isländsk köttsoppa

Isländsk köttsoppa

När vintertiden sveper in över Island. Efter många höstveckor med blåst och regn och skiftande eldfärger i naturen börjar det frysa på. Det fantastiska rosa vinterljuset på himlen syns allt mer och mer. Och de mörka kvällarna lyser upp utav norrskenet.

Jag tycker om alla årstider, men det är ändå något speciellt med höst och vintertid. Fylla garderoben med varma stickade tröjor. Tända värmeljus och brasor. Och så blir matlagningen så mycket mysigare enligt mig.

Mustiga långkok, husmanskost och hemlagat bröd. Och framförallt alla dessa soppor! Det bästa som finns efter en lång ridtur ute i det kalla vädret är att sätta sig till bords med en varm soppa och nybakat bröd. Mysstämmning deluxe!

Jag tänkte dela med mig av ett riktigt klassiskt isländskt husmorsrecept, nämligen den isländska köttsoppan.

Den här soppan äter islänningarna året om dock på grund av Islands trotsiga väder. Den är väldigt matig och det finns massor med olika varianter utav den. Beroende på vilken gård du kommer till på Island så kommer du smaka på olika varianter utav den isländska köttsoppan.

Det här behöver du:

1kg Lammbog, skär ner den i fina bitar.
2tsk Timjan.
2tsk Rosmarin.
3 Lagerblad.

(På Island används isländska örter som tyvärr inte går att få tag på i Sverige men med dessa kryddor blir det näst intill detsamma)

1 Stor gul lök.
1/5 Vitkålshuvud.
3 Morötter.
500 g Kålrabbi.
Smaka av med salt och peppar.
1dl Ris (Eventuellt om du vill ha två potatisar istället för ris)

Gör så här:

Täck lammet med vatten i en gryta och låt det koka upp med lök och kryddor. Efter ca 10 min lägg i vitkål, morötter och kålrabbi. Låt det koka samman i 10 minuter.

Häll i ris/potatis och låt koka åtminstone 20 min till.

Smaka av med salt och peppar. Servera med lite finhackad persilja!