Kungsleden - Historisk ridresa på Island

Kungsleden

Ridvana:
Ridvana 4 Erfarna ryttare

Antal dagar: 7 dagar / 6 nätter / 7 riddagar
Dagar: varierar
Datum 2022:
Juli: 6 - 12, 14 - 20
Boende: Delade rum i enkla fjällstugor och vandrarhem med sovsäckslogi under ridresan. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 24 995 SEK
Bokningskod: IH-29

Skicka bokningsförfrågan

Kungsleden (IH-29)

  Antal resenärer:
  1234fler

  Övrigt:
  (Fyll i namn på eventuell medresenär här:)


  Detta hjälper oss att förhindra skräppost. Tack!


  Observera att detta endast är en bokningsförfrågan och att vi kommer återkomma till dig via mail så snart vi bekräftat att det finns plats ledig på gården under önskat datum. Boka alltså inte flyg förrän du fått en bokningsbekräftelse och faktura på handpenningen från oss.

  Vill du hellre boka din ridresa via telefon? Ring eller maila oss på 08 552 45 900 eller info@ridresorisland.se

  **Personuppgifter är de uppgifter som du lämnar till oss när du kontaktar oss. Du kan läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy här.

  * = obligatoriska fält

  En sak är säker, om ni har eller funderar på att boka er ridresa med oss kan ni känna er trygga! Vi följer paketreselagens villkor vilket innebär att om vi skulle vara tvungna att ställa in ett ridäventyr som ni har bokat med oss, på grund av t.ex. UD:s rekommendationer eller isländska restriktioner, får ni tillbaka hela resans pris.
  Läs mer om våra villkor här

  Kungsleden är en unik ridresa som tar oss genom Islands västra högland, från den vackra dalen Vatnsdalur i norr till Islands juvel Þingvellir i söder.

  När kungen av Danmark och Island besökte Island 1907 rustades de gamla lederna till Þingvellir upp så att befolkningen lättare skulle kunna rida till det gamla parlamentet och se sin kung. Än idag kallas därför en del av dessa leder för ”Kings Trail”.

  Vi njuter av Islandshästarnas kvalitéer på vår ritt genom det mystiska, inspirerande landskapet. De historiska ridvägarna tar oss genom den legendariska heden Arnarvatnheiði med sina otaliga sjöar och myter.

  Åt öster har vi utsikt över de majestätiska glaciärerna Langjökull och Eiríksjökull. Vi besöker det geothermiska området Húsafell, som ofta kallas pärlan mellan lavan och glaciärerna, med urskog och stora utomhusbad - och den perfekta platsen på Island för att njuta av midnattssolen.

  Þingvellirs nationalpark på hästryggen

  Þingvellirs nationalpark, som finns med på UNESCOs världsarvslista, är ett absolut måste att besöka på Island. Det finns inget bättre sätt att utforska detta område än från hästryggen, precis som islänningarna har gjort i århundranden!

  Här, i hjärtat av Island, grundades alltinget år 930 fKr. Þingvellir är ett världsarv såväl genom sin historiska betydelse som sin mycket speciella geologi och natur.

  Längs denna magnifika led rider vi med mellan 60 till 90 fritt springande hästar och var och en av oss kommer garanterat att hitta sin favorithäst.

  Haukur med sitt team, hästarna, den spektakulära naturen och de historiska platserna gör Kungsleden till en oförglömlig upplevelse.

  Denna resa går att rida både från norr till söder och från söder till norr.

   

  Mer information om ridresan

  Dagsprogram

  Söndag: Reykjavík – Þingvellir – Skógarhólar – Brunnar Mountain Cabin
  Upphämtning mellan 08.00 och 09.00 på Busstops i Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej).

  Vi körs till Skógarhólar där vår guide Haukur med team och hästar från gården Hvammur möter upp. Skógarhólar drivs av the Icelandic Horse Clubs Association och ligger i Þingvellirs nationalpark.

  Vi njuter av vackra Þingvellir som ofta kallas Islands nationalklenod och som är platsen där världens första ting samlades. Þingvellirs spektakulära geologi är mycket tydlig i ravinen Almannagjá som har bildats av två kontinentalplattor som driver isär.

  Första dagens ridning går i snabb tölt med storslagen utsikt över heden Bláskógarheiði. Dessa stigar har använts i århundranden av människor som reste till tinget i Þingvellir. Vi passerar berget Ármannsfell och vidare mot Tröllaháls (Trollberget), på stigar längs Draugarbrekka (spöksluttningar).

  Vår ridtur tar oss norrut på Kaldidalur-vägen. Här ligger de historiska platserna tätt på vår väg till dagens slutmål, Brunnar. Vi passerar även det mytomspunna röset Hallbjarnarvörður. Sturlungasagan, som handlar om isländska släktfejder på 1200-talet, tar upp denna plats som slagfält för arméerna.

  Hästarna övernattar i Brunnar, vi bor i Þingvellir. (ca 20 km.)


  Måndag: Brunnar – Ancient Ok Trail – Augastaðir Farm – Hraunfossar Waterfalls
  Dagens ritt går från Brunnar via den mytiska Ok-leden. Denna fascinerande höglandsled är uppkallad efter den 1 190 m höga glaciären Ok på vår östra sida. Där har vi även utsikt över glaciärerna Geitlandsjökull, Langjökull och Þórisjökull. Det imponerande området utan växtlighet påminner oss om hur tuff naturen kan vara på Island.

  Hästarna lämnas på gården Augastaðir och vi övernattar på Hotel Á vid gården Kirkjuból. Under dagen besöker vi även det storslagna vattenfallet Hraunfossar som verkar rinna direkt ur lavan men som egentligen är en källa vars vatten forsar ner Hvítáfloden. (ca 35 km. )


  Tisdag: Augastaðir – Húsafell – Þorvaldsstaðir Farm – Surtshellir Cave
  Vi rider genom och utforskar det storslagna området Húsafell. De trygga islandshästarna tar oss genom Islands största urskog, Húsafellsskógur.

  Húsafell kallas ofta för pärlan mellan lavan och glaciärerna och är en unik, naturlig juvel i ett magnifikt landskap. Platsen har stor historisk betydelse. Det finns berättelser om denna plats från de första människorna som bosatte sig på Island, till senare historier om häxkonster och andar.

  Efter en fantastisk dag med hästarna får de vila i Þorvaldsstaðir. Vi besöker Surtshellirs mest berömda grotta, en 3 500 m lång lavagrotta som var tillhåll för rövare förr i tiden. Idag är det skönt att relaxa och njuta av Húsafells geothermiska bad. Vi bor på Hótel Á. (ca 20 km.)


  Onsdag: Borgarfjörður Area -– Eríksjökull Glacier - Hallmundarhraun Lava – Álftakrókur Mountain Cabin
  Vi lämnar grässlätterna i Borgarfjör∂urområdet och rider mot det isländska höglandet. Ridturen fortsätter längs Hallmundarhraun, ett av Islands största lavafält. Det är ett lite mystiskt område fullt av legender om banditer och gamla sagor - du tror dig nästan se älvor och troll i lavaformationerna.

  Hästarna töltar glatt på glaciärfloden Norðlingafljóts stränder, en flod som vi även korsar. Glaciären Eríksjökull, som är en vulkan, tronar majestätist öster om oss.

  Längre fram når vi fjällstugan Álftakrókur, där efterlysta misstänktes gömma sig från lagens långa arm förr i tiden. (ca 30 km.)


  Torsdag: Álftakrókur - Arnarvatnsheiði Heath and Lake Arnarvatn – Haugakvíslarskáli
  Vi är bland bergen och sätter kurs mot den rymliga fjällstugan Fellaskáli som ägs av bönderna i dalen Víðidalur. Där tar vi dagens långrast.

  De starka hästarna bär oss tryggt fram längs de urgamla höglandsstigarna. Vi njuter av den magnifika utsikten över höglandsbergen och glaciärerna Langjökull och Eiriksjökull.

  På vår vägs mot heden Arnarvatnsheiði kan vi se hur växtligheten sakta blir allt grönare, tack vare bördig jord och vatten från de många sjöarna.

  Vi passerar sjön Réttarvatn, en mystisk, tyst och lugn plats som man aldrig glömmer. Bördig höglandsväxtlighet och ett rikt fågelliv är några av höjdpunkterna i detta område.

  Vi lämnar den södra delen och rider mot den imponerande höglandsplatån som hör till det nordliga distriktet Húnvavatnssýsla. Här bor endast rävar, fåglar och kanske några troll. Vi rider genom hästarnas och fårens sommarbeten på vår väg upp mot fjällstugan Haugakvíslarkáli där vi övernattar på heden Víðidalstunduheiði. (ca 35 km.)


  Fredag: Haugakvíslarskáli – Haukagil Farm – Vatnsdalur Valley – Hvammur Farm
  Idag rider vi ner från höglandsplatån Víðidalstunguheiði till den vackra dalen Vatnsdalur.

  Hästarna känner redan på sig att vi närmar oss de bördiga grässlätterna hemma och töltar glatt norrut. Det är en härlig känsla att driva de fritt springande hästarna genom det öppna höglandet innan vi når civilisationen igen.

  Vi ser den mäktiga klyftan Álkugil med sina pittoreska vattenfall som tumlar ner över klippformationerna. Vildmarken och friheten är upplyftande för både hästar och människor. Det är behagligt att se flocken med hästar springa längs de mjuka stigarna i detta fridfulla område.

  Här ser vi resterna av den gamla kungsleden och spår från hästar som rest här under århundraden. Natten spenderar vi på Haukurs gård Hvammur. Här njuter vi av en sista kväll tillsammans med varm badtunna, god mat, prat och sång.

  (ca 35 km)


  Saturday: Haukagil - Vatnsdalur – Hvammur Farm - Reykjavík
  Vatnsdalur sägs vara en av de mest bördiga och vackra dalarna på Island. Formad av vatten, glaciärer och vulkanisk aktivitet.

  Under vår ritt passerar vi den historiska gården Hof och korsar älven Vatnsdalsá. Här i dalen utspelar sig en av de isländska sagorna, the Vatnsdælasaga, och på vår väg får vi höra historier om blodiga konflikter, hämnd och kärlek från Islands förflutna.

  Vi njuter av energin hos våra hästar när vi styr hemåt längs fina ridvägar på strandkanten till älven Vatnsdalsá. Väl framme tackar vi våra nyfunna vänner, hästarna, och säger hej då för den här gången till Haukur och hans team.

  Transferbussen skjutsar oss till reykjavík, antingen till busstationen (BSÍ) eller till ditt boende i Reykjavik (boende i Reykjavik ingår ej). Förväntad ankomsttid till Reykjavik ca 18.00 (ca. 20 km)

  - Med reservation för eventuella ändringar  -

  Vad ingår i ridresan?

  * Transfer från Reykjavik till gården.

  * All inclusive under ridresan. Stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

  * Vegetariska alternativ bokas vid bokning.

  * Regnkläder, vattenflaska, sadelväska och ridhjälm att låna.

  * Övernattning i sovsäck i enkla fjällstugor längs med ritten. Vänligen ta med egen sovsäck!

  Information om boende under ridresan:

  Delade rum i enkla fjällstugor och vandrarhem med sovsäckslogi under ridresan. Ta med egen sovsäck!

  Viktig information

  * Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej.

  * Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

  * Observera att varannan avgång går från norr till söder och vice versa.

  Tvätta dina ridkläder!

  Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder.

  Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas.

  Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island.

  De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen.

  Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

  Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder.

  De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island.

  Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder.

  Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen!

  För ytterligare information, besök http://www.mast.is

  Andra populära ridresor:

  Rider islandshäst vid ebb på Island

  Strandritten i Löngufjörur

  Längd: 4 dagar / 3 nätter / 2 riddagar
  Pris: från 8 395 SEK

  En 2-dagars ridresa längs de fantastiska stränderna på halvön Snæfellsnes. Upplev när de gula stränderna långsamt färgas svarta ju mer vi närmar oss lavafältet Eldborgarhraun.

  Mot två glaciärer

  Längd: 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar 
  Pris:
  17 995 SEK

  Kortare ridresa rakt ut i den isländska vildmarken längs den populära Kjölur-rutten. Denna del av Island är känt för sin spännande historia och sin storslagna natur.

  Sprengisandur

  Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar 
  Pris:
  24 995 SEK

  Denna ridresa tar oss längs den berömda leden över Sprengisandur, tvärs igenom Island, där vi kommer få uppleva de mest fascinerande och extrema kontrasterna av Islands natur.