ridresa nybörjare islandshäst

Tips på vad du ska göra som nybörjare på islandshäst. Eller rättare sagt, vad du inte ska göra!

Jag tänkte i det här inlägget berätta lite mer om hur det är att rida islandshäst för första gången. Vad du ska tänka på och vad du ska akta dig för. Jag tänker preppa er lite så ni kommer känner er mer säkra över vad som komma skall inför er ridresa.

nybörjare med islandshästar

Ridtips

För dig som inte besökt Island under vintern så är det ett stort MÅSTE!

Det tuffa vintervädret på Island kan vara knepigt att rida långturer i, men kortare dagsturer så är det perfekt. Det är en magisk känsla att tölta över snötäckta vyer. Och under de kortare turerna kan all rida med på. Hela familjen, unga som gamla. Nybörjare som erfarna.

Är ridning verkligen en tuff sport?

Det kanske inte direkt ser ut som ett svettigt träningspass när du bara ska sitta där och hålla i tyglarna. Det kan se ut som att hästen får all träning, men det krävs en bra balans, staka ben och magmuskler och en bestämd attityd när du ska rida en häst.

Säkerhet först!

När vi rider islandshästar på Island rider vi alltid med ridhjälm. Det är ingen fråga om saken! Du kanske tycker du ser larvig ut men det kommer också rädda ditt liv om skadan är framme.

Använd långa byxor och inga byxor med en stor söm på insidan som kan skava, t.ex. jeans. Rid istället i träningstajts eller mjuka byxor. Som nybörjare kan det vara svårt att veta vart du ska hålla fötterna i stigbyglarna, ofta glider de ut. Därför är det toppen att rida i skor med en liten klack.

Undvik kläder som flyger och slänger. Hästen kan uppleva lösflygande kläder som obehagligt och du har en stor chans att fastna någonstans.

Kom i tid!

Anländ gärna 15 min tidigare än vad som är sagt om du åker själv till stallet. Det är absolut ingen bra match med stress och djur. När du möter din häst för första gången håll dig alltid framför hästen, tala lugnt med din häst och använd lugna fina rörelser.

Du känner inte din häst och den känner inte dig. Du vill möta en lugn och fin karaktär att rida denna ridtur första gången med och detsamma vill din häst.

uppsittning och ridning på islandshäst

Uppsittning!

Be gärna en guide hjälpa dig första gången du ska sitta upp. Oftast sitter vi upp på hästarna från vänster sida, Varför? Jo förr i tiden när hästarna användes till strid red soldaterna med sina svärd på din vänstra sida. Om de hoppade upp på höger sida hade de suttit på sina vapen. Det är en gammal tradition som sitter kvar.

När du sitter upp, försök att tänka på att landa mjukt i sadeln. Ta stöd från stigbygeln innan du sitter ned och låt det ta tid.

Lyssna på din guide!

Innan du sätter fart bör du varje nybörjare höra lite om hur hästen ser världen. Alla hästar, inklusive de mest utbildade hästar är ett flockdjur. I naturen när de lever fritt är deras genetiska tänk att springa när de känner fara.

De skarpa ögonen som kan se nästan 360 grader runt sina kroppar, lyhörda öron som hör det minsta ljudet även i storm har en god förmåga att mäta rädsla eller fara.

Därför är det en bra idé att prata i en låg, lugn röst och undvik plötsliga rörelser. Sätt gärna mobilen på ljudlös innan ritten.

Sträck på dig!

Som nybörjare känner du dig ofta som en säck potatis i sadeln, därför är det viktigt att du sträcker på dig och använder de muskler du har i rygg, mage och ben. Det kan kännas vingligt i början men efter en tid i sadeln kommer det kännas bättre. Krama hästen med dina inre lår för att reglera fart och gångarter, sparka inte med hällarna.

Tänk på fötterna!

Är du inte en van ryttare kan det vara svårt att hitta positionen i stigbyglarna. Det är viktigt att fötterna inte glider för långt in i stigbygeln. Det kan vara farligt om du inte har en stigbygel med säkerhetsstöd och om du ramlar av.

Försök därför balansera och ta stöd av stigbygeln med toppen av foten och håll hälarna nedåt.

Låga händer!

Det är instinktivt att vi använder våra händer och armar för att hålla balansen när vi känner oss osäkra. Nybörjare rider ofta med händerna högt i luften, ibland tom i axelhöjd.

Det betyder att tyglarna blir väldigt långa och ryttaren har ingen kontroll över sin häst. Justera detta med att håll dina händer låga som på höftnivå.

Det är helt ok om de vilar mot framsidan på sadeln, behöver du ett extra stöd kan du gärna ta tag i sadeln.

Innan du hoppar av!

Be en guide hjälpa dig. Det är minst lika svårt att hoppa av som att hoppa upp. Guiden kommer kolla av så att utrustningen sitter ordentligt, dvs. att sadeln inte glider runt.

Jätteviktigt att du tar ut båda fötterna ur stigbyglarna. Annars riskerar du under avsittning att tappa balansen när du nuddar marken och fastna i stigbygeln medan hästen går iväg.

Tacka din häst för ridturen och ge dig själv och hästen mycket beröm. Ridning är som att dansa tango, det krävs två!

En av de bästa tipsen när du ska rida islandshäst (eller vanlig häst)

Jag tänker dela med mig med ett av mina bästa tips som inte många känner till. Oavsett om du är en erfaren ryttare som ridit mycket eller en relativt ny ryttare med få ridtimmar i sadeln så är ridsår något vissa får av att sitta länge i sadeln.

Mitt bästa tips är cykelbyxor under ridbyxorna, det är riktigt effektivt. Hejdå ridskav!

Tips på ridresa där du får lära dig grunderna i att rida islandshäst

Countryside Comfort » är en väldigt bra ridresan där du kommer lära dig grunderna i att rida islandshäst. En underbar ridresa för dig som vill njuta av en bekväm ridresa på norra Islands, och för nybörjare som drömmer om att uppleva Island från hästryggen.