Får och hästinsamling på Island

Får och hästinsamling på Island

Hösten är vacker på Island med eldfärger i naturen och norrsken om kvällarna. September och november är absolut en av de bästa tiderna att besöka Island. Inte nog med att priserna går ned och turistströmmen avtar, det är också säsongen för Får och Hästinsamling.

Vad innebär får- och hästinsamling?

Jo, under vår och sommartiden släpps får och hästar ut på beten för att växa till sig och bli stora och starka. Många islänningar tyder på att det är viktigt för fåren att få beta fritt i bergen och få i sig örter och bär som bidrar till en bättre smak i köttet.

Fårinsamling på Island

Under första eller andra helgen i september beger sig bönderna ut på slätterna för att samla in fåren och därefter buntas fåren ihop med andra får till en stor flock. Bönderna tillsammans med familj och vänner hjälps åt att valla fåren till sorteringspennorna.

Eftersom att insamling av får hålls i hela landet och det skulle vara omöjligt att slå ihop Islands alla får till en stor flock hålls olika round-ups i olika regioner av landet. De flesta har en favoritplats de återkommer till varje år för att hjälpa till och fira insamlingen av fåren.

ridresa med fårinsamling

Hästinsamling på norra Island

Hästarna samlas in på samma sett som med fåren, detta görs i slutet av september och den största “round-upen” hålls i norra delen utav Island som kallas Laufskalarett inhängnaden i Saudarkrokur.

hästinsamling på Island

När hästarna samlas in är det en riktig folkfest som tusentals människor observerar och deltar i. Det bjuds ofta på isländska delikatesser och islänningarna skickar fickpluntan mellan varandra som senare bjuds upp till isländska visor och allsång från bönderna.

Många har rest flera mil för att delta i firandet och kanske köpa sig en häst eller två. Det hålls budgivningar i insamlingsfållorna till höger och vänster.

Som turist är det fantastiskt att delta i både får- och hästinsamlingarna då du då får ta del utav den isländska kulturen på riktigt. Du rör dig bland och rider med de isländska bönderna, och får se hur de har arbetat i generationer för att samla in sina djur som bidrar till mat och säkerhet över vinterhalvåret.

ridresa med hästinsamling på Island

Ofta när du riden någon av insamlingsturerna varar de i tre fyra dagar. Då får du också vara med när de samlar ihop hästar eller får i bergen, själva sorteringen av djuren varar en dag.

Det pågår flera evenemang kring insamlingshelgen. Det hålls bland annat en hästshow och tävling i Saudarkrokurs ridarena, det är öppet hus på många av de bästa avelsgårdarna, och så den årliga stora festen där alla bönder med familjer och vänner träffas, avslutar dagen då hästarna har sorterats klart.

Jag kan varmt rekommendera en insamlingstur för dem som vill umgås med det isländska folket och uppleva hur det går till på isländskt vis då de samlar in sina hästar och får.

Men en liten VARNING, för att det är väldigt lätt att köpa på sig en häst eller två på hästinsamlingsturen!

"Det viktigaste att komma ihåg när man är ute och reser är att stanna upp, njuta och ta vara på stunden."

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts