Ridresa längs ravinen Laxárgljúfur

Ravinen Laxárgljúfur

Följ med på en riktigt spännande ridresa genom Islands fascinerande högland, i den avlägsna vildmarken söder om Kerlingarfjöllbergen! Vi rider längs den magnifika ravinen Laxárgljúfur med spektakulär utsikt över de öppna vidderna och den mäktiga floden Laxá. Vi reser med en liten grupp på traditionellt sätt, med en stor flock fritt springande hästar och övernattar i rustika fjällstugor. Under denna resa korsar vi flera glaciärälvar till häst, rider längs smala stigar genom vidsträckta lavafält som man endast kan komma till på hästryggen, och får uppleva höglandets berusande frihetskänsla. Första dagen tar oss till det gyllene vattenfallet Gullfoss och Geysirområdets heta källor, och vi får njuta av utsikten över de vackra Kerlingarfjöllbergen. Vi reser med våra genomtrevliga och varmhjärtade guider Hjalti och Ása från Kjóastaðir-gården och som känner höglandsområdet bättre än någon annan. På kvällarna kan vi se fram emot hemlagad mat och sång. Maten är till största delen lokalproducerad på gårdarna i omgivningen, och de färska grönsakerna kommer från det närbelägna Flú∂irområdet där växthusen värms upp med geotermisk energi. Denna resa rekommenderas endast för erfarna ryttare som klarar av och gillar att rida upp till 6-7 timmar per dag eller cirka 50 km per dag. Du ska känna dig bekväm med alla gångarter i tuff terräng och vilja rida i samma takt som den fritt springande flocken.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1 Reykjavík - Geysir - Gullfoss – Hveravellir med buss
Avresa från BSÍ bussterminal i Reykjavík kl 08, med buss till Hveravellir (boende i Reykjavik ingår ej). Bussen tar dig till det magiska, geotermiska området Haukadalur med sina heta källor och sprutande gejsrar samt till det gyllene vattenfallet Gullfoss. Vi anländer till Hveravellirs geotermiska område under tidig eftermiddag och har gott om tid att bada i den naturligt varma geotermiska poolen. Efter middagen reser vi tillbaka i tiden när vi följer i ”Eyvindur the Outlaws” fotspår. Han hade sina favoritgömställen i området. Vi tar en kort promenad till hans grotta och över det geotermiska området med sina små gejsrar och bubblande heta källor. Bor gör vi i en mysig fjällstuga intill en naturligt varm badkälla. 

Dag 2: Hveravellir – Fosslækur
Vi rider längs foten av Rjúpnafjell, genom det enorma lavafältet och passerar den berömda grottan Grettishellir. Det var här som bröderna från Reynisstaðir drog sitt sista andetag i slutet av 1700-talet. Deras expedition på höglandet år 1780 har fascinerat islänningarna i många generationer och mytiska berättelser har uppstått ur resan med det ödesdigra slutet. Vi övernattar i en autentisk torvstuga som bönderna använder under hösten när de samlar in sina får. Se fram emot att få lyssna till spännande sägner och hårresande spökhistorier. (ca 40 km)

Dag 3: Fosslækur – Leppistungur
Dagens ridtur är lite kortare än tidigare dagar för att ge hästarna en välförtjänt vila. Efter en sen och stor frukost ger vi oss iväg längs vackra ridvägar söder om det majestätiska berget Kerlingarfjöll. Den 1 477 m höga toppen är en del av det stora vulkansystemet Tuya, som sträcker sig över hundra kvadratkilometer. Den färgstarka vulkaniska ryolitstenen och mineralerna färgar området gult, rött och grönt. Uppkallat efter en trollkvinna är dessa “Käringfjäll” populära inspelningsplatser för film och tv. Övernattar gör vi i en enkel fjällstuga. (ca 20 km)

Dag 4: Leppistungur – Helgaskáli
Idag blir ytterligare en lång dag i sadeln när vi rider över slätten Mikluöldubotnar och längs foten av Geldingafjallbergen, på väg till vårt nästa boende. Under ridturen får vi njuta av fantastisk utsikt över de höga bergen. Det här området är riktig vildmark. På sensommaren samlas här stora flockar vildgäss för att förbereda sig för flytten till varmare klimat, en syn för livet! Vi övernattar i en enkel fjällstuga.  (ca 40 km.) 

Dag 5: Helgaskáli – Laxárgljúfur Canyon -  Kjóastaðir - Reykjavík
Sista riddagen, även denna med oslagbar utsikt. Ridturen tar oss längs den magnifika ravinen Laxárgljúfur. Vi rider längs floden Laxá (laxfloden) och njuter av fantastisk utsikt över den nästan 200 m djupa ravinen. Vi tar en paus och vilar hästarna vid gården Hrunakrókur, medan guiden berättar om det tuffa och isolerade livet som islänningarna levde här förr i tiden. Gården övergavs många gånger på grund av vulkanutbrott men människorna återvände gång på gång, tills den övergavs för gott 1902. Det är lätt att förstå varför de ständigt återvände – det finns inte många ställen på jorden som är vackrare än här. Vi korsar floden Hvitá vid ravinen Brúarhlöð och återvänder till gården Kjóastaðir där vi får kaffe och kaka. Busstransfer tillbaka till Reykjavík med avsläpp vid ditt hotell i Reykjavik eller vid BSÍ bussterminal (boende i Reykjavik ingår ej). (ca 40 km)

Vad ingår?

Vad ingår?

* Transfer från Reykjavik till gården tur och retur.

* Helpension under ridresan, med start med middag under dag ett och avslutas med fika dag 5. Maten består av en stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm).

* Vegetariska alternativ bokas vid bokning

* Regnkläder, vattenflaska, sadelväska och ridhjälm att låna

* Inträde till poolen i Hveravellir

* Sovsäckslogi i delade rum i mysiga fjällstugor. Vänligen ta med egen sovsäck!

Viktig information

Viktig information

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

* På denna ridresa rider vi med en flock lösa hästar.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder. Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas. Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island. De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen. Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder. De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island. Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder. Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen! För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Ridvana:


Antal dagar:
 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Längd: ca 140 km
Dagar: Onsdag - söndag
Boende: Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ridresan. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 23 995 SEK
Bokningskod: EX-15

Skicka bokningsförfrågan!

Ravinen Laxargljufur

23 995 kr

Nollställ
Artikelnr: EX-15 Kategori:

Andra är också intresserade av:

Norra Islands landsbygd

Det perfekta alternativet för dig som vill njuta av en bekväm ridresa på norra Islands landsbygd. Rida islandshäst passar alla och är helt enkelt det bästa sättat att uppleva landet på.

Längd: 5 dagar / 4 nätter / 3 riddagar 
Pris:
 från 12 195 SEK
Bokningskod: IH-32

Southern comfort

Denna ridresa bjuder på fyra riddagar längs vackra ridvägar i ett lummigt grönskande landskap. Vi njuter bland annat av fantastiska utsikter över vulkanen Hekla och glaciärerna Langjökull och Eyafjallajökull.

Längd: från 4 dagar / 3 nätter / 4 riddagar 
Pris:
27 495 SEK
Bokningskod: EX-14

Landmannalaugar

Vi utgår från gården Fellsmuli belägen nedanför vulkanen Hekla och tar oss till Landmannalaugar, en dal på det isländska höglandet känt för sina färgglada bergskedjor, omfattande lavafält och varma källor.

Längd: 8 dagar / 7 nätter / 6 riddagar 
Pris:
19 995 SEK
Bokningskod: ELD-17