Sprengisandur – Ridresa mellan glaciärerna

Sprengisandur – mellan glaciärerna

Ridvana:


Antal dagar:
8 dagar / 7 nätter / 7 riddagar
Längd: ca 325 km
Datum 2020:
Juli: 23 - 30, 31 - 7 augusti
Boende: Delade rum med bäddade sängar
Mötesplats: Inrikesflygplatsen i Reykjavik (Terminal Eagle air)
PRIS: 33 995 SEK
Bokningskod: RI-7

Skicka bokningsförfrågan

Sprengisandur – mellan glaciärerna (RI-7)

Antal resenärer:
1234fler

Övrigt:
(Fyll i namn på eventuell medresenär här:)Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

**Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

* = obligatoriska fält

Sprengisandur – mellan glaciärerna

Sprengisandur är namnet på höglandsplatån mellan de två största glaciärerna på Island, Vatnajökull och Hofsjökull, som förbinder de nordöstra delarna av Island med höglandet på södra Island.

Detta är den längsta och tuffaste vägen mellan norra och södra Island och ända sedan de första bosättarna kom till Island har denna rutt genom det mest avlägsna området på det isländska höglandet använts av isländska resenärer, antingen till fots eller häst.

Oändliga historier och äventyr har sitt ursprung och rötter någonstans längs denna 25 mil långa sträcka. Många som behövde resa längs denna rutt var rädda på grund av alla berättelser om spöken, troll och fredlösa som sades leva här.

Om du är ute efter den ultimata utmaningen vad gäller att rida på Island, är det denna ridresa du ska välja!

"Ridum ridum"

Sången “Á sprengisandi” är “nationalsången” för isländska ryttare och andra höglandsresenärer och den beskriver de äventyr och upplevelser man kunde möta under en resa genom det isländska höglandet på 1700-talet.

Ensamma resenärer eller små grupper av ryttare har hittat sin väg här, ibland under dimmiga och ovänliga väderförhållanden, men också under unik tystnad och med oförglömliga vyer i alla riktningar när himlen är klar och glaciärerna glittrar i solskenet.

Mer information om ridresan

Dagsprogram

Dag 1. Reykjavík – Saltvík – Aðalból
Mer detaljerad information kring transfer och upphämtningstider från Reykjavik kommer ett par veckor innan avresa.

Vi möts på inrikesflygplatsen (Terminal Eagle air) i Reykjavik på morgonen (boende i Reykjavik ingår ej) för inrikesflyg till Húsavík i norr. En representant från gården Saltvík möter oss på flygplatsen och skjutsar oss till gården vilket tar ungefär 5 minuter.

Efter en kortare introduktion till våra guider och hästar börjar vi ritten genom den gröna vegetationen genom norra Islands landsbygd. Vi följer heden Hvammsheiði och rider längs en 10 km lång riktigt fin töltväg över heden.

Vi korsar älven Laxá vid Þúfuvað där älven är hela 100 meter bred. Vi lämnar hästarna vid gården Aðalból och kör tillbaka till Saltvík där vi spenderar natten. (ca 20 km)

Dag 2. Aðalból – Fosshóll - Goðafoss
Vi rider från Aðalból, genom björkskogen Vatnshlíð och njuter av utsikten över sjön Vestmannsvatn som är känd för att vara den plats där de första bosättarna satte upp sitt första läger för att spendera vintern på Island för över tusen år sedan.

Vi rider upp över heden Fljótsheiði mot Goðafoss där vi lämmnar hästarna på den närliggande gården Fosshóll och kör tillbaka till Saltvík igen. På Saltvík kan vi mjuka upp våra muskler i den varma badtunnan och förbereda oss på kommande äventyr!  (ca 25 km)

Dag 3. Fosshóll – Kiðagil
Vi korsar heden Fljótsheidi och rider mot vattenfallet Goðafoss där vi tar lunchpaus och passar på att besöka det vackra vattenfallet och njuta av landskapet.

Efter det rider vi upp längs med älven Skjálfandafljót som vi kommer att följa under resten av dagen tills vi når gästhuset Kiðagil. (ca 45 km)

Dag 4.  Kiðagil – Ytri Mosar
Vi fortsätter att rida längs med älven och upp genom dalen Bárðardalur tills vi når gården Mýri som är den sista gården i norr som vi passerar innan vi fortsätter in i vildmarken.

Framför oss ligger en ritt på ca 200 km tills vi når den första gården på den södra delen av Island!

Vi rider längs med Íshólsvatn och ner genom dalen Mjóidalur tills vi når stugan i Ytr-Mosar där vi spenderar natten och njuter tystnaden och vildmarken. (ca 40 km)

Dag 5. Ytri Mosar – Laugafell
Vi stiger upp tidigt på morgonen för att påbörja vår längsta dag på ridresan.

Vi rider mot Sprengisandur och säger farväl till de sista gröna gräset i norr innan vi påbörjar vår ritt genom öknen. Om vädret är klart har vi magnifik utsikt mot de mäktiga glaciärerna Vatnajökull och Lanfjökull.

Under eftermiddagen når vi Laugafell, en riktig oas i denna öken med sina gröna ängar och ångande varma källor. Här kan vi njuta av  ett välförtjänt bad efter en lång dag i sadeln.  (ca 60 km)

Dag 6. Laugafell – Háumýrar
Vi lämnar Laugafell och styr mot den sydöstra sidan av glaciären Langjökull. Nu närmar vi oss mitten av Island och på vår väg ser vi de första älvarna som rinner söderut. Efter en lång dag genom oändlig sand och oavbruten utsikt över glaciärerna når vi vår bas Háumýrar.

Efter att vi har satt upp våra tält för natten och staket till hästarna njuter vi av tystnaden och den magiska atmosfären här ute i vildmarken där glaciärerna vakar över oss. (ca 45 km)

Dag 7. Háumýrar – Versalir

Vi rider från Háumýrar genom det naturliga naturreservatet Þjórsárver. Detta område innehåller en av de största häckningsplasterna för Heiðargæs (spetsbergsgås).

I Þjórsárver finns fortfarande ruinerna efter en av Islands mest kända fredlöse Fjalla-Eyvindur som lyckades överleva 17 år på höglandet under 1700-talet.

På kvällen för vi höra hans historia som ger insikt i de äventyrliga men extremt hårda överlevnadsförhållandena på det isländska höglandet. (ca 40 km)

Dag 8. Versalir – Þóristungur

Idag rider vi längs med älven Þjórsá och på vår väg ser vi det mäktiga vattenfallet Dynkur. Vi fortsätter mot Búðarháls där stigarna tar oss högt upp och bjuder på magnifik utsikt över omgivningarna.

Vi övernattar i den fina fjällstugan Þóristungur.

Dag 9 . Avresa
På morgonen blir vi skjutsade till Reykjavik(boende i Reykjavik ingår ej). Beräknad ankomsttid till Reykjavik ca 11.00

Varannan ridresa går från söder till norr och där avslutar vi resan med inrikesflyg från Húsavík.

Vad ingår i ridresan?

* Transfer från Reykjavik till gården tur och retur.

* Helpension under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning.

* Regnkläder, sadelväska och ridhjälm att låna

* Sovsäckslogi i delade rum i mysiga fjällstugor. Vänligen ta med egen sovsäck!

Information om boende under ridresan:

Delade rum med bäddade sängar.

Viktig information inför ridresa

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Andra populära ridresor:

Vackert grönskimrande norrsken

Aurora borealis comfort tour

Längd: 3 dagar / 2 nätter / 2 riddagar
Pris: 15 995 SEK

En lite lyxigare ridresa på höst eller vår. Njut av härlig ridning och norrsken som dansar i skyn. För de som inte vill rida går det utmärkt att uppleva Island till fots istället.

Insamling av får inför vintern på Island

Fårinsamling – Reykjarétt

Längd: 4 dagar / 3 nätter / 3 riddagar
Pris: 12 195 SEK

När du deltar i insamlingarna så upplever du det riktiga Island. Vi rider genom jordbrukslandskap och längs glaciärälvar och möter fåren på deras väg ner från höglandet.

Eldhestar exclusive

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 
Pris:
 15 695 SEK

Denna ridresa består av de allra mest natursköna ridvägarna på södra och sydvästra Island. Ridresan passar endast erfarna ryttare och vi får njuta av minnesvärda dagar på hästryggen i små grupper.