Ridresa mot midnattssolen

De nordöstra delarna av Island kallas ofta för ”Egde of the Arctic” med polcirkeln som går precis utanför kusten.

Under en tvåveckorsperiod kring den 21 juni går solen aldrig ner och det är en oförglömlig upplevelse att betrakta de färgglada och lugna kontrasterna av ljus och vatten medan den blodröda solen svävar över det glittrande havet under natten.

Mot midnattssolen på norra Island

Vår ritt tar oss längs kustlinjen på norra Island och vi rider förbi isolerade gårdar och längs med den stora älven Jökulsá som runnit hela vägen från glaciären Vatnajökull.

Vår ritt tar oss också genom höglandsplatåerna Melrakkaslétta och Reykjaheiði där utsikten är häpnadsväckande och vårt enda sällskap är några glada fåglar och får.

Vi besöker Dettifoss, det mäktigaste vattenfallet i Europa och nationalparken Jökulsárgljúfur där Ásbyrgy, den hovformade ravinen, ligger.

Enligt legenden var det Sleipner, asaguden Odens häst som satte sitt hovavtryck här när de red förbi.

Mer information om ridresan

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1.   Saltvík – Þeistareykir
Vi samlas på morgonen på inrikesflygplatsen (Terminal Eagle Air) i Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej) på morgonen för inrikesflyg till Húsavík.

Mer detaljerad information kring transfer och upphämtningstider från Reykjavik kommer ett par veckor innan avresa.

Gården Saltvík där vi börjar vår ridresa ligger endast femminuters bilresa från  flygplatsen och en representant från gården kommer vara på plats på flygplatsen för att hämta upp oss.

Efter en introduktion till islandshästen och det isländska sättet att rida beger vi oss upp på höglandet.

Vi rider över heden Reykjaheiði och genom ett gammalt lavafält innan vi anländer till dagens destination vid Þeistareykir där vi spenderar natten i en mysig fjällstuga omgivna av geotermiska varma källor.

Dessa källor bubblar och kokar dygnet runt och ger oss en glimt av kraften som skapade denna ö för miljoner år sedan. (ca 25 km)

Dag 2.  Þeistareykir – Þórseyri farm
Under vår andra dag rider vi från hedlandet hela vägen ner till strandkanten av Öxarfjörður. Vi följer fina ridvägar genom hedlandet Bláskógar (den blå skogen) och vidare in i jordbrukslandskapet i nördöst.

Här följer vi den mäktiga älven Jökulsá mot vår destination gården Þórseyri som ligger endast ett par kilometer från kusten till Norra ishavet norr om Island.

Vi kör tillbaka till Saltvík där vi spenderar natten och nu är vi väl värda ett avslappnande dopp i den varma badtunnan efter två dagar på höglandet. (ca 35 km)

Dag 3.  Þórseyri – Klifshagi farm
Vi rider längs de sandiga älvkanterna till Jökulsá och in i nationalparken där ravinen Ásbyrgi ligger. En hovformad ravin som sägs vara hovavtrycket från Odins (den högst rankade av asagudarna) häst Sleipnir.

Vi korsar älven på en bro och tar oss in i Öxarfjörður som med sin rika vegetation, björkskogar och gröna fält är ett av de bästa områdena på Island för fåruppfödning.

Vi avslutar dagen och spenderar kommande två nätter på gården Klifshagi där vi har fantastisk utsikt över den arktiska bukten Öxarfjörður. Förhoppningsvis får vi klart väder på kvällen och kan njuta av midnattssolen till fullo. (ca 30 km)

Dag 4. Klifshagi –Melrakkaslétta- Klifshagi
Idag rider vi upp på höglandsplatån Melrakkaslétta och här får vi verkligen känslan av att vara helt ensamma i världen.

Detta är ett isolerat område där det är mycket liten chans att möta eller ens se en annan människa än våra medresenärer. Landskapet är också anmärkningsvärt.

Vi rider genom gamla lavaformationer vid Kvíar och njuter av utsikten över Norra ishavet norr o Island.

Vi återvänder till gården Klifshagi under eftermiddagen för ännu en natt alldeles vid kanten av Arktis. (ca 40 km)

Dag 5. Klifshagi – Ásbyrgi
Idag blir en kortare riddag när vi rider hem mot gården Saltvík. Vi rider till ravinen Ásbyrgi och lämnar hästarna och njuter av en kortare sightseeingtur in i nationalparken Jökulsárgljúfur där en av höjdpunkterna helt klart är besöket vid Dettifoss (Europas mäktigaste vattenfall).

Vi spenderar natten i gäststugan som kallas River Guesthouse och som ligger på strandkanten till Litla á (den lilla ån). För modiga ryttare är ett kallt bad i älven ett traditionellt avslut på dagen. (ca 25 km)

Dag 6. Ásbyrgi – Saltvík
Vår sista dag i sadeln blir också vår längsta. Vi följer gamla stigar genom Bláskógar som använts under århundranden för resenärer både till fots och till häst.

Vi korsar gränsen mellan den amerikanska- och euroasiskakontinentalplattan som förbinder Island från sydväst till nordöst.

Stora väggar av lava är en påminnelse av skapelsens krafter när plattorna långsamt glider isär.

Allt efter att dagen går ökar tempot på ritten eftersom hästarna känner att vi närmar oss deras hem Saltvík.

Den sista timmen av ritten bjuder på en magnifik utsikt över bukten Skjálfandi och de höga fjällen på andra sidan vattnet. På kvällen äter vi en avskedsmiddag på Saltvík och firar vår lyckade ritt. (ca 50 km)

Dag 7.  Húsavík – Reykjavík
På morgonen åker vi tillbaka till Reykjavik med buss efter att vi sagt farväl till hästar och personal på Saltvík (boende i Reykjavik ingår ej).

Förväntad ankomsttid till Reykjavik ca 15.00

Vad ingår i ridresan?

Vad ingår i ridresan?

* Transfer från Reykjavik till gården tur och retur. Inrikesflyg ena vägen och med buss den andra.

* Helpension under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm). Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning

* Regnkläder, sadelväska och ridhjälm att låna.

* Boende i delade rum med bäddade sängar.

Viktig information

Viktig information inför ridresa

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Mot midnattssolen

Ridvana:


Antal dagar:
 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar
Längd: ca 205 km
Datum 2019: Se tillgängliga datum under "Skicka bokningsförfrågan!" nedan
Boende: Delade rum med bäddade sängar
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 26 695 SEK
Bokningskod: RI-3

Skicka bokningsförfrågan!

Pris: 26 695 SEK

Datum 2019:
Juni: 16 - 22, 18 - 24, 25 - 1 juli

Skicka bokningsförfrågan

Mot midnattssolen (RI-3)

Antal resenärer:
1234fler

Övrigt:
(Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

**Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

* = obligatoriska fält

Andra populära ridresor:

Nordlandets sevärdheter

Längd: 6 dagar / 5 nätter / 5 riddagar
Pris: från 22 795 SEK

Norra Island är känt för sin storslagna natur och sitt varierade landskap. Ridresan leder oss från gården Bjarnastaðir nära Húsavík till sjön Mývatn, som är känt för sin vulkaniska aktivitet.

Vackert grönskimrande norrsken

Aurora borealis comfort tour

Längd: 3 dagar / 2 nätter / 2 riddagar
Pris: 15 995 SEK

En lite lyxigare ridresa på höst eller vår. Njut av härlig ridning och norrsken som dansar i skyn. För de som inte vill rida går det utmärkt att uppleva Island till fots istället.

Norrsken som sveper förbi vacker berg på Island

Ridning under norrsken

Längd: 3 dagar / 2 nätter / 2 riddagar
Pris: 10 695 SEK

Höst på Island innebär ett landskap som brinner av färger och norrsken som dansar i skyn. På denna ridresa besöker vi de mest kända sevärdheterna och töltar längs förstklassiga ridvägar.