Ridresa - Kjölurs underverk

Kjölurs underverk

Följ med på en spännande ridresa över Islands fascinerande högland, längs den historiska Kjölur-rutten förbi mäktiga glaciärer och genom lavafält. Vi reser i en liten grupp på traditionellt sätt, med en stor flock fritt springande hästar och övernattar i rustika fjällstugor. Resan tar oss till det gyllene vattenfallet Gullfoss, den andlöst vackra ravinen Brúarhlöð samt Geysirs och Hveravellirs heta källor. Följ de gamla islänningarnas fotspår i Thingvellir där parlamentet en gång låg och relaxa i det naturligt uppvärmda geotermiska badet Secret Lagoon. Under denna resa korsar vi flera glaciärerälvar till häst, rider längs smala stigar genom vidsträckta lavafält, och får uppleva höglandets berusande frihetskänsla. Vi reser med våra genomtrevliga och varmhjärtade guider Hjalti och Ása från gården Kjóastaðir som känner till höglandsområdet bättre än någon annan. På kvällarna kan vi se fram emot hemlagad mat och sång. Maten är till största delen lokalproducerad på gårdarna i omgivningen, och de färska grönsakerna kommer från det närbelägna Flú∂irområdet där växthusen värms upp med geotermisk energi. Denna resa rekommenderas endast för erfarna ryttare som klarar av och gillar att rida upp till 6-7 timmar/dag eller cirka 50 km/dag. Du ska känna dig bekväm med alla gångarter i tuff terräng och vilja rida i samma takt som den fritt springande flocken.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Reykjavík - Thingvellir – Geysir - Gullfoss – Tungufell – Hemliga sjön - Kjóastaðir
Upphämtning vid BSÍ bussterminal i Reykjavík kl 08. Vi kan även hämta upp från ditt hotell i Reykjavíkområdet kl 07-08 (boende i Reykjavik ingår ej). Första stopp är Thingvellir nationalpark, som ligger mitt på den Mittatlantiska ryggen och är ett eldorado för alla som är intresserade av geologi och historia. Man kan tydligt se klyftan som uppstått genom att kontinentalplattorna långsamt glider isär. I Thingvellir, sätet för Islands första parlament, visar guiden oss alla de viktigaste sevärdheterna och berättar om de forntida, fascinerande lagarna. Vi fortsätter med bussen till det magiska geotermiska området Haukadalur med dess heta källor och sprutande gejsrar, samt till det gyllene vattenfallet Gullfoss. På gården Kjóastaðir njuter vi av en lättare lunch och får en introduktion till islandshästen, utrustningen och den unika gångarten tölt. Den första ridturen går till ravinen Brúarhlöð och den vackra dalgången Tungufellsdalur. Sedan är det dags för ett bad i Secret Lagoon, en naturligt varm utomhuspool innan vi återvänder till gården Kjóastaðir för en rejäl och hemlagad middag. (ca 15 km)

Dag 2: Tungufell – Svínárnes
Efter en överdådig frukost gör vi våra lunchpaket från buffén och beger oss till hästarna. Idag lämnar vi jordbruksområdet och rider upp mot höglandet. Vi lämnar civilisationen bakom oss och rider de följande dagarna endast genom obebyggda marker där vi bara träffar får och fjällrävar. Under ridturen njuter vi av utsikten mot det stora berget Bláfell (1 204 m.ö.h.), en karakteristisk vulkan med platt topp och branta sidor som bildats av lava som strömmat genom en glaciär eller ett lager av is. Dessa vulkantyper är mycket sällsynta och finns endast i områden som var täckta av glaciärer samtidigt som de hade aktiva vulkaner. Förr i tiden bodde jätten Bergþór i Bláfell och under vår ritt får du höra den spännande sagan. Övernattar gör vi i en enklare fjällstuga. (ca 35 km) 

Dag 3: Svínárnes – Árbúðir
Vi rider vidare och har vacker utsikt över bergskedjan Kerlingarfjöll i öster och glaciären Langjökull till väster innan vi korsar floden Jökulfall. Medan ridturens första del går genom ett fascinerande ökenliknande landskap, får vi på eftermiddagen njuta av mjuka ridvägar över gröna ängar längs floden Svartáf på vår väg till fjällstugan Árbúðir. En dag med stora variationer vad gäller topografi och landskap. Från Árbúðir har vi perfekt utsikt över glaciären Langjökulls böljande isfält och kan känna den kyliga vinden från istäcket. (ca 22 km)

Dag 4: Árbúðir – Hveravellir
Idag väntar oss en en lång riddag genom oslagbart vackert landskap när vi rider från fjällstugan Árbúðir till Hveravellirs geotermiska område beläget mellan glaciärerna Langjökull och Hofsjökull. Vi börjar längs floden Fúlákvísl mot berget Hrútsfell. Dess topp är täckt av glaciären Regnbúðajökull och isen bildar vackra tungformade formationer längs med bergsluttningarna. I slutet av sommaren är området täckt av lila blommor. Hästarna går försiktigt genom Kjalhrauns lavaområde innan vi rider genom den smala dalen Þjófadalir, det mest romantiska hemliga stället, dolt mellan branta berg. I Hveravellir kan vi bada i den naturligt varma källan bredvid stugan där vi bor. Efter middagen reser vi tillbaka i tiden och följer spåren efter ”Eyvindur the Outlaw”; det här området var hans favoritgömställe. Vi tar en kort promenad till hans grotta och tar oss över det geotermiska området med dess små gejsrar och bubblande heta källor. Bor gör vi en mysig fjällstuga intill en naturligt varm källa. (ca 50 km) 

Dag 5: Hveravellir – Reykjavík    
Efter frukost gör vi våra lunchpaket från buffén och njuter av ännu ett bad i den varma källan innan det är dags att lämna höglandet och ta bussen tillbaka till Reykjavík vid lunch. Vi ankommer till Reykjavik på kvällen och blir avsläppta på BSÍ bussterminal (boende i Reykjavik ingår ej).

Vad ingår?

Vad ingår?

* Transfer från Reykjavik till gården tur och retur.

* Helpension under ridresan, med start med lunch under dag ett och avslutas med picknicklunch dag 5. Maten består av en stor frukost, picknicklunch och traditionella isländska måltider (fisk eller lamm). Vänligen anmäl eventuella allergier eller matpreferenser vid bokning

* Regnkläder, vattenflaska, sadelväska och ridhjälm att låna

* Inträde till Secret Lagoon och poolen i Hveravellir

* Sovsäckslogi i delade rum i mysiga fjällstugor. Vänligen ta med egen sovsäck!

Viktig information

Viktig information

* Boende i Reykjavik före och efter ridresan ingår ej

* Alkohol ingår ej och kan vara svårt att få tag på på det isländska höglandet. Vi rekommenderar er därför att köpa på flygplatsen om ni önskar alkoholhaltiga drycker under resan.

* På denna ridresa rider vi med en flock lösa hästar.

Tvätta dina ridkläder!

Det är viktigt att följa reglerna när det gäller desinficering av begagnade ridkläder. Ridutrustning såsom ridbyxor, jackor mm. måste tvättas (40°C) eller kemtvättas. Persedlar som inte kan tvättas eller kemtvättas (ridstövlar, ridmössor) måste desinficeras minst fem dagar före ankomsten till Island. De isländska djurskyddsmyndigheterna rekommenderar bredspektrummedlet Virkon S för desinficeringen. Begagnade ridhandskar, ridpiskor, sadlar, betslar eller annan läderutrustning får inte föras in i landet.

Vi hoppas på din förståelse för dessa säkerhetsåtgärder. De är nödvändiga för att inte få in smittsamma djursjukdomar till Island. Hästarna är inte vaccinerade och är därför mottagliga för infektioner från andra länder. Hjälp oss värna om den känsliga isländska naturen! För ytterligare information, besök http://www.mast.is

Ridvana:


Antal dagar:
 5 dagar / 4 nätter / 4 riddagar
Längd: ca 122 km
Dagar: Söndag - torsdag
Boende: Delade rum i enkla fjällstugor med sovsäckslogi under ridresan. Ta med egen sovsäck!
Mötesplats: Reykjavik
PRIS: 23 995 SEK
Bokningskod: EX-16

Skicka bokningsförfrågan!

Kjölurs underverk

23 995 kr

Nollställ
Artikelnr: EX-16 Kategori:

Andra är också intresserade av:

l-ih-6-gyllene-cirkeln

Gyllene cirkeln

Det finns inget bättre sätt att uppleva den populära Gyllene cirkeln än till häst. Geysir, Gullfoss och nationalparken Thingvellir är bara några av höjdpunkterna på denna klassiska ridresa på södra Island.

Längd: 7 dagar / 6 nätter / 6 riddagar
Pris: från 19 695 SEK
Bokningskod: IH-6

Diamond circle

Norra Island är känt för sin fantastiska natur och och sitt vackra landskap. Denna ridresa tar oss till området kring sjön Mývatn, känt för sin vulkaniska aktivitet, lavaformationer och kokande lerpölar.

Längd: 6 dagar / 5 nätter / 5 riddagar 
Pris: 
19 995 SEK
Bokningskod: RI-1

l-ih-22-reykjarett

Fårinsamling – Reykjarétt

När du deltar i insamlingarna så upplever du det riktiga Island. Vi rider genom jordbrukslandskap och längs glaciärälvar och möter fåren på deras väg ner från höglandet.

Längd: 4 dagar / 3 nätter / 3 riddagar
Pris: 10 695 SEK
Bokningskod: IH-22A