Blå Lagunen på Island – Sevärdhet som är ett måste!

Blå lagunen Island en sevärdhet värd att besöka

Det finns sevärdheter du absolut inte får missa när du besöker vackra Island. En utav de platser som för mig alltid kommer vara väldigt speciell och som jag varmt rekommenderar att besöka är Blå Lagunen.

Faktum är att hela 85% av alla som reser till Island besöker den heta källan. Och ännu bättre är att Blå Lagunen ligger på väg till Reykjavik från flygplatsen.

Innan Lagunen blev en het källa att bada i var det ett enda stort kraftverk. Marken borrades för varmvatten. En dag ur ett utav de borrade hålen kom konstigt vatten upp. Det liknade inte vattnet som kommit upp tidigare och Islänningarna var bekymrade om de kunde använda vattnet, men som många islänningar resonerar – låt oss prova det och se vad som händer.

Så bildades den Blå Lagunen

Blå lagunen hälsobad på Island som hjälper mot sjukdomar

Vattnet som är berikat med kiseldioxid och som ger den vita färgen, kalkade beläggningar på borrmaskinerna och förstörde allt jobb. De sades att det var småfolk och alver som bodde i lavan som satte stopp för borrningen.

Islänningarna slängde bort det borrade vattnet ut i lavan och lät det borrade hålet vara. Därefter bildades den blå lagunen. Under en lång period vågade ingen röra vid vattnet då det hade en lustig färg och doft av svavel. Men 1976 var det en man vid namn Valur Margeirsson som hävdade motsatsen.

Valur arbetade på kraftverket och hade en stark släng av psoriasis. Ångan av vattnet under hans arbete hade lett till mjukare och förbättrad hud. Han badade  i vattnet ett par gånger och besökte sin hudläkare som uppmuntrade honom till att fortsätta bada i lagunen.

Island är ett litet land och kort därefter var det många som besökte källan. Snart blev det en attraktion och Blå Lagunen öppnade sitt bad för alla att besöka.

Blå Lagunen rikt på vitaminer och mineraler

Blå lagunen på Island är rik på vitaminer och mineraler Island

Vattnet i Lagunen är rik på mineraler, vitaminer och alger. Folk reser långa vägar för att bada i vattnet som sägs hjälpa mot psoriasis, akne, mjäll, åldrande och torr hud.

Dock ska du vara lite försiktiga med att doppa håret. Mineralerna i vattnet är absolut inte skadligt för ditt hår men det kommer att ge det en konstigt känsla, styvt och torrt. Planerar du ett fint restaurangbesök eller partykväll efter ditt dopp, rekommenderar jag att du sätter upp håret i en knut.

Kombinera Blå Lagunen med ridning

Är du på en kortare tur till Island, kanske bara under några dagar rekommenderar jag ett stop i Blå Lagunen, därefter resa vidare för besöka ett stall i närheten av Reykjavik. Du kommer känna dig varm och utvilad och därefter redo för äventyr. Det finns inga stallar direkt i närheten av Blå Lagunen på grund ut av all lava och svåra terräng. Däremot finns det många ridföretag som kan hjälpa dig att styra ihop en kombo med antingen bad och där efter ridning, eller tvärtom.

Läs mer om: Ridresan Krýsuvík och Blå Lagunen

Det som jag tycker är superlyxigt med Blå Lagunen är att de också har en spa del på deras hotell. Känner du inte för att bada i den stora källan finns det mindre att välja på som också ger lite mer integritet. Kanske något för dig som är på en smekmånad eller liknande.

Island är känt för sina heta källor och Blå Lagunen är absolut en utav mina favoriter som du inte får missa!

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts