Vi besöker Langjökulls nya glaciärgrotta

glaciärgrotta på Island

Dagar av fint vinterväder får man ta vara på och hitta på något skoj. Det är ett av sätten för att ta sig igenom de isländska vintrarna utan att bli deprimerad av mörker och innesittarväder.

Nu har man hittat en ny glaciärgrotta på Langjökull och vill man besöka den så går det att boka tur via Amazing Tours. De erbjuder även snöskoterturer och i sommar planerar de att expandera med buggybilar och elcyklar i området mellan Gullfoss och Geysir.

Text: Jessica Danielsson

Vi tog oss dit med bil och det är verkligen underbart att besöka glaciären när väderleksförhållandena är bra! Islänningar som äger snöskotrar lastar dem ofta på släpet och kör upp till bergen för att kunna göra en skönskoterutflykt där. Det tog oss cirka en timme med bil från Geysir att ta oss till närheten av grottan, men tiden kan variera utifrån väderleken. Snabbast går det om det är hårt packad snö med en rejäl skare som man kan köra på.

Vandring till Langjökulls glaciärgrotta på Island

De sista hundra metrarna fick vi gå till fots. Rejäla isbroddar på skorna är ett måste för att gå in i grottan vilket man får låna när man bokar en tur. Glaciärgrottorna är väderberoende och förändras ständigt och de får jobba hårt för att hålla öppningen öppen och inte smälta igen varma dagar. Det är därför som det bara är möjligt att besöka de flesta glaciärgrottor från början av oktober till slutet av mars. Det finns minst en grotta till i Langjökulls glaciär men de flesta grottor som du kan besöka ligger i Vatnajökull på södra Island söder. 

Ingången till grottan är trång och inte något för någon som har klaustrofobi och jag var glad att ha ett rep att hålla mig i när jag sakta tog mig ner i grottan. Att vara inne i själva grottan är en upplevelse i sig, is i många olika varianter – glittrande, genomskinlig, vit, blå och alla möjliga nyanser av is. 

Glaciär is och istappar på Island

Kantig is, is som ser mjuk ut och smältande glas, superhal is, sträv is, och olika naturliga isskulpturer. Om du är redo att klättra så kan du komma ännu djupare ner i grottan. Kan ju tillägga att när du inte är van vid att gå med isbroddar på blankis så kommer musklerna i benen att påminna dig om din utflykt i flera dagar efteråt! Det blev inte så många bilder tagna på grund av att min kamera gled ner i en vattenpöl. Men några med mobilen fick jag ändå till.

Inne i grottan är det som en sagovärld. Du har inte någon aning om vad som händer utanför eller vad det är för väder och om alla är tysta kan man höra vatten som porlar och droppar. 

Glaciärgrottor bildas av smältvatten inne i glaciärerna medan det även finns isgrottor, det vill sälja vanliga grottor med is i, som också går att besöka, men om det är en grotta med blå is du vill se så är det en glaciärgrotta du ska besöka. 

På vägen tillbaka blev det ett väderomslag och vi fick snödimma som lätt gör dig snöblind men tack vare att vägen är utmärkt med röda markeringar var det ändå lätt att hitta.

Det hade varit en ännu härligare upplevelse att ta sig dit och tillbaka på snöskoter, vilket det kanske det får bli nästa gång! Det ska bli kul att besöka grottan igen i höst eller nästa vår för att se hur den har förändrats.

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts