Isländsk lammgryta

Isländsk lammgryta

Hösten är fårens högtid på Island. På våren släpps de ut på de stora vidderna för att beta sig stora och fina över sommaren. Ett bete som är helt bekämpningsmedel fritt och fri från farliga gifter. Näringsrikt på örter och lava som ger köttet en genuin smak. På hösten samlas de in under högtiden som kallas Rettir. En stor folkfest på de isländska landsbygderna.

Fåren är kända för sin ull som används för att göra den isländska “Lopapeysa”, ulltröjan men också huvudsakligen för sitt kött. Eftersom att klimatet på Island under den större tiden förhindrat tillväxt av spannmål, lever fåren mestadels på arktiskt gräs från fjälltopparna, bär, tång och stenörter. Köttet i sig är ömt och har en mild smak och kräver därför kryddornas hjälp.

Jag tänkte bjuda på ett riktigt höstrecept årstiden till ära:

Isländsk Lammgryta

Receptet räcker till 4 personer.

Du behöver:

400g lamm, utan ben

2 gula lökar

2 stora morötter

100g rotselleri

(jag gillar svamp i min gryta, jag brukar köpa ett paket champinjoner och hälla ner)

4 msk rapsolja

4 msk äppelcidervinäger

2 kvistar färsk timjan

2 msk kapris

200 ml lamm eller grönsaksbuljong

200 ml grädde

Så här gör du lammgrytan:

Hacka grönsakerna och timjan, stek i ca 3 minuter i en kastrull. Ta ut grönsakerna från pannan, tillsätt köttet, salta och peppra och stek i ca 3 minuter.

Tillsätt sedan vinäger och kapris och låt sjuda i ca 5 minuter.

Tillsätt grönsakerna och grädden och låt koka på i ytterligare 10 minuter.

Redo att servera!

Det finns olika sätt att servera rätten, gärna med potatis.

I tidigare inlägg på bloggen la jag upp ett recept på karamelliserad potatis, vilket går väldigt bra med lammet.

Klyftpotatis i ugn med färska örter samt 15 minuter innan potatisen är klar är det gott att slänga på några klyftor röda höstäpplen. Då kommer sötman fram.

Potatis i ugn med ett täcke av parmesanost. Lätt och väldigt gott.

Koka upp potatis, lägg dem sedan i en ugnsform. Pressa dem lätt. Kasta runt potatisen med havssalt och olivolja. Baka 15 min i ugnen. Avsluta med att riva parmesanost över potatisen innan servering.

Hoppas det smakar!

Vill du uppleva Island på hästryggen?

Du som bokar din ridresa med Ridresor Island gillar precis som oss att rida på Island och vill uppleva detta fantastiska land från hästryggen.

Hos oss får du personliga råd i val av ridresa eller vad det än kan vara. Vi känner våra samarbetspartners, gårdar, bönder och Island utan och innan.

Du kan vara säker på att vi guidar dig till helt rätt resa för just dig.

Vi har prisgaranti för lägsta pris på din ridresa till Island. Hittar du samma ridtur till lägre pris med någon annan arrangör matchar vi priset.

Recommended Posts