islandshästar på Island

Fårinsamling – Rangárvallaafréttur

Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar
Pris: 24 295 SEK

Fårinsamling på södra Island. Att vara bland bönderna och erbjuda dem en hjälpande hand i denna urgamla tradition är så nära som man kan komma Islands hjärta och själ.

Southern comfort – 3 riddagar

Längd: 4 dagar / 3 nätter / 3 riddagar 
Pris:
 8 495 SEK

Spendera 3 dagar på hästryggen längs natursköna ridvägar. Vi rider bland annat i området mellan vulkanen Hengill och den mäktiga glaciärälven Ölfusás och upptäcker Islands ständigt omväxlande natur.