Rida islandshäst på vintern

Den isländska vintern är fantastisk. Det fina rosa ljuset på den arktiska himlen, frostiga mornar, snö på bergstopparna och det dansande norrskenet på kvällarna.
Temperaturen skiljer sig inte så mycket ifrån den vi har i Sverige. På Island blir det ca -20C till -25C. Däremot kan vinden på Island bli väldigt stark då vi befinner oss på en liten ö.

Islandshästen lever utomhus året runt

Hästarna på Island är starka. De flesta hästar på ön föds utomhus och lever utomhus året runt. De hästar som bor i stall är de hästar som hålls i träning. Genom att hålla hästarna ute på lösdrift sparar islänningarna in på arbetskraft, kostnader och den hygieniska aspekten.

Det är många som frågar mig vad vi utfodrar hästarna med under vintern så de inte fryser. Och vi fodrar dem bara hösilage. Inget annat behövs. Hösilaget på Island är väldigt kraftigt och ger våra hästar allt de behöver. Vi rullar ut hösilageballar sådär en till två gånger i veckan, beroende på hur stor flocken är och låter dem ha fri tillgång.

Däremot är det svårt att ha hästarna ute dygnet runt i det svåra vintervädret om de också ska ridas. Hästarna som bor ute på vintern sätter en otroligt tät vinterpäls. Hästarna blir som små isbjörnar. Pälsen har en isolerande förmåga som hästarna behöver för att klara vintern.

Många upplever också att hästarnas temperament skiftar när de sätter pälsen. De blir lite segare och tröttare. Därför är just vintern perfekt att rida in unghästar på!

islandshäst vinter

En islandshäst lever i flock

De lever i flock på stora slätter tills de blir ca 3,5-4 år och sedan rids de in.
De hästar som rids under vintern skos med speciella vinterskor med broddar. På Island blir det mycket is på ridvägarna. Med hjälp av broddarna tar sig islandshästarna fram utan problem. Hästarna klipps ofta vid sidan av halsen och under magen för att slippa den varma pälsen när de rids. Vilket gör att de håller sig pigga och glada och slipper svettas allt för mycket.

Bra att tänka på när du ska rida islandshäst på vintern

Är du sugen på att besöka Island på vintern, vilket jag verkligen kan rekommendera, kan du såklart rida turer med. Se till att packa rejält med varma kläder. De flesta gårdar som anordnar turer förstår att inte alla som kommer och rider är vana vid snö och kyla. Därför finns det vanligtvis overaller att låna. Dubbelkolla bara med den gården du ska rida med att de erbjudet det så du inte har räknat med det.

Skor är superviktigt. Det finns inget så energislukande och störigt som kalla tår. Se till att hitta en isolerande sko. Den behöver absolut inte ha en stor klack, en redig hikingkänga duger gott och väl. Se bara till så den inte varit i ett stall sedan tidigare utan att ha desinficerats.

svart islandshäst på vintern

Ett ridtips för vintern!

Något som jag tycker är helt fantastiskt med vinterridning på Island är norrskenet. Aurora Borealis som det också heter.

Har du tur under en kvällsritt att få se det dansande skenet lysa upp den mörka natthimlen i gröna skimrande färger är ett minne för livet. Kolla upp vilka gårdar som erbjuder kvällsritter.