Naturreservatet Heiðmörk sevärdhet på Island

Naturreservatet Heiðmörk

Naturreservatet Heiðmörk grundades 1950 som ett skyddsområde för plantering utav skog, framförallt gran och tallar men också många vilda arktiska blommor som blommar i överflöd på sommaren.

1961 förklarades Heiðmörk till ett monument och 1974 till ett offentligt område för alla att besöka. Det är nu så populärt att de sägs ha fler besökare än både Thingvellir och Golden Circle området och täcker nu hela 3000 hektar.

ridpaus i Naturreservatet Heiðmörk på Island

Sjön Elliðvatn ligger i naturreservatet och bidrar till ett stort fågelliv, över 60 olika arter har identifierats i området. Förutom fåglar kan du också få syn på en och annan arktisk räv i Heiðmörks många lava gömmor.

Inte nog med att Naturreservatet Heiðmörk bara ligger ca 20 minuter med bil från Reykjavik city så har parken extremt bra hiking och ridvägar.

Är du intresserad av en ridtur i Heiðmörk rekommenderar jag dig som är en något mer rutinerad ryttare då ridvägarna är perfekta för tölt och galopp.

Under ridturen händer det att ni gör några stopp på vägen då det finns många hemliga lavagrottor. Er guide håller koll på hästarna och berättar historien om området där ni kan spatsera omkring och ta fina bilder.

rider islandshäst på vintern i naturreservatet heiðmörk

Denna tur är perfekt att rida året om även i vinterunderlag.